Je Počivalšek kupoval maske, namenjene Italiji?

Razkrivamo, kje so se nahajale izginule maske, ki jih je prejšnji teden iskal celoten domači politični vrh.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 24. 3. 2020, 05:55


Necenzurirano prenos
Kaj se je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek dogovoril s podjetjem Labena Boruta Čeha?
STA

Tri milijone zaščitnih mask, ki jih je prejšnji teden iskal celotni politični vrh, je bilo še pred izginotjem nekaj časa v Sloveniji. Po naših informacijah so se nahajale v carinskem skladišču v Sežani, kamor so prišle od dobavitelja iz Bosne in Hercegovine. Ko jih je podjetje Labena želelo preprodati slovenski državi, so dogovori propadli. Maske so namreč končale pri prvotnemu kupcu v Italiji – tamkajšnji civilni zaščiti.

Te informacije nam je v zadnjih dneh potrdilo več virov. Pri tako imenovani afera maske je tako šlo dejansko za poizkus, kako maske, namenjene Italiji, preusmeriti v Slovenijo. Pri tem bi dobavitelji in posredniki iz Bosne in Hercegovine ustvarili velike zaslužke.

28 centov zaslužka na masko?

Začetek zgodbe sega v zadnje dni februarja. Takrat je zdaj že nekdanja vlada Marjana Šarca sprostila zaloge zaščitnih mask iz skladišč državnega zavoda za blagovne rezerve. Obenem je zavodu naročila, naj jih čim prej oziroma najpozneje do konca letošnjega leta nadomesti in kupi nove maske. V tistih dneh so namreč zaloge mask v lekarnah in drugod po državi praktično pošle. 

Nekaj dni pozneje je zato ministrstvo za gospodarstvo, pod katerega spada zavod za blagovne rezerve, s podjetjem Labena podpisalo pogodbo o dobavi treh milijonov mask po skupni ceni 1,68 milijona evrov, torej 56 centov na masko. Lastnik in direktor Labene je Borut Čeh. Gre za podjetje, ki je 27. februarja UKC Ljubljana doniralo 100.000 enoslojnih zaščitnih mask, ki so boljše od kirurških, vendar ne ščitijo povsem pred koronavirusom COVID-19. 

Borut Čeh je kljub fiasku pri nakupu mask od bosanskega dobavitelja prepričan, da bo izpolnil pogodbo z državo.
Borut Čeh je kljub fiasku pri nakupu mask od bosanskega dobavitelja prepričan, da bo izpolnil pogodbo z državo.
GZS

Podjetje Labena mask, ki jih je naročila država, v trenutku podpisa pogodbe ni imelo, zato jih je naročilo v BiH. Natančneje pri podjetniku Emirju Begoviću, lastniku družbe Global promet. Sklenila sta dogovor, po katerem bi Begović podjetju Labena dobavila 3,85 milijona mask. Cena: slabih 1,1 milijona evrov oziroma 28 centov na masko. 

So državi preprodajali maske, naročene iz Italije?

V tem primeru bi podjetje Labena kot posrednik zaslužilo 28 centov na masko, torej stoodstotno maržo. Po naših informacijah je v vmesnem času terjatev do države že skušalo prodati enemu od podjetij, ki se ukvarja z odkupovanjem terjatev. Do posla ni prišlo.

V Labeni so namreč naleteli na veliko težavo: da tudi Emir Begović mask ni imel, ampak jih je moral sam naročiti. 28. februarja je tako stopil v stik s Seadom Žilo, še enim podjetnikom iz BiH, ki ima v lasti podjetje Windsor Group. "Pojasnil je, da ima kupca iz Slovenije in zajamčen denar," je Žilo pred dnevi pojasnil za RTV Slovenija. 

Po predračunu bi Žilo 3,85 milijona mask Begoviću dobavil za dobrih 176.000 evrov (brez DDV) oziroma 4,6 centa na masko. To je dvanajstkrat manj od cene, po kateri bi podjetje Labena maske prodalo slovenski državi. 

/
/
necenzurirano.si

Preusmerjali so maske, ki so šle v Italijo

Čeprav sta Borut Čeh in Emir Begović pozneje zatrjevala, da sta žrtev prevare, Sead Žilo v zadnjih dneh poudarja, da mask sploh ni imel na zalogi. "Ta posel je za nas odpadel že na začetku, saj je prihod ladje iz Kitajske predviden šele na začetku aprila, maske bi bile zato razpoložljive šele 15. aprila," je dejal Žilo. 

Katere maske je torej slovenski državi sploh želelo dobaviti podjetje Labena? Po naših informacijah gre za maske, ki jih je Žilo že pred tem dobavil v Slovenijo, namenjene pa so bile italijanski civilni zaščiti. Vmes so prišle v carinsko skladišče v Sežani, saj gre za blago, ki ne prihaja z območja EU. V Labeni so bili očitno prepričani, da jim bo maske uspelo preusmeriti tako, da bi ostale v Sloveniji. 

To bi lahko pojasnilo tudi vso zmedo, v katero se je vpletel domači politični vrh. V sredo, 18. marca, ko je javno življenje v Sloveniji že ugasnilo, je namreč Begoviću začela teči voda v grlo. Po dogovoru bi morala maske na ta dan prevzeti slovenska država.

Kaj nas je naučila afera maske?

Da bi Begović prepričal Žilo v pravočasno dobavo mask, mu je še isti dan popoldne nakazal kupnino – nekaj več kot 200.000 evrov. Pozneje je Žilo označil za prevaranta in krivca za propadli posel. Isti dan zvečer je minister za obrambo Matej Tonin javno priznal, da so izgubili stik z voznikom tovornjaka, ki je očitno maske v vmesnem času že pripeljal do italijanske civilne zaščite. 

Matej Tonin je prejšnji sredo zaman čakal na vesti o prihodu tovornjaka z maskami v Ljubljano.
Matej Tonin je prejšnji sredo zaman čakal na vesti o prihodu tovornjaka z maskami v Ljubljano.
Bobo

Ključno vprašanje je, kje bo zdaj podjetje Labena dobilo maske, ki jih mora državi dobaviti najpozneje do 31. marca. To je že pred dnevi potrdil tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je zanikal Toninove besede, da je šlo v poslu za prevaro. "Dobra stvar je, da država ni še nič plačala teh mask in da državni proračun ni bil oškodovan," je pred dnevi poudaril Tonin, ki je očitno med vsemi vpletenimi akterji v zgodbi o maskah vedel daleč najmanj.

Propadli posel z maskami je po Toninovih besedah že prejšnji teden vzela pod drobnogled slovenska policija, ki bo "tovrstne zlorabe in vojno dobičkarstvo jemala kot prioriteto in še posebej preganjala".

V vsakem primeru so sedanje razmere na svetovnih trgih, ko povpraševanje v državah, prizadetih zaradi COVID-19, krepko presega ponudbo, raj za preprodajalce in dobavitelje vseh vrst. Le upati je, da bo država v prihodnjih tednih njihove apetite omejila z vsem svojim političnim, diplomatskim in obveščevalnih aparatom.

Na Boruta Čeha, direktorja in lastnika smo se včeraj obrnili z naslednjimi vprašanji:

1) Kdaj je bila podpisana pogodba med Labeno in državo o dobavi mask? S kom ste se dogovarjali o tem in kako se je oblikovala cena za maske?

2) Lahko potrdite, da so bile maske dejansko v skladišču v Sežani? Kdaj točno? Kdo je bil njihov prvotni lastnik oziroma dobavitelj?

3) Kje so zdaj te maske in po čigavem navodilu so bile poslane v Italijo?

4) Zakaj ste poskušali prodati terjatve vašega podjetja do zavoda RS za blagovne rezerve specializiranim podjetjem za faktoring?

"Pogodba je poslovna skrivnost. Njeno razkritje bi bilo neodgovorno do poslovnega partnerja," se je odzval Čeh. "Že od samega začetka delamo na tem, da izpolnimo pogodbo. Dobavitelj je trdil, da bodo maske vstopile čez Sežano, mi pa drugače tam nismo imeli in nimamo mask," je pojasnil.

"Zgodba je bila popolnoma zgrešeno medijsko predstavljena. Menim, da je dovolj negativnih špekulacij in novic okoli zgodbe, za katero podjetje Labena ni krivo," je dodal.

V podjetju Global promet nam včeraj ni uspelo najti sogovornika.