Kriptomilijonar kupil štiri propadajoče bohinjske hotele

Mladi podjetnik Damian Merlak, ki je konec lanskega leta s prodajo ene od največjih kriptomenjalnic na svetu Bitstamp zaslužil več kot sto milijonov evrov, zaslužek preusmerja tudi v posle v Sloveniji. Kaj je kupil tokrat?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 8. 3. 2019, 04:05


Necenzurirano prenos
Damian Merlak je postal lastnik več hotelov v Bohinju.
Twitter

Nekdanji solastnik družbe Bitstamp in eden od najbogatejših Slovencev Damian Merlak se je odločil za velik nepremičninski nakup v Bohinju. Od kontroverznega podjetnika Zmaga Pačnika in njegove družine je kupil:

- hotel Zlatorog, v katerem je 43 sob in je zaprt že od leta 2011, ko ga je zapustil zadnji najemnik. Stoji nad Bohinjskim jezerom in je obdan z gozdovi;

- hotel Bohinj, ki stoji v neposredni bližini jezera. V njem je 20 sob in 34 suit;

- aparthotel Bohinj, v katerem je 27 apartmajev. Stoji v bohinjski vasici Stara Fužina na robu tako imenovanega jezerskega polja.

- Ski hotel Vogel, visokogorski hotel, zgrajen v lesu in kamnu. Stoji ob zgornji postaji vzpenjače na Vogel in je vsega 50 metrov oddaljen od prvih smučarskih prog. Dostop do hotela, v katerem je 28 sob, je mogoč izključno z gondolo.

Gre za večinoma propadajoče apartmajske in hotelske objekte na odličnih lokacijah ob Bohinjskem jezeru, ki so že leta potrebni obnove. Zaradi tega je Pačnik prišel tudi v navzkriž z bohinjsko občino, ki je od njega zahtevala, naj poišče boljšega lastnika.

Bohinjska sramota

Koliko je Merlak plačal zanje, pri vpletenih včeraj ni bilo mogoče preveriti. Zagotovo pa bo moral veliko denarja odšteti še za njihovo nujno potrebno obnovo.

Najbolj kritične so razmere v hotelu Zlatorog, ki je nekdaj veljal za ponos bohinjskega turizma, zdaj pa ga domačini označujejo kot največjo bohinjsko sramoto. Pred nekaj leti se je podrl strop pri bazenu, v vmesnem obdobju pa so tatovi iz njega pobrali vse, kar je še bilo vrednega. Podobna naj bi bila usoda aparthotela Bohinj.

Družina Pačnik je še leta 2016 za hotele pričakovala nerealnih 15 milijonov evrov, kar je odvrnilo zainteresirane kupce, še posebej glede na stanje nepremičnin. Največ, okoli sedem milijonov evrov, je želela ravno za uničeni hotel Zlatorog.

Hotel Zlatorog
Hotel Zlatorog
STA

Občina jih je hotela prisiliti v prodajo

Hoteli v Bohinju so nekdaj spadali pod okrilje podjetja Alpinum, ki ga je država leta 2002 poceni prodala družini Pačnik. Toda nobenega od hotelov ni upravljala, temveč jih je dajala v podnajem. Hkrati kot lastnica vanje skoraj ni vlagala.

Zaradi slabega stanja hotelov (poleg Zlatoroga sta bila daljši čas zaprta tudi aparthotel Bohinj in Ski hotel Vogel), ki so dolga leta kazili sliko bohinjskega turizma, je proti družini Pačnik ukrepala tudi občina Bohinj. Svetniki niso več verjeli njenim obljubam o skorajšnjem prihodu vlagateljev, ki bi nepremičnine rešili pred propadom.

Ski hotel Vogel
Ski hotel Vogel
mountvacation.si

Napovedali so jim vojno. Od njih so zahtevali, naj začnejo nujna vlaganja v hotele, saj jih bodo v nasprotnem primeru prisilili v prodajo. Med drugim so jim omejili razpolaganje s kampom Zlatorog, želeli pa so tudi zvišati nadomestila za nedelujoče turistične zmogljivosti. Torej bi dodatno obdavčili zaprte hotele v lasti družine Pačnik.

V njihovi lasti je bil sprva tudi znani hotel Bellevue, v katerem je nekoč bivala znamenita angleška avtorica kriminalk Agatha Christie. Leta 2012 je prešel v last bratov Jakopin, ki sta znana kot nekdanja lastnika družbe Seaway. Njune obljube o večmilijonskih naložbah se niso uresničile, šele leta 2017 pa ga je prevzelo cerkveno Gozdno gospodarstvo Bled.

Hotel Bohinj
Hotel Bohinj
STA

Odpisi davčnih dolgov in očitki zaradi nepravilnosti

Zmaga Pačnika je že pred leti ovadil bohinjski župan Franc Kramar, in sicer zaradi suma davčne utaje in nezakonitega lastninjenja. Toda kriminalisti sumov nepravilnosti niso ugotovili.

Tudi pozneje je družina Pačnik prišla v navzkriž s Finančno upravo RS (Furs), saj so imela njena številna podjetja za več sto tisoč evrov neporavnanih davčnih obveznosti. Toda namesto da bi prodala hotele in poplačala dolg, je izkoristila luknje v insolvenčni zakonodaji in jih preprosto odpisala.

Svoja podjetja so namreč poslali v prisilne poravnave, v katerih so imeli glavno besedo upniki, za katerimi je stala družina Pačnik. To ji je omogočalo, da so odpisali za najmanj pol milijona evrov neporavnanih davkov. Kljub temu je njihova osrednja družba Alpinum, ki jo obvladujeta Jan Pačnik in Karin Kristančič Pačnik, še danes na seznamu davčnih dolžnikov.

Tudi hoteli, ki jih je družina Pačnik prodala Merlaku, so bili pred nekaj leti preneseni na posebna podjetja, ki so povsem brez dolga. Na nepremičninah je bila le 58-milijonska maksimalna hipoteka, ki jih je ščitila pred morebitnim zasegom. Vpisal jo je danes 26-letni Aleksander Lin Pačnik.

Na Gorenjskem že kupil apartmaje in farmo krav mlekaric

Ne gre za prvo Merlakovo naložbo v Bohinju. Že leta 2016 je kupil apartmaje Tuba, ki stojijo ob zahodnem bregu jezera, blizu slapa Savica.

Konec lanskega leta je pojasnjeval, da apartmajev ne upravlja sam. "Pravzaprav sem jih kupil zaradi edinstvene lege, imel sem tudi ideje o širitvi, ampak za zdaj se ukvarjam z drugimi stvarmi. Morate pa vedeti, da sem jih kupil pred tremi leti, ko so bile cene precej nižje, zato je zdaj tudi donos od oddajanja precej boljši, kot sem mislil, okoli 10-odstoten. Ker ne gre za hotelsko storitev, je seveda tudi naložba manjša," je povedal za časnik Finance.

krave
krave
/
Že pred tem se je skupaj z nekdanjim partnerjem v Bitstampu Nejcem Kodričem lotil vlaganja v poljedelstvo in rejo živine. Kupil je goveje farme v Cerkljah na Gorenjskem, v Hrastju in na Sorškem polju, ki so imele 1.300 glav živine. Postal je tudi lastnik veterinarske ambulante. Za farmo krav mlekaric zdaj išče novega lastnika.

Sredi lanskega leta, še preden je sklenil posel z družino Pačnik, pa je Merlak napovedoval, da bo v Bohinju gradil butični hotel.

Leta 2017, še pred prodajo Bitstampa, je zasnoval novo kriptomenjalnico Tokens.net, lani pa je združil moči z Romanom Bernardom, podjetnikom in prvim slovenskim kupcem Tesle. Ustanovila sta NGEN, s katerim ponujata energetske rešitve za podjetja.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net