Kako propadli tajkun pred upniki rešuje 300 m2 veliko stanovanje in zemljišča v Bohinju

Bo upnikom Zmaga Pačnika, nekdanjega lastnika hotelov v Bohinju, po več letih pravnih bojev vendarle uspelo priti do več milijonov evrov vrednih nepremičnin? In kje se je propadlemu tajkunu zalomilo pri umikanju premoženja?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 19. 8. 2024, 05:55


zmago-pačnik
Pidovskemu tajkunu Zmagu Pačniku hočejo odvzeti več kot 300 kvadratnih metrov veliko stanovanje v središču prestolnice. Ocenjena vrednost nepremičnine znaša 1,5 milijona evrov.
Google

Če boste prebivalcem Bohinja omenili priimek Pačnik, jih bo verjetno večina zmajala z glavo. Pred očmi se jim bodo prikazali propadajoči hoteli na imenitnih lokacijah ob Bohinjskem jezeru, ki jih je država poceni in pod mizo prodala kontroverznemu podjetniku Zmagu Pačniku, ta pa vanje ni vlagal, ampak jih je raje izčrpaval.

Pačnika, ki je do velikega bogastva prišel v času vladavine LDS in pidovske privatizacije, tudi drugod po Sloveniji poznajo kot mojstra stečajev in prisilnih poravnav. Za več njegovimi podjetji so ostali nepoplačani upniki in opeharjeni delničarji. Na vrhu seznama upnikov je država, ki je vrsto let neuspešno iskala pot do izterjave več kot milijona evrov neporavnanih davkov. Medtem je Pačnik v tem času še vedno razpolagal z več milijonov evrov vrednim premoženjem.

Četudi je Pačnik storil vse, da bi številne nepremičnine in drugo premoženje spravil na varno, pa se mu ti načrti v zadnjem času vse bolj podirajo. Že leta 2022 je sodišče na predlog državnega tožilstva vpisalo plombo na njegovo vilo na Bledu, grozi pa mu tudi izguba elitnih zemljišč ob Bohinjskem jezeru. Zdaj pa je Pačnik doživel nov udarec.

Danes namreč razkrivamo, da bi lahko Pačnik izgubil tudi 300 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljane in več drugih nepremičnin, ki jih je uradno prepisal na člane družine. Kje se mu je zalomilo?

Zmago Pačnik (na fotografiji) je obogatel v času pidovske privatizacije.
Zmago Pačnik (na fotografiji) je obogatel v času pidovske privatizacije.
Arhiv

Preberite še:
Pidovskemu tajkunu bi odvzeli elitna zemljišča ob Bohinjskem jezeru

Kupil hotele, ki so postali sramota Bohinja

Pačnik je hotele v Bohinju lastniško obvladoval od leta 2003, a so ga tam srečali le redki. Hoteli, ki jih je kupil zelo poceni, so bolj ali manj propadali. Hotel Zlatorog, ki je nekoč veljal za ponos bohinjskega turizma, se je spremenil v njegovo največjo sramoto. Leta 2013 se je podrl strop v bazenu, že pred tem pa tri leta ni imel najemnika.

Pačnik je takrat obljubljal prihod investitorja iz Nemčije, ki bo vlagal v hotele. Toda že dve leti pozneje sta v insolvenčnih postopkih končali podjetji Alpinum in Dunis, prek katerih je Pačnik te hotele lastniško obvladoval. Obe podjetji sta v nenavadnih okoliščinah končali brez premoženja, ki ga je bilo na papirju skupaj za več kot 11 milijonov evrov.

Leta 2021 sta obe podjetji na zahtevo finančne uprave (Furs) končali v stečaju. Kmalu zatem je stečajna upraviteljica podjetja Dunis Manca Vuk Osenar proti članom družine Pačnik vložila tožbo zaradi oškodovanja upnikov. Po tem, ko je družina Pačnik velik del premoženja prodala kripto milijonarju Damianu Merlaku, so bila glavna tarča upraviteljice več deset tisoč kvadratnih metrov velika zemljišča, ki se nahajajo tik ob Bohinjskem jezeru. Njihova vrednost naj bi znašala najmanj dva milijona evrov. Ob morebitni spremembi namembnosti v zazidljiva pa bi se za nekajkrat povečala.

"Plomba" je vpisana tudi na Pačnikovi vili, ki se nahaja ob obali Blejskega jezera.
"Plomba" je vpisana tudi na Pačnikovi vili, ki se nahaja ob obali Blejskega jezera.
Primož Lavre

Preberite še:
Kriptomilijonar kupil štiri propadajoče bohinjske hotele

Preobrat: Pačniku se je zalomilo pri umikanju premoženja

Toda zdaj je v igri skrivalnic med Pačnikom in upniki prišlo do preobrata. Upnikom se je namreč naenkrat ponudila priložnost, da v stečajno maso povrnejo del premoženja, ki ga je Pačnik enkrat že umaknil. Gre za nepremičnine v skupni vrednosti 2,3 milijona evrov. Med njimi so:

- del Pačnikove vile na Bledu s 1.000 kvadratnimi metri prostorov in bazenom,

- 140 kvadratov veliko stanovanje v Ljubljani,

- neverjetnih 300 kvadratov veliko stanovanje v središču prestolnice, ki je nastalo iz štirih stanovanj in je zdaj ena funkcionalna celota. Zgolj njegovo vrednost upraviteljica ocenjuje na 1,5 milijona evrov.

Stanovanje, ki se je znašlo v stečajni masi žene Zmaga Pačnika, se nahaja na Kotnikovi ulici v Ljubljani.
Stanovanje, ki se je znašlo v stečajni masi žene Zmaga Pačnika, se nahaja na Kotnikovi ulici v Ljubljani.
Google

Že desetletje je uradna lastnica teh nepremičnin Pačnikova soproga. Toda pred časom je končala v osebnem stečaju. Zahtevalo ga je podjetje Dunis, ki od nje terja več kot sedem milijonov evrov, sodišče pa mu je ugodilo. To pa pomeni, da se je premoženje, ki je uradno v njeni lasti, zdaj znašlo na dosegu upnikov.

Vračilu premoženja se Pačnik upira z vsemi sredstvi, čeprav z nepremičninami uradno že vrsto let nima ničesar. Na nepremičninah, ki so zdaj del stečajne mase, je prijavil izločitveno pravico, saj jih dojema kot skupno premoženje, zato zahteva nazaj polovico. Povedano drugače: manever, s katerim je premoženje pred desetletjem umikal pred upniki, se mu je zdaj vrnil kot bumerang.

Preberite še:
Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

"Plomba" tožilstva na blejski vili

Miran Kos, upravitelj osebnega stečaja Pačnikove soproge, izločitveni pravici, ki jo je prijavil Pačnik, v celoti nasprotuje. Razlog: že leta 2014 sta zakonca sklenila pogodbo o delitvi skupnega premoženja. Iz nje izhaja, da je vso nepremično premoženje v lasti soproge in da Pačnik z njo nima nobenega skupnega premoženja, ki bi se lahko zdaj delilo. To je Kos posebej poudaril v poročilu sodišču.

Že dlje časa pa Pačnik ne more prosto razpolagati s ključnim delom svojega premoženja - razkošno vilo na Bledu, ki stoji na skoraj dva hektarja velikem posestvu ob jezeru. Kot smo že poročali, je sodišče že pred dvema letoma na tej nepremičnini vpisalo "plombo" - zaznambo začasnega zavarovanja zahtevka za odvzem premoženjske koristi.

Na nepremičninah družine Pačnik se je že pred časom znašla 58-milijonska hipoteka, ki jo je vpisal sin Zmaga Pačnika.
Na nepremičninah družine Pačnik se je že pred časom znašla 58-milijonska hipoteka, ki jo je vpisal sin Zmaga Pačnika.
Zemljiška knjiga

Vložilo jo je okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki je takrat zahtevalo uvedbo sodne preiskave proti trem članom družine Pačnik. Tožilstvo jim očita več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. S "plombo" so tako preprečili prodajo ali dodatno obremenitev njihovega premoženja.

Že pred tem pa je Pačnik del tega premoženja skušal umakniti na varno. Le mesec dni preden je sodišče vpisalo "plombo", se je na tej isti nepremičnini pojavila 58,4 milijona evrov vredna hipoteka. Vpisalo jo je podjetje Konsorta v lasti Pačnikove starejše sorodnice. Že sredi lanskega leta pa je podjetnik na vili s posestvom, ki je uradno v lasti članov njegove družine, vpisal več osebnih dosmrtnih služnosti. Z njimi si je zagotovil, da lahko vilo na Bledu in pripadajoče nepremičnine uporablja, čeprav niso (več) v njegovi lasti.