Nov glavobol za Bešič-Loredana: zdravstveni TEŠ6 na Golniku

Zakaj se je projekt načrtovane širitve Klinike Golnik, ene največjih investicij v javnem zdravstvu, zgolj v dveh letih podražil kar za dvakrat?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 24. 4. 2023, 05:55


1678876700-dsc4610-01-1678876676547
Danijel Bešič Loredan (desno) in Aleš Šabeder imata težavo. Oba si želita čim hitreje začeti gradnjo novega izolacijskega oddelka na Golniku. Toda vrednost investicije je v dveh letih eksplodirala.
Sašo Radej

Golnik je vas v Mestni občini Kranj, znana po blagi in ugodni klimi. Tam zato že več kot stoletje deluje klinika za pljučne bolezni, ki se že nekaj časa želi širiti. Marca 2021, sredi epidemije covid-19, je takratni direktor Klinike Golnik Aleš Rozman napovedal gradnjo izolacijskega oddelka, ki bi bil namenjen bolnikom s tuberkolozo. Od takrat gre pri projektu, ki ga želi država sofinancirati s 25 milijoni evrov evropskega denarja, narobe praktično vse.

V slabih dveh letih se je tako načrtovana investicija podražila za dvakrat, četudi Klinika Golnik in ministrstvo sploh še nista objavila razpisa za gradnjo:

1) Prvotna vrednost novega izolacijskega oddelka je znašala 37 milijonov evrov (skupaj z DDV),

2) Z investicijskim programom, ki ga je naročila Klinika Golnik, se je projekt podražil na 42,4 milijona evrov (z DDV). Toliko znaša tudi njegova vrednost, zapisana v načrtu razvojnih programov, ki ga je februarja lani sprejela vlada Janeza Janše.

3) Toda v zadnjem letu dni je cena investicije poletela v nebo. Po naših informacijah namreč znaša že skoraj 70 milijonov evrov (z DDV). To so na ministrstvu za zdravje ugotovili po izdelavi dokumentacije in idejne zasnove za projekt. Zelo mogoče pa je, da se bo med gradnjo še podražila.

Eksplozija vrednosti projekta je velika zagata za ministra Danijela Bešiča Loredana in direktorja urada za investicije Aleša Šabedra. Oba sta velika zagovornika investicije, ki jo želita na vsak način spraviti pod streho. A denarja zanjo ni, saj so prvotno finančno konstrukcijo porušile podražitve.  

Po prvotnih načrtih bi morala gradnja novega izolacijskega oddelka na Golniku stati 37 mliljonov evrov. Je bila njena vrednost namerno postavljena prenizko?
Po prvotnih načrtih bi morala gradnja novega izolacijskega oddelka na Golniku stati 37 mliljonov evrov. Je bila njena vrednost namerno postavljena prenizko?
Klinika Golnik

Zakaj se je torej investicija, ki po tem kriteriju spominja na projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6), v tako kratkem času podražila za več kot 30 milijonov evrov? Kdo je za to odgovoren? In kaj ima z vsem skupaj Marko Bitenc, najvplivnejši zasebni zdravnik pri nas? 

Preberite še:
Rekordi zasebnih klinik, kjer delajo zdravniki iz javnih bolnic

So projekt umetno pocenili, da pride na državni seznam?

Uradnih pojasnil za zdaj ni. Na ministrstvu na naša vprašanja od četrtka niso odgovorili. Tudi pojasnil Klinike Golnik, ki jo od lanske jeseni vodi Viktorija Tomič, nam ni uspelo dobiti. Zanimalo nas je, koliko znaša predvidena vrednost investicije, v kateri fazi je in kdaj bodo objavili razpis za izbiro izvajalca del. 

Toda po podatkih, ki smo jih zbrali, in dokumentih, ki smo jih dobili na vpogled, je vodenje investicije že od samega začetka ušlo nadzoru. Pri tem celo ni mogoče izključiti možnosti, da je bila njena vrednost namerno postavljena prenizko – samo zato, da bi lažje prišla na državni seznam nacionalnih razvojnih projektov. Le tako bi imela namreč zajamčen denar iz proračuna in kohezijskega sklada EU.

Še sredi leta 2021 je bil projekt uradno vreden 37 milijonov evrov. Toliko bi morala po podatkih iz predinvesticijske zasnove stati gradnja in oprema novega oddelka. Dokument je izdelalo projektantsko podjetje Pro 55 v lasti Dušana Blaganjeta, nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor. 

Mestna občina Kranj, ki jo vodi Matjaž Rakovec, je pripravljena za kanalizacijo prispevati milijon evrov. Pričakuje, da bo večino denarja zagotovila država.
Mestna občina Kranj, ki jo vodi Matjaž Rakovec, je pripravljena za kanalizacijo prispevati milijon evrov. Pričakuje, da bo večino denarja zagotovila država.
Bobo

Preberite še:
Zakaj vse posle v zdravstvu dobiva isti gradbinec

Že pri dokumentaciji so se zmotili za milijon evrov

A že pol leta pozneje se je projekt z investicijskim načrtom uradno podražil za več kot pet milijonov evrov – na 42,4 milijona evrov. Razlog? Prvotna ocena ni upoštevala povečanih stroškov zahtevnejše izvedbe in zaščite gradbene jame, odvajanja odpadnih voda in rušenja obstoječega objekta infekcije. Tudi ta dokument je izdelalo podjetje Pro 55.

Sledili so novi zapleti. Na razpis za pripravljavca idejne zasnove projekta in dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja sta se namreč prijavila le dva ponudnika. Posel je dobil konzorcij podjetij Gradis Biro Maribor in Studio Pirss. Zmagal je s ponudbo, vredno skoraj dva milijona evrov (z DDV). Pozor: to je dober milijon več od ocenjene vrednosti del, ki sta jo pred tem določila državna Družba za razvoj infrastrukture (DRI) in zdaj že nekdanje vodstvo Klinike Golnik. 

Po prvotnem načrtu bi morala Kliniko Golnik celotna dokumentacija za projekt stati največ 1,5 milijona evrov. V resnici je samo za eno fazo, torej idejno zasnovo in pridobivanje gradbenega dovoljenja, plačala več. 

Po naših podatkih vse pogovore z ministrstvom v imenu izbranih projektantov vodi Tadej Veber (na fotografiji), ki zdaj velja za kader generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta.
Po naših podatkih vse pogovore z ministrstvom v imenu izbranih projektantov vodi Tadej Veber (na fotografiji), ki zdaj velja za kader generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta.
DRI

Preberite še:
Tako so si radiologi kar med službo zaračunavali dodatne ure

Bosta minister in Šabeder plačala tudi kanalizacijo?

Na vprašanje, kako je to mogoče, nam na Kliniki Golnik niso odgovorili. Po naših podatkih vse pogovore z ministrstvom v imenu izbranih projektantov vodi Tadej Veber, nekdanji član strokovnega sveta SDS, ki je bil v času druge Janševe vlade imenovan za člana uprave DRI, zdaj pa velja za kader generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta. Leta 2007 ga je ministrstvo za kulturo, ki ga je vodil Vasko Simoniti, najelo za svetovalca pri obnovi ljubljanske Opere, hkrati pa je bil zaposlen pri enem od podizvajalcev. 

Medtem ko se vodilnim na ministrstvu za zdravje z investicijo mudi, so že lani na plano začeli prihajati novi stroški, ki so ceno investicije napihnili na skoraj 70 milijonov evrov. Eden od teh je kanalizacija.

Na Mestni občini Kranj so nam tako potrdili, da bo razširjena klinika na Golniku potrebovala nov kanalizacijski vod. Mala čistilna naprava na Golniku namreč zaradi predvidenih širitev klinike z novim oddelkom in laboratoriji ne bo več zadoščala za njene potrebe. "Zato je treba zgraditi primarni kanal za odvajanje odpadnih voda na relaciji Golnik–Mlaka s priklopom na Centralno čistilno napravo Kranj. Za slednje imamo že izdelano dokumentacijo projekta za izvedbo del (PZI) in pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje," so pojasnili na občini, ki jo vodi Matjaž Rakovec.

Preberite še:
Razkrivamo: komu so šli milijoni za krajšanje čakalnih vrst

Prvi sosed klinike bo Marko Bitenc 

Brez novega, sedem kilometrov dolgega kanalizacijskega voda za izolacijski oddelek ne bo mogoče pridobiti uporabnega dovoljenja. Toda odprto ostaja vprašanje, kdo ga bo plačal. Trenutna predvidena cena znaša 4,5 milijona evrov. V Kranju pričakujejo, da bo vsaj del tega denarja prispevala država, "saj je priklop na centralno čistilno napravo pogoj za investicijo na Golniku". 

Svojo kliniko na Golniku gradi tudi Marko Bitenc. Se bo tudi on priključil na novo kanalizacijo, ki jo bo očitno sofinanciralo ministrstvo za zdravje?
Svojo kliniko na Golniku gradi tudi Marko Bitenc. Se bo tudi on priključil na novo kanalizacijo, ki jo bo očitno sofinanciralo ministrstvo za zdravje?
Primož Lavre

Pojasnila ministrstva za zdravje, ali bo za širitev klinike sofinanciralo še gradnjo kanalizacije, nismo dobili. V vsakem primeru pa bi gradnja novega voda razveselila tudi prvega soseda Klinike Golnik – Marka Bitenca, ki tam gradi 24 milijonov evrov vredno kirurško bolnišnico s tremi operacijskimi dvoranami, 10 posteljami za intenzivno nego in 40 navadnimi posteljami. Zanjo je Bitenc, pri katerem kot kirurg dela tudi minister Bešič Loredan, že pridobil gradbeno dovoljenje in plačal komunalni prispevek. 

Bitenc je sicer lastnik zasebne klinike Kirurgija Bitenc in nekdanjega predsednika zdravniške zbornice, ki velja za največjega podjetnika med zdravniki. Še pred dvema letoma je bilo v političnih krogih mogoče slišati, da je prav Bitenc eden od ljudi v ozadju tedanje pobude za ustanovitev nove občine Golnik, ki bi se odcepila od Kranja. Sam teh informacij nikoli ni potrdil. Jabolko spora so bila prav vlaganja na območju Golnika. Predstavniki pobude za samostojno občino so namreč poudarjali, da Mestna občina Kranj v razvojnem smislu zanemarja ruralna naselja in da bi nova občina bolje sledila željam prebivalcev.