NPU išče vezni člen med Počivalškom in Geneplanetom

Zakaj je preiskava poslov z ventilatorji, v kateri je prvoosumljeni minister Zdravko Počivalšek, zajela tudi Splošno bolnišnico Celje?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 3. 7. 2020, 05:55


EUM328-WoAAzewI
Kriminalisti naj bi preverjali sume, da je bila direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek, sicer članica SMC, vezni člen v operativnih dogovorih med Geneplanetom in ministrom Zdravkom Počivalškom.
twitter

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so med torkovimi hišnimi preiskavami poslov z zaščitno opremo obiskali tudi Splošno bolnišnico Celje. 

Po naših informacijah jih je zanimala vloga njene direktorice Margarete Guček Zakošek v poslih z medicinskimi ventilatorji, ki jih je v Slovenijo v času epidemije dobavilo podjetje Geneplanet. Kriminalisti naj bi preverjali sume, da je bila direktorica celjske bolnišnice, sicer članica SMC, vezni člen v operativnih dogovorih med Geneplanetom in ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom, predsednikom SMC in prvoosumljenim v preiskavi. 

Šlo je za ventilatorje tipa Siriusmed R30, ki po oceni vladne strokovne komisije brez nadgradnje niso primerni za zdravljenje bolnikov s COVID-19. Splošna bolnišnica Celje je ob začetku epidemije kupila dvajset teh ventilatorjev. Takoj zatem je 220 ventilatorjev istega tipa pri Geneplanetu na zahtevo državnega vrha naročil tudi državni zavod za blagovne rezerve. Kriminaliste naj bi zanimalo, ali sta posla kakorkoli povezana.

Vse ugodnosti dvornega dobavitelja države

V zadnjih tednih smo na necenzurirano.si s številnimi dokumenti dokazali, da je bil Geneplanet že pred nastopom vlade Janeza Janše izbran za privilegiranega dobavitelja ventilatorjev:

1) Naročilo 220 ventilatorjev po ceni osem milijonov evrov je dobil v rekordno hitrem času po zamenjavi oblasti in se takoj dogovoril za vnaprejšnje plačilo.

2) Država je v ponudbi Geneplaneta med ponujenimi ventilatorji izbrala daleč najdražji tip, ki se je pozneje izkazal za neustreznega.

3) Posel je bil dogovorjen še pred uradnim sklepom o ustanovitvi strokovne komisije, ki je odločala o primernosti ventilatorjev.

Jelka Godec je o nakupih ventilatorjev obveščala svojega strankarskega šefa.
Jelka Godec je o nakupih ventilatorjev obveščala svojega strankarskega šefa.
STA

4) V vsem tem času so vodilni politiki SDS zavajali s podatki o številu ventilatorjev v Sloveniji. Namerno so prikazovali, da jih država nima - le zato, da bi lažje upravičili tako velik posel z Geneplanetom.

5) Posel je še kot poslanka SDS koordinirala Jelka Godec, ki je o vseh podrobnostih obveščala tudi predsednika vlade Janeza Janšo. Da je bil Geneplanet posel SDS, je Počivalšek priznal tudi Ivanu Galetu.

Toda Geneplanet je za uspešno dobavo ventilatorjev tipa Siriusmed R30 državnemu zavodu očitno potreboval referenco. Dobil jo je s poslom, ki ga je tik pred tem izpeljal s Splošno bolnišnico Celje. 

Edini, ki so kupovali ventilatorje Siriusmed

Že v prvih urah Janševe vlade, v soboto 14. marca, je Geneplanet v Celje poslal ponudbo za dobavo ventilatorjev. Šlo je za tip Eternity SH300 po ceni 39.500 evrov za kos. V celjski bolnišnici, ki se je pripravljala na sprejem bolnikov s COVID-19, so ponudbo takoj sprejeli. Toda že naslednji dan se je zapletlo. Direktor Geneplaneta Marko Bitenc je namreč sporočil, da tega tipa ventilatorjev ne more dobaviti. Celjski bolnišnici je zato za isto ceno ponudil ventilatorje tipa Siriusmed R30.

Da se je zelo mudilo, dokazujejo dokumenti, ki so nam jih na našo zahtevo poslali iz Splošne bolnišnice Celje. Še isti dan, torej v nedeljo 15. marca, je Splošna bolnišnica Celje podpisala pogodbo o nakupu dvajsetih ventilatorjev z vzdrževanjem, šele dan pozneje pa je prejela predračun za isti posel. Zmeda je tudi pri nabavnih rokih. Po pogodbi bi moral Geneplanet ventilatorje dobaviti v mesecu dni. V poročilu, ki ga je Počivalšek konec marca poslal vladi, je bil kot dobavni rok za iste ventilatorje naveden 17. marec. V Celje so prispeli 28. marca. 

Po naših podatkih je celjska bolnišnica edina, ki je v času epidemije sama kupovala ventilatorje tipa Siriusmed R30. V UKC Ljubljana so recimo ob začetku epidemije od različnih dobaviteljev nabavili ustreznejše ventilatorje treh drugih tipov. Tudi v Splošni bolnišnici Izola ventilatorjev tipa Siriusmed R30 niso kupovali, saj so ocenjevali, da so celo nevarni za zdravljenje bolnikov s COVID-19. 

"Drugega dobavitelja v tistem trenutku nismo našli"

Zakaj so jih v Celju torej kupovali? "Znane dobavitelje opreme smo takoj pozvali k ponudbam in na trgu preverjali različne možnosti. (...) Iskali smo dobavitelja za najhitrejšo dobavo dvajsetih ventilatorjev z ustreznimi značilnostmi. Edini dobavitelj, ki je bil v tako kratkem času pripravljen dobaviti navedene artikle, je bilo podjetje Geneplanet. Drugega dobavitelja z ustreznimi referencami, rokom dobave, ustreznimi uvoznimi dovoljenji in certifikati opreme v tistem trenutku nismo našli," so odgovorili v celjski bolnišnici. 

Ravno takrat so v SDS začeli pripravljati teren za nov, precej večji posel z ventilatorji tipa Siriusmed R30. Isti večer, ko so imeli v Celju že podpisano pogodbo, je Jelka Godec poslala elektronsko sporočilo Janši, Počivalšku, ministru za obrambo Mateju Toninu in tedanjemu direktorju zavoda Antonu Zakrajšku.

Zdravko Počivalšek ob dobavi prvih ventilatorjev v Splošni bolnišnici Celje.
Zdravko Počivalšek ob dobavi prvih ventilatorjev v Splošni bolnišnici Celje.
x

Vanj je pripela specifikacije za nabavo ventilatorjev, ki jih je spisal dr. Marko Noč, vodja vladne strokovne komisije. Pri tem je jasno nakazala, da jih je treba jemati z rezervo, saj da so "pisani na kožo enemu proizvajalcu". To zagotovo ni bil Siriusmed. Njegove ventilatorje, ki jih je dobavljal Geneplanet, je namreč skupina v ponujeni obliki označila za neprimerne. Poročali smo že, da jih je podjetje dobavilo brez ogrevanih cevi. Pri predihavanju bolnika bi tako nastala voda, ki bi jo zdravniki morali odlivati, to pa bi močno povečalo tveganje širitve okužbe z virusom v bolnikovi sobi.

Posel v Celju kot referenca za državno naročilo?

V prvih urah ponedeljka, 16. marca, je bilo že jasno, da glavne besede pri nabavah ne bo imela stroka, ampak politika. Geneplanet je državi poslal ponudbo, ki je bila sprejeta v nekaj urah. Zavod ob soglasju gospodarskega ministrstva ni naročil prvotno načrtovanih 150, ampak 220 ventilatorjev, torej 70 več. 

Med tremi ponujenimi je država izbrala daleč najdražji tip ventilatorja. Dva dni pozneje, 18. marca, je imel Geneplanet na računu že osem milijonov evrov državnega plačila za ventilatorje. Kdo v državnem vrhu ali zdravstveni stroki je prižgal zeleno luč za ventilatorje tipa Siriusmed R30, iz dostopnih dokumentov še vedno ni mogoče ugotoviti. 

Marko Bitenc, direktor in večinski lastnik Geneplaneta
Marko Bitenc, direktor in večinski lastnik Geneplaneta
STA

Toda pri tem ne gre izključiti možnosti, da je bil eden od argumentov političnih prijateljev Geneplaneta za nakup tudi predhodni posel, ki ga je podjetje sklenilo s Splošno bolnišnico Celje. Če so bili v tistem trenutku dobri za bolnišnico, po tej logiki ni bilo razloga, da ne bi bili dobri za državo, četudi je imela na mizi druge, ugodnejše ponudbe. To bi bilo seveda toliko težje trditi, če bi celjska bolnišnica izbrala drug tip ventilatorjev. 

O tem bodo svoje povedali kriminalisti. Po naših informacijah ne Marko Bitenc ne Margareta Guček Zakošek za zdaj nimata statusa osumljencev v preiskavi. V Celju so sicer ob prvih razkritjih oddaje Tarča o neustreznosti ventilatorjev Siriusmed kot edini med bolnišnicami vsaj deloma pokrili Počivalška in Geneplanet. Sporočili so, da so z njimi uspešno zdravili osemnajst bolnikov, a priznali, da ti niso bolehali za COVID-19. Danes v Splošni bolnišnici Celje poudarjajo, da si marca "niso mogli privoščiti, da bi v primeru hitrejšega širjenja bolezni med državljani v regiji ne imeli zadostnih kapacitet in opreme za zdravljenje pacientov".