Nastaja medijski imperij PlanetTV-Nova24TV

Bodo nadzorniki državnega Telekoma, stisnjeni v kot, odprli pot nastanku medijskega konglomerata PlanetTV-Nova24TV v lasti madžarskih oligarhov?

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 2. 7. 2020, 16:45


ILU20200504_X7R4531
/
Bobo

Nadzorni svet Telekoma Slovenije danes odloča o soglasju k prodaji Planet TV. Kupec je madžarska televizijska hiša TV2, ki je v lasti Józsefa Vide, enega ključnih oligarhov iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz Viktorja Orbana.

Po naših informacijah naj bi Madžari za Planet TV ponujali okoli pet milijonov evrov kupnine, največ med vsemi, ki so v zadnjem prodajnem postopku oddali ponudbo za izgubaško televizijo. Ob tem so pripravljeni prevzeti tudi za več deset milijonov evrov dolgov do našega nacionalnega telekomunikacijskega operaterja.

Po nekaterih informacijah naj bi imeli Madžari v načrtih združitev Planet TV in Nova24TV, v kateri večinski lastniški delež obvladujejo madžarski posamezniki blizu Orbana. S tem bi Nova24TV dobila boljšo infrastrukturo in okrepila informativni program.

Kako so nadzornike Telekoma pripeljali v past

Aleš Šabeder, predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije
Aleš Šabeder, predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije
STA

Nekateri člani nadzornega sveta naj bi imeli do prodaje določene pomisleke. Ne le zaradi tega, kdo je kupec, ampak zaradi nenavadnega prodajnega postopka in predvsem hitenja pri sprejemanju končne odločitve.

Po naših informacijah so bili nadzorniki Telekoma pod vodstvom Aleša Šabedra o tem, komu bodo prodali Planet TV, uradno obveščeni šele v tem tednu, ko naj bi dobili na vpogled tudi obsežno dokumentacijo o pogojih prodaje televizije Madžarom.

Iz neznanega razloga je namreč med prodajnim postopkom prišlo tudi do zamenjave finančnega svetovalca. Namesto Nove Ljubljanske banke (NLB) so se v Telekomu odločili, da bodo vodenje postopka zaupali družbi KPMG, ki se v zadnjih letih sooča z upadom poslov. Obenem so se dogovorili, da bo imel do končnega izbora kupca le KMPG dostop do ponudb in drugih pomembnih informacij iz prodajnega postopka.

Zato je veliko vprašanje, ali bodo nadzorniki že danes prižgali zeleno luč prodaji, ali pa bodo odločanje raje preložili in si vzeli dodatnih nekaj tednov časa za preučitev posla. Na koncu bodo namreč oni tisti, ki bodo nosili odgovornost za prodajo in to, kaj se bo v prihodnjih letih dogajalo s Planet TV.

Janševa vlada si je umila roke

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Tomaž Seljak (desno) in članica uprave Vida Žurga (v sredini).
Predsednik uprave Telekoma Slovenije Tomaž Seljak (desno) in članica uprave Vida Žurga (v sredini).
STA

V tem gre iskati tudi razloge za to, zakaj vlada Janeza Janše v štirih mesecih od prevzema oblasti še ni zamenjala nadzornikov ene največjih družb v lasti države, ampak je v njem raje pustila posameznike, ki so bili imenovani v času Marjana Šarca

Še več, za predsednika nadzornega sveta Telekoma so imenovali Aleša Šabedra, ki je bil v prejšnji vladi minister za zdravje in eden ključnih Šarčevih mož. Po mnenju poznavalcev razmer, se je vlada Janeza Janše s tem elegantno izognila očitkom, da so posredovali pri prodaji Planet TV madžarskemu oligarhu, ki je blizu Viktorja Orbana.

V Telekomu so sicer v preteklosti zaradi slabega poslovanja že večkrat poskušali prodati Planet TV, med interesenti je bil tudi srbski velikan United Group, ki ga vodi njegov ustanovitelj Dragan Šolak in ima v Sloveniji v lasti Telemach. A so prodajni postopek tako ali drugače ustavili. V Telekomu sicer posel prodaje vodi predsednik uprave Tomaž Seljak.

Zdaj imajo nadzorniki le dve možnosti. Ali Planet TV, v katerega je Telekom v osmih letih vložil več kot 80 milijonov evrov, prodajo Madžarom. Ali pa televizijo pošljejo v likvidacijo, s katero bi imeli dodatnih nekaj deset milijonov evrov stroškov.

Z Madžarske bo prišlo še več denarja

Če bi Madžarom uspelo prevzeti Planet TV, bi šlo za novo prelomnico na domačem medijskem trgu. Do zdaj so Madžari denar vlagali le v medije iz kroga SDS. Lastniško obvladujejo Nova24TV in podjetje Nova obzorja, ki izdaja Demokracijo in spletno stran Škandal24. 

/
/
/

Vse medijske operacije v Sloveniji so vodili prek manj znanega medijskega podjetnika Petra Schatza. Denar za posle je dobival od različnih madžarskih podjetij, ki v času Orbanove vladavine dobivajo ogromna sredstva na javnih naročilih. Zamenjava oblasti v Sloveniji je očitno spremenila pravila igre. Madžari zdaj prihajajo na velika vrata. Njihova tarča je prvič eden od uveljavljenih slovenskih medijev.

Planet TV ustvarja tudi neprimerljivo večji obseg prihodkov kot Nova24TV. V lanskem letu je imel več kot 14 milijonov evrov prometa, osemkrat več od televizije, tesno povezane s stranko SDS. Za nemoteno delovanje potrebuje tudi precej več denarja, okoli pet milijonov evrov na leto.

"Razisem, hujskaštvo, razpečevanje lažnih novic"

Tudi zato prodaji Planet TV Madžarom nasprotuje celotna opozicija.

"Madžarska politika že posredno vpliva na eno televizijo v Sloveniji, Novo24TV. Prodaja Planet TV Orbanovemu krogu bi na to televizijo vnesla enake politične vzorce: vsesplošen razisem, hujskaštvo, razpečevanje lažnih novic in uslužnost eni politični stranki, SDS," so opozorili v Levici.

"Tega nikakor ne podpiramo. In pri tem ima država kot lastnica vse možnosti, da tako prodajo prepreči. Sam nastanek omenjene televizije je politični projekt, začet v času druge Janševe vlade, kot tak pa je bil politično zlorabljen tudi kasneje in danes," so poudarili v Socialnih demokratih (SD). "Glede na izkušnje z enim od medijev, povezanim z madžarskim kapitalom, in glede na medijsko nesvobodo na Madžarskem so razlogi za nasprotovanje prodaji na dlani," so dodali v Listi Marjana Šarca (LMŠ).