Kam so izginili dokumenti o prodaji Planet TV Madžarom

Zakaj revizorjem računskega sodišča na Telekomu Slovenije ni uspelo najti nekaterih ključnih dokumentov o prodaji Planet TV madžarskemu oligarhu, ki jo je usmerjal Janez Janša?

Avtor: Primož Cirman
ponedeljek, 19. 2. 2024, 05:55


planet tv mikrofon bobo
Operacijo iskanja novega lastnika Planet TV, druge največje komercialne televizije pri nas, je osebno vodil Janez Janša.
Bobo

Konec lanskega leta smo objavili vsebino SMS sporočil, ki si jih je Rok Snežič spomladi 2020 izmenjal s takratnim premierjem Janezom Janšo in podjetnikom Izetom Rastoderjem, znanim tudi kot kraljem banan. Ta so razkrivala, da je tedanjo operacijo iskanja novega lastnika Planet TV, druge največje komercialne televizije pri nas, osebno vodil Janša.

Danes objavljamo nov dokaz, ki potrjuje, da je bil madžarski kupec Planet TV v primerjavi s konkurenti v privilegiranem položaju. Najti ga je mogoče v poročilu o reviziji učinkovitosti dela poslovanja Telekoma Slovenija, nekdanjega lastnika Planet TV, ki ga je v začetku meseca objavilo računsko sodišče. Med revizijo so namreč varuhi javnih financ pregledali tudi postopek prodaje Planet TV, ki je leta 2020 pristal v rokah madžarske medijske skupine TV2 Group.

Pri tem je računsko sodišče ugotovilo, da Telekom Slovenije prodaje Planet TV in drugih odvisnih družb ni vodil učinkovito. Nekatere ključne odločitve uprave, ki ji je takrat predsedoval Tomaž Seljak, so sovpadale s spremembami na političnem parketu. In najpomembneje: revizorji računskega sodišča niso uspeli najti dokumentacije, iz katere bi se lahko prepričali, da so Madžari zares oddali najboljšo ponudbo za Planet TV.

Preberite še:
Snežičev SMS: "Planet TV je že JJ rešil. Moramo še Pop TV."

Ko se zamenja oblast, se prodaja Planet TV pospeši

Telekom Slovenije je pogodbo o prodaji Planet TV podpisal 7. julija 2020, torej v četrtem mesecu mandata Janševe vlade. Kupec je bila madžarska TV2 Group, ki jo po poročanju nekaterih tamkajšnjih medijev od letos obvladuje Lőrinc Mészáros, največji madžarski oligarh in tesen prijatelj Viktorja Orbana. Vrednost posla je bila pet milijonov evrov, še isti dan pa je z njim soglašal tudi nadzorni svet Telekoma, ki ga je takrat vodil Aleš Šabeder.

Ko se je Janša marca 2020 zavihtel na oblast, se je prodaja Planet TV pospešila, naenkrat so v državnem Telekomu hoteli prodati celotno televizijo, po le nekaj mesecih pa je končala v madžarskih rokah.
Ko se je Janša marca 2020 zavihtel na oblast, se je prodaja Planet TV pospešila, naenkrat so v državnem Telekomu hoteli prodati celotno televizijo, po le nekaj mesecih pa je končala v madžarskih rokah.
Bobo

Toda dogajanje v zakulisju je bilo burno že v mesecih pred tem. Decembra 2019, še v času vlade Marjana Šarca, je Telekom Slovenije po odločitvi arbitražnega sodišča v Parizu iz lastništva Planet TV s 23 milijoni evrov izplačal dotedanjega partnerja, grško družbo Antenna Group. Takoj zatem se je Telekom odločil prodati manjšinski delež Planet TV. Februarja 2020 so potencialnim kupcem s seznama, ki jih je predhodno potrdila uprava Telekoma, posredovali vabilo k oddaji ponudbe.

Sledila je menjava oblasti. V petek, 13. marca 2020, je državni zbor potrdil tretjo Janševo vlado. Še isti dan je nadzorni svet Telekoma, ki mu je predsedovala Barbara Kürner Čad, naložil upravi, naj prodajni postopek razširi na celoten, 100-odstotni delež Planet TV. To se je štiri dni pozneje tudi zgodilo.

V začetku aprila 2020 se je Seljakova uprava odločila, da bo prodajo Planet TV še pospešila. Takrat je namreč pridobila novo oceno vrednosti Planet TV, ki je pokazala, da gre za ničvredno naložbo. Če bi Telekom ostal njegov lastnik, bi moral za njegovo preživetje porabiti dodatne milijone evrov. Enako bi se zgodilo, če bi družbo likvidiral, torej jo zaprl. Črni scenariji so bili tudi posledica visoke 8,4-milijonske izgube v letu 2019.

Preberite še:
Nastaja medijski imperij PlanetTV-Nova24TV

Želeli so videti dokumente, a jih niso našli

Toda pozor: do te je prišlo v veliki večini samo na papirju, saj so izvedli 6,6-milijonsko "slabitev TV vsebin". Kmalu zatem so na Telekomu na mizo prejeli dve nezavezujoči ponudbi: prvo je oddal T-2, drugo pa KPMS Sebastjana Vežnaverja, sicer nekdanjega lastnika TV3, ki je v zadnjih tednih javno najbolj znan kot prodajalec stavbe na Litijski cesti v Ljubljani.

Državni revizorji so ob obisku Telekoma Slovenije želeli videti tudi dokumentacijo, iz katere bi bilo razvidno, da so Madžari oddali najboljšo ponudbo. A je niso našli.
Državni revizorji so ob obisku Telekoma Slovenije želeli videti tudi dokumentacijo, iz katere bi bilo razvidno, da so Madžari oddali najboljšo ponudbo. A je niso našli.
Bobo

Razplet prodajnega postopka očitno ni bil po godu takratnim odločevalcem. Le nekaj dni zatem so se namreč v Telekomu odločili za zamenjavo finančnega svetovalca, ki vodi postopek. Namesto NLB so izbrali družbo KPMG. Ta je samo dva dni pozneje poslala nova vabila in nov seznam potencialnih kupcev. Roki so bili precej krajši. Do 19. junija 2020 je bilo tako potrebno oddati že zavezujoče ponudbe. Na Telekom Slovenije so prišle tri. Oddali so jih Madžari, Vežnaver in britanska Amcomri Group.

Po navedbah Telekoma Slovenije so najboljšo ponudbo oddali Madžari, s katerimi so še isti dan nadaljevali pogajanja in jih v tednu dni zaključili. Takoj zatem je zeleno luč prižgal še nadzorni svet, pogodba s TV2 pa je bila podpisana 7. julija.

Toda državni revizorji so ob obisku Telekoma Slovenije želeli videti tudi dokumentacijo, iz katere bi bilo razvidno, "kdaj in na podlagi katerih dokumentov je uprava sprejela odločitev, da je TV2Media oddal najboljšo zavezujočo ponudbo". Ugotovili so, da ta ne obstaja. Glede na poslovnik o delu uprave so pričakovali, da bo o tem obstajal sklep in zapisnik, a so se motili.

Preberite še:
Ko pride Janša, Snežič pošlje SMS: "HSE imava pokrit."

Kaj je vedel Snežič, česar računsko sodišče ni

Na računskem sodišču so se čudili tudi dvojnim merilom Telekoma Slovenije. Ta je namreč v istem času iskal kupca za hčerinsko družbo Ipko na Kosovu. Zanjo je prejel več zavezujočih ponudb, nato pa sklenil, da se bodo pogajali s tremi ponudniki – torej ne le z enim kot v primeru Planet TV. Na koncu je v igri ostal le še en interesent, to je kosovska družba Devolli Group v lasti, ki pa očitno ni bila po godu upravi.

SMS sporočila, ki razkrivajo ozadje prodaje druge največje komercialne televizije Madžarom. Operacijo je osebno vodil Janez Janša, pri tem pa mu je pomagal Rok Snežič.
SMS sporočila, ki razkrivajo ozadje prodaje druge največje komercialne televizije Madžarom. Operacijo je osebno vodil Janez Janša, pri tem pa mu je pomagal Rok Snežič.
Necenzurirano.si

Na Telekomu Slovenije so tako prodajo Ipka zaustavili z utemeljitvijo, da z enim ponudnikom "ne bo mogoče doseči maksimiranja cene v pogajanjih". Zakaj niso ravnali enako pri prodaji Planet TV, kjer so se prav tako pogajali le z enim kupcem? Ravno nasprotno: Madžarom so na Telekomu ob nakupu dali še več ugodnosti, med drugim zavezo za nadaljnje oglaševanje na Planet TV in zelo visoko nadomestilo za plačevanje predvajanja te televizije v Telekomovi programski shemi.

Medtem ko računsko sodišče na to vprašanje ni našlo odgovor, se zelo verjetno skriva v SMS sporočilih med Snežičem, Janšo in Rastoderjem. Kot smo razkrili, je Rastoder 25. junija 2020, torej v zadnjih dneh dogovorov med Telekomom Slovenije in Madžari, Snežiča obvestil, da "imam kupce Američane, ki so zainteresirani za nakup Planet TV, če je to zdaj v načrtu". Pri tem je razkril, da gre za finančni sklad Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. (KKR), ki se je v času vlade Mira Cerarja zanimal za nakup Pop TV.

A Rastoder je od Snežiča takoj dobil odgovor, da je prepozen, saj da je Planet TV že prodan Madžarom. "Čao, je Planet TV že JJ rešil. So že Madžari dali 4,5 mio za njega. Hvala. Moramo Pop TV rešit," je Rastoderju dva tedna pred sklenitvijo pogodbe o prodaji Planet TV odpisal Snežič.

S tem mu je dal jasno vedeti, da je Janšev krog že takrat intenzivno iskal tudi kupca za družbo Pro Plus, lastnice Pop TV in Kanala A. "Sporočamo vam, da Planet TV nikoli ni bil predmet zanimanja in/ali pogovorov, vodenih s strani gospoda Rastoderja," so nam že pred časom pojasnili v Rastoderjevem podjetju Derby.