Kaj čaka SMC? Združitev s Šarcem ali politična smrt

Odločilni dnevi na domači politični sceni. Bo šla SMC v vlado Janeza Janše ali skupaj z Marjanom Šarcem na volitve? Kam vleče Zdravka Počivalška in kam njegove poslance?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 6. 2. 2020, 05:55


20190710-00949024
Zdravko Počivalšek ima v rokah odločilni žeton v političnem pokru.
STA

Zdravko Počivalšek rad pove, da je bolj kot politik menedžer, ki ve, da "je treba najprej ustvarjati in šele potem porabljati". Zdaj ima minister, ki že šest let vodi resor za gospodarstvo, v rokah ključe do politične prihodnosti države. Od njegove Stranke modernega centra (SMC) je odvisno, ali bo šla Slovenija spomladi na volitve ali pa bo dobila novo, tokrat desnosredinsko vlado, ki jo bo skoraj zagotovo vodil prvak SDS Janez Janša

SMC ni običajna politična stranka. Leta 2014 je nastala kot volilni projekt Mira Cerarja, po katerem je nekaj časa nosila tudi ime. Bleščeči volilni zmagi je sledil nastanek Cerarjeve vlade, ki se je utapljala v strankarskih, frakcijskih in interesnih sporih. Njeno agonijo je marca 2018 presekal Cerar z odstopom, ki so mu sledile parlamentarne volitve. Na njih je SMC uspela osvojiti deset poslanskih sedežev. 

Kar se je tedaj zdelo kot poraz, se zdaj po spletu številnih okoliščin kaže kot priložnost. V tem trenutku deset poslancev SMC predstavlja ključni žeton v domačem političnem pokru. Janša brez poslancev SMC ne more sestaviti vlade. 

Poslanski mandati so tako v luči javnomnenjskih anket, ki SMC že dlje časa uvrščajo krepko pod parlamentarni prag, v resnici edino vredno "premoženje" stranke. Tu pridemo do bistvenega vprašanja: kako bodo v SMC svoj žeton unovčili?

Preberite še -> Kako so rehabilitirali Janeza Janšo

Obujanje ideje o bloku liberalnih strank

Še prejšnji teden, takoj po odstopu Marjana Šarca, je kazalo, da ima stranka na voljo le dve, dokaj slabi možnosti. Prvič, da gre v vlado, v kateri bo za določen čas dobila tri ali štiri ministrstva, nato pa se na volitvah poslovila z domače politične scene. In drugič, da zavrne sodelovanje v vladi, gre sama na volitve in doživi isti epilog kot po prvem scenariju, torej politično smrt.

Toda v zadnjih dneh se je SMC odprla tretja možnost. Od začetka tedna se stranka pogaja z Listo Marjana Šarca (LMŠ) o skupnem nastopu na spomladanskih volitvah. Več virov nam je potrdilo, da so pogovori stekli na dveh ravneh: med vodji obeh poslanskih skupin (Branetom Golubovičem iz LMŠ in Igorjem Zorčičem iz SMC) in strokovnima skupinama obeh strank, ki sta začeli usklajevati stališča. Če bodo pogovori uspešno stekli, jih bosta zaključila Šarec in Počivalšek.

Le povezovanje s SMC lahko Marjana Šarca pripelje do cilja, ki ga je želel doseči s svojim odstopom - predčasnih volitev.
Le povezovanje s SMC lahko Marjana Šarca pripelje do cilja, ki ga je želel doseči s svojim odstopom - predčasnih volitev.
vlada

Kot že omenjeno, v igri ni združitev obeh strank, ampak njun skupni nastop na volitvah. Gre za idejo o povezavi liberalnega bloka, ki je bila aktualna že pred lanskimi evropskimi volitvami, a je na koncu od nje odstopil Šarec. Takrat sta v pogovorih sodelovala Miro Cerar in Alenka Bratušek, ki je pri novih načrtih LMŠ in SMC ni zraven. Verjetno je tudi zato Bratuškova že v torek sama predlagala oblikovanje vlade sredinskih strank, s katero očitno ne bo nič.

Preberite še -> Janševa vlada 3.0 – spin ali realna možnost?

Del SMC si ne želi z Janšo

Po naših informacijah sicer v SMC niso (več) enotnega mnenja, kako naprej. Medtem ko naj bi bil Počivalšek še vedno naklonjen ideji, da gre stranka v vlado, v kateri bi lahko računal na mesto podpredsednika, so poslanci v dvomih. Če so bili prej bolj ali manj soglasno pripravljeni vstopiti v vlado, ki bi jo vodil Počivalšek, se je zdaj, ko je to namero jasno izrazil Janša, kar nekaj stvari spremenilo. 

Poslanci SMC so v ideološkem smislu mešana družba. Ene tradicionalno vleče bolj na levo, druge na desno. Med prve lahko uvrstimo Janija Moederndorferja in Branislava Rajića, med druge pa Moniko Gregorčič. Ni skrivnost, da si levi del poslancev SMC in nekdanji predsednik Cerar intimno nikakor ne želita sodelovati v Janševi vladi. Dobro se zavedata, kdo je Janša in zakaj ga koalicijski partnerji nikoli niso mogli omejevati.  

Na to je v javnih izjavah že nakazal Zorčič: "Še vedno niso izginili zadržki, ki smo jih včasih izpostavljali glede SDS. (...) Ideološke zadeve ne bi bile najbolj konstruktivne za postavljanje take koalicije." Res je, da je SMC večkrat v parlamentu glasovala enako kot SDS, recimo pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, guvernerju Banke Slovenije in nekaterih drugih kadrovanjih. Toda ve se, kdo bo imel v Janševi vladi glavno besedo. Izkušnja NSi iz leta 2008 je dober nauk, kaj se v Janševih vladah običajno zgodi z drugimi strankami. 

Kaj poslance SMC vleče k LMŠ

Hkrati poslance SMC druži strah pred negotovo prihodnostjo. Zavedajo se, da je stranka v takšni obliki obsojena na politični konec. 

Prav tu bi lahko našli skupni interes z LMŠ. Viri iz obeh strank zatrjujejo, da skupne kandidatne liste ne bi bilo težko sestaviti. Poslanci SMC so namreč na zadnjih volitvah kandidirali v okrajih, kjer LMŠ ni imela močnih kandidatov: Počivalšek v Posotelju, Zorčič v Brežicah, Janja Sluga v Celju ... Skupni nastop z LMŠ bi lahko marsikomu od njih podaljšal politično kariero. Sploh ob boku predsednika vlade v odstopu, ki ima trenutno med vsemi na levi sredini daleč največjo izmerjeno podporo javnosti. 

Na koncu bo verjetno vse odvisno od Šarca in Počivalška. Viri pravijo, da večjih osebnih zamer med njima ni, drugače recimo kot med Šarcem in Alenko Bratušek. Šarcu je povezovanje zagotovo v interesu, saj le v tem primeru lahko doseže, kar je hotel z nenadnim odstopom, torej predčasne volitve. Bržčas ve, da je opozicija zanj slabša možnost. Uresničil bi tudi prvi korak k povezovanju liberalnih strank, zaradi katerega je LMŠ v ozadju obilno pripomogla k nedavni zamenjavi na vrhu DeSUS. 

Zdaj je že jasno, da Janez Janša vodenja vlade ne želi prepustiti nikomur.
Zdaj je že jasno, da Janez Janša vodenja vlade ne želi prepustiti nikomur.
STA

Počivalšek gre jutri k Janši. In potem?

Enigma je Počivalšek. Brez dvoma sta z Janšo v dobrih odnosih. Ko je iz SDS po Šarčevem odstopu dobil prve signale, da bi lahko sam vodil vlado, je takoj ugriznil v vabo. Po prvih pogovorih pri predsedniku republike, ki je Janši pripravljen podeliti mandatarstvo, jo je prvak SDS očitno umaknil. 

Toda Počivalšek si nove vlade še vedno želi bolj kot volitev. Pri tem navaja argument, da si država ne sme privoščiti prostega teka ali zastoja. S tem se je težko strinjati. Slovenija trenutno ni v krizi ali položaju, ki bi zahteval hitre odločitve vlade. Predsedovanje EU bo na sporedu šele čez slabo leto dni. Zagotovo bo Počivalšek nekatere poslance težko prepričal, da je povezovanje z LMŠ enako tveganje kot vlada s SDS – ne glede na nekatere slabe izkušnje, ki jih je imela vladna ekipa s "trenerjem" v zadnjih mesecih.

Veliko bo znanega že jutri, ko se bo Počivalšek po napovedih pri Janši udeležil "govorilnih ur" za potencialne koalicijske partnerje. Njegovo ponudbo utegne kot izkušeni gospodarstvenik izkoristiti za trgovanje s Šarcem, lahko pa se odloči, da je Janševa vlada zanj edina izbira. V tem primeru bi tvegal razbitje poslanske skupine in odhod dela stranke, kar mu bo posledično oslabilo pogajalski položaj pri Janši. 

Na kocki je veliko. Razplet dogovorov v naslednjih dneh utegne določiti smer, po kateri bo šla Slovenija v prihodnjih letih. Videli bomo torej, ali je Počivalšek danes že kaj bolj politik ali še vedno menedžer.