Cerkev ga je zgradila in bankrotirala. Zdaj bo steber desnice prizorišče bitke desetletja.

Prevzem T-2 bo temeljito premešal vode v domačem močvirju. Prvi je svoje karte razkril Janez Janša. Zdaj bo zanimivo opazovati početje Vučićevega prijatelja Zorana Jankovića, ki naj bi želel že pred časom T-2 pripeljati v naročje Telekoma Srbije, in čeških lastnikov Pop TV.

Avtor: Primož Cirman
sobota, 17. 8. 2024, 05:55


Jurij Krč
S prodajo T-2 je njegov dosedanji lastnik Jurij Krč (na fotografiji) nevede odprl pandorino skrinjico tektonskih premikov na domači politično-kapitalski šahovnici.
Primož Lavre

Po dolgem času se srečajo štirje znanci, vsi poslovneži. Naročijo si več pijač, ko pogovor naenkrat prekine molk. Trije od njih začudeno pogledajo četrtega. Najpogumnejši med njimi ga nejeverno vpraša: "Torej nam želiš povedati, da ti edini tu ne delaš za Krča?"

Opisana šala lepo ponazarja, kaj vse se je v zadnjih mesecih na domači poslovni sceni dogajalo okrog prodaje telekomunikacijskega operaterja T-2, ustanovljenega pred 20 leti z denarjem mariborske nadškofije, ki je kmalu zatem bankrotirala. Njegov sedanji lastnik Jurij Krč, ki je poslovno pot začel v družinskem gradbenem podjetju z Gorenjske, je okrog sebe zbral celo vojsko podjetnikov, odvetnikov, lobistov, politikov, mešetarjev, bleferjev in drugih mešalcev kalne vode. Vsi so mu izstavljali visoke račune in obljubljali nebesa.

Beri: uredili ti bomo, da ti ne bo treba plačati več kot 100 milijonov evrov dolga do države, ki izhaja še iz časov spornih finančnih aranžmajev z NLB. In res je Krč, veteran vojn za preživetje T-2, dolgo časa igral njihovo igro. "Ne skrbi, imamo to," so mu zagotavljali, medtem ko je operaterja pred stečajem, ki ga je zahteval Slovenski državni holding (SDH), rešila le bolniška odsotnost sodnice v Kranju.

Naposled je Krč pristal na poravnavo, se obvezal državi plačati 90 milijonov evrov in našel rešitelja. Novi lastnik T-2 bo postal Telemach. Toda s tem manevrom je Krč nevede odprl pandorino skrinjico tektonskih premikov na domači politično-kapitalski šahovnici. Vse namreč nakazuje, da se začenja velik spopad - in to le leto in pol pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami.

Za kaj torej gre?

Preberite še:
Prodaja T-2 je začetek spopada Šolaka in čeških lastnikov Pop TV

Telemach bo s prevzemom T-2 dokončno postal prvi med operaterji, po več kriterijih močnejši od državnega Telekoma Slovenije.
Telemach bo s prevzemom T-2 dokončno postal prvi med operaterji, po več kriterijih močnejši od državnega Telekoma Slovenije.
T-2

Kdo bo močnejši: Šolak ali češki lastniki Pop TV?

Prevzem T-2, za katerega mora Telemach dobiti še zeleno luč varuha konkurence, bo temeljito premešal vode v domačem močvirju. Telemach bo dokončno postal prvi med operaterji, po več kriterijih močnejši od državnega Telekoma Slovenije. Krč bo po novem le še mezdni delavec, s čimer je samostojnega T-2 nepreklicno konec.

Še pomembneje: s Telemachovim prevzemom se spreminjajo tudi razmerja na medijskem trgu. Družba Pro Plus, izdajateljica Pop TV in Kanala A, ki je v lasti češkega PPF, je dobila resnega izzivalca v skupini United Group Dragana Šolaka, ki ima ob Telemachu v lasti več medijev v regiji, tudi televizij. Na mestu je primerjava s prehransko verigo: če imajo Čehi v lasti daleč največje živilsko-predelovalno podjetje, so Šolakova največja moč prodajne police trgovin, prek katerih hrana pride pod potrošnikov.

Te "police" so daleč najpomembnejši vir dobička televizij, ki jim operaterji plačujejo nadomestila za predvajanje programov. V času prejšnje vlade jih je Pro Plusu skušala ogroziti ekipa SDS, ki je obvladovala Telekom Slovenije, zaradi česar so Čehi uvedli notranji nadzor dela novinarjev Pop TV. Zdaj bo Pro Plusu, ki obvladuje daleč največji delež domačega oglaševalskega trga, debelino rezine kruha v pomembni meri odrejal zasebni mogotec, ki nikoli ne skriva želje, da bi imel tudi v Sloveniji v lasti televizijo.

Preberite še:
Šolak bi kupil T-2, ki se rešuje pred stečajem. Pomaga mu vplivna lobistka

Dragan Šolak (na fotografiji) je bil v času prejšnje vlade prva tarča ekipe SDS na uradu za preprečevanje pranja denarja, ki je nezakonito brskala po njegovih računih, podatke pa pošiljala v Srbijo.
Dragan Šolak (na fotografiji) je bil v času prejšnje vlade prva tarča ekipe SDS na uradu za preprečevanje pranja denarja, ki je nezakonito brskala po njegovih računih, podatke pa pošiljala v Srbijo.
Bobo

Janša je že razkril karte, kdaj jih bodo ostali?

To bo enim ustrezalo, mnogim pa tudi ne. V prihodnjih mesecih bo zato zanimivo opazovati, kako se bodo okrog Telemachovega prevzema T-2 na eni in drugi strani oblikovale nenačelne koalicije zaveznikov – pogosto tudi s popolnoma različnih političnih in ideoloških bregov. Kot prvi je svoje karte razkril Janez Janša, ki Telemachovemu prevzemu T-2 očitno nasprotuje.

Ni težko ugibati, zakaj. Medtem ko T-2 velja za nekakšni ekonomski steber desnice (Krč ima sicer odlične odnose s posamezniki na levem polu), je bil Šolak prva tarča ekipe SDS na uradu za preprečevanje pranja denarja, ki je nezakonito brskala po njegovih računih, podatke pa pošiljala v Srbijo. K ljudem Aleksandra Vučića, ki proti Šolaku že nekaj let bije sveto vojno.

V tej luči bo zanimivo opazovati početje Vučićevega prijatelja Zorana Jankovića, ki naj bi želel že pred časom T-2 pripeljati v naročje Telekoma Srbije, podaljšane roke Vučićeve oblasti. Pa Čehov, ki s Slovenijo najraje ne bi imel več opravka, če odštejemo kakšno Športno loterijo. V Pro Plusu vidijo le še molzno kravo za črpanje denarja v tujino, z United Group pa se spopadajo na frontah v več državah. Ne bo presenečenje, pravijo poznavalci, če se bo še pred letom 2026 pojavila kakšna ponudba za nakup Pop TV - v madžarščini.

Na Telemachovi strani se bodo našli tuji veleposlaniki in predstavniki mednarodnih finančnih skladov. Ko je United Group neuspešno kupoval Pro Plus, je tedanjega premierja Mira Cerarja obiskal šef sklada KKR, sicer nekdanji direktor Cie. Razplet dogajanja bo – tudi zaradi vseh imen, ki so vpletena - še kako zanimal tudi politične in obveščevalne strukture na Hrvaškem, kjer imajo tako Čehi kot Šolak svoje naložbe in interese.

Preberite še:
To je Slovenija. Če prodaš državno podjetje kot vrečo krompirja, se ne zgodi nič

Za prevzem T-2 se je zanimal tudi Telekom Srbije, podaljšana roka oblasti Aleksandra Vučića (na fotografiji), ki proti Šolaku že nekaj let bije sveto vojno.
Za prevzem T-2 se je zanimal tudi Telekom Srbije, podaljšana roka oblasti Aleksandra Vučića (na fotografiji), ki proti Šolaku že nekaj let bije sveto vojno.
arhiv

V Sloveniji imajo vsi radi red. A kaj ta pomeni?

Nekateri politiki, vplivni odvetniki, direktorji in lobisti si bodo verjetno prizadevali za premirje na relaciji United-Čehi. Kot v filmu Ameriški gangster govori mafijec, ki ga igra Armand Assante: "Red mora biti. Red je najpomembnejši."

Pri nas je "red", ko glavnino bančnega trga obvladujeta dve skupini, ki sta dolgo časa ponujali natanko isto (ničelno) obrestno mero za depozite. Pri nas je "red", ko trgovci združeno razcefrajo vsak poizkus ugotoviti, kakšen je razrez cen znotraj prehranske verige. Pri nas je "red", če se za sto in več milijonov vreden infrastrukturni projekt prijavi en konzorcij, ki združuje pet konkurentov.

Pri nas je "red", če imajo največji dobavitelji zdravstva jahte in vile, javne bolnišnice pa servisirajo in krpajo pokvarjene aparate. Pri nas je "red", ko se mlade družine selijo iz Ljubljane, v kateri se velika večina stanovanj po rekordnih cenah kupuje brez kreditov. Pri nas je "red", ko samooklicani "veliki" ob obloženih mizah odločajo o tem, kakšne drobtinice bodo dobili tisti, ki jih imajo za "male".

Ali in koliko je Krčev manever načel ta "red" v Sloveniji, bomo še videli. Nekaj pa je jasno že zdaj: vojska podjetnikov, odvetnikov, lobistov, politikov, mešetarjev, bleferjev in drugih mešalcev kalne vode bo svojim gostiteljem spet izstavljala visoke račune in obljubljala nebesa.