Snežičev SMS: "Planet TV je že JJ rešil. Moramo še Pop TV."

Medtem ko na Planet TV prihaja Uroš Urbanija, objavljamo SMS sporočila, ki razkrivajo ozadje prodaje druge največje komercialne televizije Madžarom. Operacijo je osebno vodil Janez Janša, pri tem pa mu je pomagal Rok Snežič.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 29. 11. 2023, 05:55


jansa telefon mobitel-BSF
Janez Janša je očitno osebno usklajeval postopke prodaje Planet TV in družbe TSMedia, lastnice portala Siol.net, ki so jih vodili v državnem Telekomu Slovenije. SMS sporočila razkrivajo, kako tesne stike je imel z Rokom Snežičem.
BSF

V domači javnosti je včeraj odmevala novica, da bo Uroš Urbanija, donedavni direktor TV Slovenija, že v kratkem postal odgovorni urednik Planet TV. Teh informacij za Delo in Siol.net ni želel komentirati. Toda prihod Urbanije na čelo druge največje slovenske komercialne televizije, ki je v lasti madžarske skupine TV2, bi bilo težko označiti za presenečenje. Danes namreč razkrivamo, kdo vse je imel pri prodaji Planet TV odločilno vlogo.

V uredništvu necenzurirano.si smo tako dobili vpogled v vsebino SMS sporočil, ki si jih je Rok Snežič v mesecih pred prodajo Planet TV Madžarom izmenjal s takratnim predsednikom vlade Janezom Janšo in podjetnikom Izetom Rastoderjem, znanim tudi kot kraljem banan. Pošiljali so si jih prek ene od kriptiranih telefonskih aplikacij. Njihovo avtentičnost nam je potrdilo več oseb, vpletenih v takratno dogajanje.

Iz teh sporočil je dokončno razvidno, da je šlo pri iskanju novega lastnika Planet TV za medijsko operacijo, ki jo je očitno osebno vodil Janša. Njegov prijatelj Snežič mu je pomagal pri iskanju potencialnih kupcev. Enega od teh je k njemu želel pripeljati Izet Rastoder, ki je bil že pred tem eden največjih financerjev Nova24TV.

Janša je s Snežičem delil tudi načrte v zvezi z nekaterimi ostalimi slovenskimi mediji. Snežič je tako poleti 2020 dal Rastoderju jasno vedeti, da "moramo rešiti Pop TV". Janši je ponujal tudi kupca za portal Siol.net, ki je ostal v lasti državnega Telekoma Slovenije.

Rok Snežič se je z Janšo dogovarjal glede tega, kako medije pripeljati v prijateljske roke.
Rok Snežič se je z Janšo dogovarjal glede tega, kako medije pripeljati v prijateljske roke.
Damijana Žišt

Preberite še:
Ko pride Janša, Snežič pošlje SMS: "HSE imava pokrit."

Snežič Janši: "Za Planet TV imam financerja"

Telekom Slovenije je pogodbo o prodaji Planet TV podpisal 7. julija 2020, torej v četrtem mesecu mandata Janševe vlade. Kupec je bila madžarska TV2 Group, ki jo po poročanju nekaterih tamkajšnjih medijev od letos obvladuje Lőrinc Mészáros, največji madžarski oligarh in tesen prijatelj Viktorja Orbana. Vrednost posla je bila pet milijonov evrov, še isti dan pa je z njim soglašal tudi nadzorni svet Telekoma, ki ga je takrat vodil Aleš Šabeder.

Toda dogajanje v zakulisju je bilo burno že v mesecih pred tem. Decembra 2019, še v času vlade Marjana Šarca, je Telekom Slovenije po odločitvi arbitražnega sodišča v Parizu iz lastništva Planet TV izplačal dotedanjega partnerja, grško družbo Antenna Group. Takoj zatem se je Telekom odločil prodati manjšinski delež Planet TV, a zanj ni našel kupca. Le štiri dni po tem, ko se je marca 2020 na oblast vrnil Janša, pa se je začela prodaja celotnega deleža Telekoma Slovenije v Planet TV.

Korespondenca med Rokom Snežičem in Janezom Janšo nekaj tednov pred prodajo Planet TV leta 2020.
Korespondenca med Rokom Snežičem in Janezom Janšo nekaj tednov pred prodajo Planet TV leta 2020.
necenzurirano.si

Nedolgo zatem je Snežič Janšo obvestil, da je našel kupca za televizijo. Šlo je za skupino domačih vlagateljev, s katerimi je sodeloval tudi znani televizijski voditelj Marko Potrč, ki je takrat delal za Planet TV. "Za Planet imam jaz financerja, ki želi Markotu Potrču narediti uslugo. Marko je prepričan, da lahko TV dvigne ...," piše v Snežičevem SMS sporočilu Janši.

Kdo so bili ti vlagatelji, uradno ni mogoče izvedeti. Vodil naj bi jih znani mariborski podjetnik. Potrč takratnega dogajanja včeraj ni želel komentirati. Pogodbo o sodelovanju s Planet TV pa mu je madžarski lastnik pozneje prekinil zaradi javnega nasprotovanja vladnim ukrepom proti covid-19.

Preberite še:
Rok Snežič klical posojilodajalko SDS pred bančnim okencem

Janša Snežiču: "Siol.net je zaenkrat OK"

Snežič je od Janše želel izvedeti tudi, "kaj bomo" s portalom Siol.net. "Nam pa je portal pomemben?" ga je vprašal Snežič in od Janše dobil odgovor, da "je portal zaenkrat OK". Zelo verjetno zato, ker je že imel pod nadzorom njegovo vsebino. S 1. aprilom 2020 je namreč odgovorni urednik Siol.net postal Peter Jančič, nekdanji glavni urednik Dela v času, ko ga je obvladoval Janša. Prav Jančičev prihod je bil tudi razlog za odstop Rolanda Žela s položaja direktorja Telekomove družbe TSMedia, izdajatelja Siol.net.

Korespondenca med Izetom Rastoderjem in Rokom Snežičem junija 2020.
Korespondenca med Izetom Rastoderjem in Rokom Snežičem junija 2020.
Necenzurirano.si

"OK. Torej, da ga ne kupujemo?" je Janšo o Siol.net vnovič vprašal Snežič. Od Janše je dobil jasen odgovor: "Ne." "OK. Bomo dali samo za (Planet, op. a.) TV ponudbo. Te obveščam," mu je nazaj sporočil Snežič.

Njuni dogovori so jasno vidni tudi v poznejših dogodkih. Siol.net je ostal v lasti Telekoma Slovenije. Uprava, ki jo je vodil nekdanji kandidat SDS za župana Krškega Cvetko Sršen, je namreč postopek za prodajo družbe TSMedia ustavila, ker je skupina United Group v lasti Dragana Šolaka zanjo ponudila precej več od Madžarov.

Preberite še:
Nastaja medijski imperij PlanetTV-Nova24TV

"Čao, je Planet TV že JJ rešil"

Obenem so Madžari že pred tem od Janše dobili zeleno luč za nakup Planet TV. To dokazujejo SMS sporočila, ki sta si jih le dva tedna pred prodajo televizije izmenjala Snežič in Izet Rastoder.

Planet TV, ki je bil v lasti državnega Telekoma Slovenije, je končal v rokah Madžarskih vlagateljev, ki so tesno povezani z Viktorjem Orbanom.
Planet TV, ki je bil v lasti državnega Telekoma Slovenije, je končal v rokah Madžarskih vlagateljev, ki so tesno povezani z Viktorjem Orbanom.
Twitter/Vlada RS

Gre za poslovneža, ki je imel odlične zveze s SDS. S Snežičem naj bi se zbližala, ko sta stranki pred parlamentarnimi volitvami leta 2018 pomagala pri gradnji njene medijske mreže. Do leta 2020 je Rastoder družbi NovaTV24.si nakazal več kot 120.000 evrov. V tem času se je Rastoder tudi sestajal s posameznimi vidnimi člani stranke. Eden od teh je bil Franc Breznik, takratni državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, ki ga je ob vrnitvi z obiska v Rastoderjevem podjetju Derby v začetku aprila 2020 policija ustavila zaradi prehitre vožnje v vinjenem stanju.

"Prijatelj, imam kupce Američane, ki so zainteresirani za nakup Planet TV, če je to zdaj v načrtu," piše v sporočilu, ki ga je Rastoder poslal Snežiču 25. junija 2020. Že nekaj minut pozneje mu je Rastoder pisal, da so ti Američani "ogromni". Nato je razkril, da gre za finančni sklad Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. (KKR), ki se je v času vlade Mira Cerarja zanimal za nakup Pop TV.

Uroš Urbanija bo na položaju odgovornega urednika Planet TV zamenjal Mirka Mayerja, ki ga je Janez Janša v zadnjih mesecih večkrat javno oštel.

A Rastoder je od Snežiča takoj dobil odgovor, da je prepozen, saj da je Planet TV že prodan Madžarom. "Čao, je Planet TV že JJ rešil. So že Madžari dali 4,5 mio za njega. Hvala. Moramo Pop TV rešit," je Rastoderju dva tedna pred sklenitvijo pogodbe o prodaji Planet TV odpisal Snežič.

Preberite še:
Janša želi nadzor še nad POP TV

Snežič Rastoderju: "Moramo Pop TV rešiti"

S tem mu je dal jasno vedeti, da je Janšev krog že takrat intenzivno iskal tudi kupca za družbo Pro Plus, lastnice Pop TV in Kanala A. Snežič je pri tem računal na Rastoderjevo pomoč. "Sporočamo vam, da Planet TV nikoli ni bil predmet zanimanja in/ali pogovorov, vodenih s strani gospoda Rastoderja," so nam včeraj v podjetju Derby odgovorili na vprašanji, ali se je Rastoder s Snežičem kadarkoli pogovarjal o kupcih Planet TV in ali mu je kot potencialnega kupca ponujal ameriški KKR.

Že kmalu zatem so se začeli pritiski na Pop TV. Jeseni 2020 je Janša informativno oddajo 24ur posmehljivo označil za "največjo opozicijsko stranko". Konec istega leta se je v tajnosti sestal s pokojnim lastnikom Pop TV Petrom Kellnerjem. Spomladi 2021 je Telekom Slovenije, ki so ga vodili ljudje iz SDS, premaknil Pop TV in Kanal A na 11. in 12. mesto v programski shemi. Jeseni 2021 pa je urad za preprečevanje pranja denarja brez zakonske podlage pregledoval bančne račune Branka Čakarmiša, dolgoletnega programskega direktorja Pro Plusa, ki je nekaj mesecev pozneje postal generalni direktor.

Izet Rastoder je bil od samega začetka velik podpornik projekta Nova24TV. V času prejšnje vlade je imel še večje apetite.
Izet Rastoder je bil od samega začetka velik podpornik projekta Nova24TV. V času prejšnje vlade je imel še večje apetite.
Primož Lavre

Janša in Snežič sta se pogovarjala tudi o radijskih postajah. Prvak SDS je tako Snežiču med pogovorom o Planet TV napisal, da bi "se Radio Center dalo dobiti za isto ceno ali manj, 5-7 mio". V mislih je verjetno imel drug mariborski radio, City, ki ga je tedanji lastnik Mišo Hölbl začel prodajati leta 2019, pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 pa ga je kupil madžarski podjetnik Gabor Deak, eden od operativcev Lőrinca Mészárosa.

Tja je Janša očitno želel usmeriti vlagatelje, ki mu jih je ponujal Snežič, saj je bil Planet TV že rezerviran za Madžare. Ti do zdaj niso imeli veliko razlogov za zadovoljstvo s svojo naložbo. Prihodki Planet TV so lani znašali 11,5 milijona evrov, ob tem pa so odhodki presegli 20 milijonov evrov. V obdobju 2020-2022 je Planet TV ustvaril več kot 23 milijonov evrov čiste izgube, zaradi česar mu je moral madžarski lastnik Planet TV odobriti dodatnih sedem milijonov evrov posojil.