Ko je hišni dobavitelj "zlizan" z bolnišnico: primer UKC Ljubljana

V UKC Ljubljana so šli na roke dolgoletnemu dobavitelju. Ko je ta izgubil zastopstvo za eno od zdravil, ga je bolnišnica prenehala kupovati in presedlala na drugo zdravilo, ki ga je dobavljalo isto podjetje.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 30. 5. 2023, 05:55


20150112-00580293
V UKC Ljubljana so ostali zvesti dobavitelju. Pri tem naj bi ključno vlogo odigral predstojnik kliničnega inštituta za radiologijo Dimitrij Kuhelj (na fotografiji).
STA

Že vrsto let se vrstijo opozorila, da dobavitelji zdravil in medicinskih pripomočkov na račun javnega zdravstva ustvarjajo dobičke, ki se štejejo v milijonih evrov. To jim omogočajo tudi prijateljski odnosi z zdravniki in drugimi odločevalci v zdravstvenih ustanovah. Najnovejši primer sprege med javnimi naročniki in zasebnimi dobavitelji prihaja z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, največje bolnišnice v državi. 

V središču zgodbe so posli z nabavo kontrastnega sredstva. Gre za raztopino, ki jo zdravstveno osebje pacientom vbrizga v telo pri pregledu z računalniško tomografijo (CT). Omogoča boljši in zanesljivejši prikaz žil in organov v telesu, s tem pa tudi natančnejšo diagnozo. V UKC Ljubljana so zadnjih 20 let kupovali tri različna kontrastna sredstva. Eno od teh, visipaque, je od leta 2018 dobavljajo podjetje Apta Medica, ki ga vodi Aljoša Rojec, nekdanji generalni direktor Onkološkega inštituta.  

Podjetje Apta Medica je UKC Ljubljana letno prodalo za več sto tisoč evrov kontrastnega sredstva visipaque. Zapletlo se je, ko je zanj izgubilo zastopstvo, zato ga naenkrat ni moglo več dobavljati. Toda v UKC Ljubljana težave niso rešili tako, da bi pogodbo o dobavi podpisali z novim zastopnikom. Raje so ostali zvesti staremu dobavitelju – četudi je to pomenilo, da so morali začeti kupovati drugo, dražje kontrastno sredstvo. Pri tem naj bi imel ključno vlogo predstojnik kliničnega oddelka za radiologijo Dimitrij Kuhelj.

Preberite še:
Nov glavobol za Bešič-Loredana: zdravstveni TEŠ6 na Golniku

Za več kot 200 tisoč evrov letnih dobav 

Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da je podjetje Apta Medica eden večjih dobaviteljev zdravil na našem trgu. Med drugim ima dovoljenje za promet s pomirjevalom persen, zdravilom brez recepta. 

Kontrastno sredstvo visipaque.
Kontrastno sredstvo visipaque.
GE Healthcare

Za boljše razlikovanje med posameznimi vrstami mehkih tkiv in za prikaz žilnih struktur se pri CT slikanju pogosto uporabljajo kontrastna sredstva.
Za boljše razlikovanje med posameznimi vrstami mehkih tkiv in za prikaz žilnih struktur se pri CT slikanju pogosto uporabljajo kontrastna sredstva.
Researchgate

V letu 2021 je podjetje po podatkih ebonitete.si ustvarilo rekordnih 17 milijonov evrov prihodkov. Njegova pomembna stranka je tudi UKC Ljubljana. Temu vsako leto proda za več kot milijon evrov zdravil, med katerimi so bila tudi kontrastna sredstva visipaque. V letu 2020 je tako največji bolnišnici v Sloveniji prodal:

- 498 plastenk po 500 ml, 

- 1320 plastenk po 200 ml in 

- 1280 plastenk po 100 ml. 

Leto dni pozneje so se prodane količine še nekoliko povečale. Koliko prometa je s temi dobavami ustvarila Apta Medica, ni znano. Najvišja regulirana cena tega kontrastnega sredstva po podatkih javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) znaša 356,38 evrov. Toliko stane škatla z desetimi plastenkami po 100 ml. To pomeni, da je v letu 2020 prodalo za največ 228 tisoč evrov, v letu 2021 pa za 258 tisoč evrov plastenk kontrastnega sredstva visipaque. Kolikšna je bila končna cena, ni znano.

Preberite še:
Zakaj vse posle v zdravstvu dobiva isti gradbinec

Zakaj UKC ni kupoval od drugega dobavitelja

Decembra 2021 pa so se dobave zaustavile. Pred tem so iz podjetja Apta Medica obvestili UKC Ljubljana o "nedobavljivosti visipaque". Ne zato, ker tega kontrastnega sredstva ne bi bilo mogoče kupiti na trgu, ampak ker je proizvajalec izbral novega zastopnika. 

/
/
Primož Lavre

V podjetju Apta Medica na naša vprašanja niso odgovorili. Kot smo izvedeli, pa je zastopstvo za visipaque izgubilo že septembra 2020. Takrat je ameriška družba GE Healthcare za dobavitelja svojih proizvodov izbrala podjetje Swixx Biopharma. 

Zakaj torej v UKC Ljubljana niso začeli sodelovati z novim dobaviteljem kontrastnega sredstva, s katerim so že imeli dobre izkušnje? Kot so nam pojasnili, so to tudi poskušali, a jim ni uspelo."Poizkusili smo tudi naročiti visipaque od dobavitelja Swixx Biopharma, vendar naročila niso realizirali," so nam odgovorili na kliničnem inštitutu za radiologijo.

Toda te navedbe ne držijo. Direktorica družbe Swixx Biopharma Martina Bergant nam je namreč potrdila, da so vse od prevzema zastopstva "zagotavljali nemoteno dobavo proizvoda Visipaque, brez kakršnihkoli motenj v dobavi, zavedajoč se pomembnosti dostopa do kontrastnih sredstev". To pomeni, da bi lahko v UKC Ljubljana brez večjih težav zamenjali dobavitelja in še naprej kupovali isto kontrastno sredstvo. Namesto tega so se raje odločili za njegovo zamenjavo.

Preberite še:
Tako odteka denar iz zdravstva: razpis za enega, nato dvig cene

Raje izbrali za četrtino dražje kontrastno sredstvo

V UKC Ljubljana so zato velik del dobav v minulem letu nadomestili s kontrastnim sredstvom xenetix, ki ga dobavlja podjetje Apta Medica – torej isto podjetje, ki je pred tem ostalo brez zastopstva za visipaque. Pri tem naj bi imel ključno vlogo predstojnik Dimitrij Kuhelj. Kot so utemeljili v UKC Ljubljana, so uporabljali kontrastna sredstva, ki so bila na voljo. "Ker so se v kliničnem delu izkazala za ustrezna, jih uporabljamo še danes," so povedali v javnem zavodu, ki ga vodi Marko Jug

/
/
ebonitete.si

Toda po pričevanju naših virov je kontrastno sredstvo xenetix slabše kvalitete kot visipaque. To naj bi bil ključni razlog, da se pred tem ni uporabljalo v UKC Ljubljana. Obenem je tudi dražje. Najvišja regulirana cena škatle xenetixa s petimi plastenkami po 100 ml znaša 221,42 evrov, kar je skoraj četrtino več kot pri visipaque. 

Po naših informacijah je UKC Ljubljana že oktobra 2021 s podjetjem Apta Medica podpisal pogodbo o dobavi zdravil. Med njimi ni več visipaque, ampak že manjša količina xenetixa. Manj kot leto dni pozneje sta sklenila še dogovor o 130.000 evrov vredni dobavi xenetixa. Tako je podjetje Apta Medica lani UKC Ljubljana dobavilo:

- 100 plastenk po 500 ml, 

- 740 plastenk po 200 ml in 

- 730 plastenk po 100 ml.

V prvih petih mesecih letošnjega leta se je skupna količina dobav kontrastnega sredstva xenetix še nekoliko zvišala.

Zaradi zapleta z dobavo bolniki ostali brez kemoterapije 

Podjetje Apta Medica je pozornost javnosti konec leta 2019 vzbudilo z incidentom na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Takrat je zmanjkalo osnovnega zdravila karboplatin, zaradi česar je 30 bolnikov z rakom ostalo brez nujno potrebne kemoterapije. 

Na Onkološkem inštitutu so takrat krivdo v celoti prevalili na Apta Medico, ki ni dobavila zdravila. Tega namreč ne hranijo v bolnišnici, ampak ga naročajo pred vsako novo terapijo. Po njihovem jih podjetje ni vnaprej opozorilo, da zdravilo ni dobavljivo, kar bi jim dalo čas, da poiščejo drugega dobavitelja. V Apta Medici so se takrat branili, da so imeli res težave z dobavo, vendar so na to naročnika ustrezno opozorili. Poleg tega so urgentno zagotovili nadomestno zdravilo po isti ceni.

Vse to ni škodilo njunemu sodelovanju. V zadnjih dveh letih je Apta Medica z Onkološkim inštitutom podpisala pogodbe v skupni vrednosti 3,7 milijona evrov. Samo v lanskem letu ji je ta nakazal več kot milijon evrov.