Franci Matoz ima nov vikend – kilometer stran od Janše #foto

Zakaj se je Franci Matoz odločil brez kredita kupiti hišo, ki je le 1.500 metrov zračne črte oddaljena od domovanja njegove najbolj znane stranke?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 13. 6. 2023, 05:55


franci-matoz
Za Francija Matoza je nakup te nepremičnine precej neobičajen posel. V preteklosti je namreč kupoval večinoma novogradnje na prestižnih lokacijah.
necenzurirano.si

Ob severnem robu Savinjske doline, na pol poti med Polzelo in Velenjem, se nahaja Sevčnik. Gre za 562 metrov visok hrib, čez katerega vodijo lokalne planinske poti. Pod njim leži vas Andraž nad Polzelo, kjer je med drugo svetovno vojno strmoglavil ameriški bombnik. Ob vznožju hriba, tik ob gozdu, sameva enonadstropna hiša, ki je lani dobila novega lastnika.

To je postal Franci Matoz, ki je širši javnosti najbolj znan kot dolgoletni odvetnik prvaka SDS Janeza Janše. Hišo z več kot sto kvadratnih metrov bivalne površine je aprila lani, tik pred parlamentarnimi volitvami, kupil na dražbi. Pred tem jo je sodišče zaseglo nekdanjemu lastniku, podjetniku Branku Turnšku, ki se je znašel v kriminalistični preiskavi zaradi suma izkoriščanja delavcev iz tujine. Matoz je za hišo odštel skoraj 100.000 evrov. Iz javno dostopnih evidenc ni razvidno, da bi za nakup kadarkoli najel hipotekarni kredit.

V uredništvu necenzurirano.si smo na posle s hišo pod Sevčnikom postali pozorni, ko so se v lokalnem okolju pojavile informacije, da jo je kupil Janez Janša. Znano je, da prvak SDS živi nedaleč stran, v Šentilju pri Velenju, ki se nahaja na drugi strani hriba. Med hišo, ki jo je uradno kupil Matoz, in Janševo domačo nepremičnino je le okrog 1.500 metrov zračne razdalje in manj kot deset minut vožnje po lokalni cesti.

Toda več indicev krepi sume, da je Matoz hišo dejansko kupil za tretjo osebo. Za koga torej?

Franci Matoz je dolgoletni odvetnik Janeza Janše. Je Matoz nepremičnino blizu Janše kupil zase ali za koga drugega?
Franci Matoz je dolgoletni odvetnik Janeza Janše. Je Matoz nepremičnino blizu Janše kupil zase ali za koga drugega?
Bobo

Preberite še:
Madžarski posli Janševega odvetnika #dokumenti

Na eni strani hriba Janša, na drugi njegov odvetnik

Matoz, nekdanji kandidat SDS na parlamentarnih volitvah leta 2011, je že vsaj desetletje nekakšen hišni odvetnik Janeza Janše in SDS. Branil ga je na sojenju v zadevi Patria. Sčasoma je postal tudi eden večjih Janševih zaupnikov. V času njegove zadnje vlade je Matoz dobil kar tri pomembne funkcije. Vodil je upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke, in nadzorni svet Luke Koper, ki je v večinski lasti države. Bil je tudi nadzornik Slovenskih železnic (SŽ).

Matoz živi v vili z dvema bazenoma ob morju v Ankaranu. Poznavalec cen nepremičnin je njeno vrednost ocenil na 1,8 milijona evrov. Zakaj bi torej Matoz naenkrat potreboval še precej manjši vikend nad Polzelo?

Drži, da je Matoz tudi poslovnež, ki se najraje ukvarja z nepremičninami. Toda posel s hišo pod Sevčnikom, zgrajeno leta 1980, je zanj precej neobičajen. Do zdaj je namreč Matoz večinoma kupoval novogradnje. Izbiral jih je na prestižnih lokacijah zato, da je lahko nepremičnine pozneje prodal po bistveno višjih cenah.

Med hišo, ki jo je uradno kupil Matoz, in Janševo domačo nepremičnino je le okrog 1.500 metrov zračne razdalje
Med hišo, ki jo je uradno kupil Matoz, in Janševo domačo nepremičnino je le okrog 1.500 metrov zračne razdalje
Google

Preberite še:
Nov biznis Francija Matoza: prodajal bo kopalnice

Ljubitelj nepremičnin na prestižnih lokacijah

Tudi sicer so gozdovi med Savinjsko in Šaleško dolino daleč od lokacij, kjer je Matoz do zdaj iskal priložnosti za nakup. Pred desetletjem je recimo kupil dve stanovanji ob glavni cesti na Viču v Ljubljani in stanovanje v soseski Markovec v Kopru. Leta 2020 je Božu Predaliču, takrat še generalnemu sekretarju zadnje Janševe vlade, pozneje pa državnemu sekretarju na ministrstvu za notranje zadeve, prodal stanovanje v naselju Oltra v Ankaranu.

Kljub temu si je očitno močno želel postati lastnik hiše nad Polzelo. Na koncu jo je bil namreč pripravljen kupiti po več kot trikratniku prvotno postavljene cene na dražbi – zgolj zato, da se znebi tekmecev. Sodišče je izklicno ceno nepremičnine določilo pri 28.640 evrih, Matoz pa je moral na koncu zanjo plačati skoraj 100 tisočakov. Skupaj s hišo je postal še uradni lastnik za več kot osem tisoč kvadratnih metrov površin, večinoma gozda in travnika z razgledom na Savinjsko dolino.

A denar za Matoza očitno ni problem. Po naših podatkih je takoj po nakupu prenovil notranjost hiše, zamenjal okna in inštalacije. Vsaj na prvi pogled ni videti, da bi v hiši dejansko kdo stalno prebival. Tudi okolica je precej neurejena.

/
/
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

Nekdanjega lastnika hiše Branka Turnška naj bi kriminalisti ovadili zaradi suma, da več kot 400 delavcem kar devet let ni plačeval prispekov, akontacij dohodnin in tudi plač. S tem naj bi jih opeharil za dva milijona evrov. Turnšek naj bi prek slamnatih oseb iz tujine obvladoval verigo podjetij, ki so končala v stečaju. Njihov največji upnik je bila država, ki ji podjetja dolgujejo več milijonov evrov.

Preberite še:
Pidovski tajkun, Matoz in skrivni sestanek na Smledniku #foto

Po padcu Janševe vlade se ukvarja s kopalnicami

Leta 2017 je Turnšek razglasil še osebni stečaj, vendar je pri odpisovanju dolgov naletel na ovire. Najprej so mu odpust zavrnili, ker je bil pravnomočno obsojen zaradi kaznivega dejanja. Zdaj ponovno poskuša z odpustom, a mu ugovarja eden od upnikov. Kljub temu mu je pred upniki uspelo na varno spraviti eno od nepremičnin. Ni znano, da bi se Turnšek in Matoz poznala.

Matoz je od nekdaj lastnik odvetniške družbe, ki na leto ustvari okrog 400.000 evrov prometa in manjši dobiček. Poleg tega ima v lasti podjetje Neprus, ki se ukvarja z nepremičninami. V lanskem letu je doseglo okoli 100.000 evrov prihodkov in 69 tisoč evrov dobička.

Še lani je bil Andrej Lazar (na fotografiji) izvršni direktor slabe banke, Franci Matoz pa predsednik njenega upravnega odbora. Zdaj skupaj prodajata kopalnice.
Še lani je bil Andrej Lazar (na fotografiji) izvršni direktor slabe banke, Franci Matoz pa predsednik njenega upravnega odbora. Zdaj skupaj prodajata kopalnice.
STA

Toda veliko več so mu prinesli drugi posli. Tako je s preprodajo največje slovenske bioplinarne v Vučji vasi v Pomurju zgolj v nekaj mesecih ustvaril več milijonov evrov dobička. Septembra 2021 jo je s partnerjem kupil iz stečaja za 1,85 milijona evrov. Februarja lani pa jo je prodal Madžarom za 4,23 milijona evrov. Kmalu zatem so Madžari kupili še drugo bioplinarno v Sloveniji. Prodala jo je slaba banka, kjer je upravni odbor vodil Matoz. Zanjo so odšteli dva milijona evrov - trikrat manj od cene, po kateri jo je dve leti pred tem odkupila slaba banka.

Z Andrejem Lazarjem, nekdanjim izvršnim direktorjem slabe banke, pa se je Matoz lotil novega posla – prodaje in montaže kopalnic. Na naslovu Matozove odvetniške pisarne v Kopru je že lani začelo delovati podjetje Bathbox. Letos spomladi sta Matoz in Lazar dobila še enega partnerja. Polovični lastniški delež Bathboxa je namreč kupilo inženirsko podjetje Tosidos. Njegov lastnik Ante Bračić je v začetku leta od hrvaške trgovske verige Konzum, ki je v lasti koncerna Fortenova, odkupil več trgovskih centrov.