Kava Aleša Hojsa, ki zanima NPU

Kaj je o poslih z zaščitno opremo še pred zamenjavo vlade vedel Aleš Hojs?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 2. 7. 2020, 05:55


ales hojs
/
Bobo

V dogovore o dobavi zaščitne opreme v času epidemije COVID-19 se je vpletal tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je po torkovih hišnih preiskavah odstopil s položaja. 

To je počel še pred zamenjavo oblasti. Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so tako pridobili informacijo, da se je Hojs v zadnjih tednih vlade Marjana Šarca najmanj enkrat sestal z Antonom Zakrajškom, direktorjem zavoda za blagovne rezerve, ki je pod Janševo vlado podpisoval pogodbe z dobavitelji opreme. V stikih sta bila tudi med epidemijo. Po naših informacijah naj bi kriminalisti preverjali sume, da je Hojs skušal usmerjati posamezne odločitve zavoda.

To bi lahko v novo luč postavilo njegove razloge za odstop. Medtem ko se sam skuša prikazati kot žrtev "udbovsko-partijske strukture odločujočega dela policije", je v času njegovega mandata prišlo do zamenjav na skoraj vseh ključnih položajih v policiji. Prvič v zgodovini Slovenije je tako sodna odredba o hišnih preiskavah že dan pred kriminalistično akcijo prišla v roke politične stranke, v tem primeru SDS. Pomembni izseki so bili objavljeni na portalih SDS.

/
/
Bobo

Kljub temu to ni preprečilo preiskave poslov z opremo, ki jo Hojs označuje za "politično motivirano". Če ga je torej predsednik vlade Janez Janša žrtvoval, da bi upravičil nov obračun s policijo, ostaja odprto vprašanje, ali Hojsa ni umaknil tudi zato, ker bi lahko njegovo ime splavalo na površje v drugih fazah preiskave.  

Po sestanku pri Šarcu na kavo s Hojsem

Zakrajšek in Hojs sta se po podatkih kriminalistov srečala v sredo, 26. februarja. Za sestanek so izvedeli od Zakrajška, s katerim so opravili razgovor, na družbenem omrežju Twitter pa ga je potrdil tudi Hojs. Dobila sta se v gostilni Jurman, ki že vrsto let velja za priljubljeno shajališče glavnih železničarskih sindikalistov iz krogov SDS. 

To je bil že čas medvladja. Čeprav je bila na oblasti še Šarčeva vlada, so že isti dan, torej 25. februarja, organi SMC, NSi in DeSUS prižgali zeleno luč za vstop v novo Janševo vlado. Zakrajšek in Hojs sta na sestanku tako že vedela, da je zamenjava vlade le še vprašanje časa. To pa njuno srečanje postavlja še v bolj zanimivo luč.

Februarska seja sekretariata Sveta za nacionalno varnost, na kateri je bil prisoten tudi Anton Zakrajšek (v ozadju desno).
Februarska seja sekretariata Sveta za nacionalno varnost, na kateri je bil prisoten tudi Anton Zakrajšek (v ozadju desno).
STA

Le dan prej, v ponedeljek 24. februarja, je bil namreč Zakrajšek prisoten na seji sekretariata Sveta za nacionalno varnost, ki jo je vodil tedanji premier Marjan Šarec. Pogovarjali so se o različnih ukrepih pred prihajajočo nevarnostjo novega koronavirusa, ki se je začel intenzivno širiti na severu Italije. Eno od ključnih nalog je vlada zaupala Zakrajšku. V četrtek, 27. februarja, je Šarčeva vlada zavodu naročila, naj sprosti rezerve zaščitne opreme in naj jih nadomesti z novimi količinami. 

O čem sta govorila Zakrajšek in Hojs

Zakaj je torej Zakrajšek, sicer dolgoletni član SDS, v tem kritičnem času čutil potrebo za srečevanje s Hojsom, ki takrat še ni bil kandidat za ministra, ampak "le" predsednik upravnega odbora Nova24TV? Je strankarskemu kolegu prinesel informacije s seje Sveta za nacionalno varnost, ki nosijo oznako zaupnosti, Hojs pa jih je nesel naprej? 

Znano je, da so v SDS takoj po izbruhu epidemije na veliko govorili o praznih skladiščih opreme, ki bi jih moral z maskami in drugo opremo polniti tudi Zakrajšek. S tem so upravičevali tudi sporne nakupe neustrezne opreme, ki jih zdaj preiskujejo kriminalisti. So v SDS morda želeli, da Zakrajšek še v času Šarčeve vlade hitrost nabave opreme prilagodi političnim okoliščinam, saj bi tako sami izpadli bolj učinkoviti in sposobni? 

Aleš Hojs in Anton Zakrajšek sta se sestala v gostilni Jurman.
Aleš Hojs in Anton Zakrajšek sta se sestala v gostilni Jurman.
google

Kot nam je včeraj pojasnil Zakrajšek, sta s Hojsem govorila o pobudi za združitev zavoda za blagovne zadeve ter urada za zaščito in reševanje. "Mi spadamo pod ministrstvo za gospodarstvo, oni pa pod ministrstvo za obrambo, sam pa sem želel, da bi bili v kriznih situacijah bolj povezani," nam je pojasnil Zakrajšek. "Nikoli nisva govorila o opremi ali poslih. Zavračam očitke, da nismo kupovali opreme. Po vladnem sklepu smo imeli čas za popolnitev rezerv do konca leta. Na hitro bi jo lahko kupovali le v primeru izrednih razmer. Epidemija takrat še ni bila razglašena," je poudaril.

Kdo ne govori resnice? 

Se je kdaj pozneje še sestal s Hojsem? "Aleša Hojsa poznam že vrsto let. To je bilo moje prvo in zadnje srečanje s njim v tistem času. Pozneje nisva bila več v stikih," je dodal Zakrajšek. Toda Hojs je še prejšnji mesec v oddaji Tarča govoril drugače. Priznal je, da je bil med epidemijo, torej tudi kot minister, v stiku z Zakrajškom.  

"Edina stvar, ki je bila napaka pri gospodu Zakrajšku, to sem mu povedal tudi sam, je bila njegova napačna ocena gospoda Ivana Galeta. Kar nekaj časa ga je zagovarjal, kasneje, ko je bil doma, pa mi je potožil, da se tudi njemu Gale več ne javlja. Mislim, da je (Zakrajšek, op. a.) napačno ocenil osebnost in delo, ki ga je opravljal gospod Gale," je takrat izjavil Hojs. 

Rajko Janša, brat predsednika vlade
Rajko Janša, brat predsednika vlade
Bobo

Zakrajšek je zatrdil, da sta se v gostilni Jurman sestala sama. Zanikal je informacije, da sta se dan prej srečala še z nekaterimi vplivnimi člani SDS, med drugim poslovnežem Rajkom Janšo, bratom predsednika vlade. O tem sestanku nam je v zadnjih dneh govorilo več virov, a nam teh informacij še ni uspelo potrditi ali ovreči. 

V vsakem primeru je bilo že srečanje med Zakrajškom in Hojsem zanimivo tudi za kriminaliste NPU. To pa daje slutiti, da so ti že pred tem pridobili določene informacije o Hojsevi domnevni vlogi pri poslih z opremo. Ali in kakšne, bo verjetno znano v naslednjih mesecih.

Preberite še:

Mejni incident premierjevega brata