"Zdravnik mi je rekel: plačaj 650 evrov ali pa čakaj štiri leta"

Objavljamo izpoved pacienta, ki razkriva, kako posamezni zdravniki stiske pacientov v javnem zdravstvu izkoriščajo za ustvarjanje zaslužkov v zasebnem.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 27. 3. 2023, 05:55


Screenshot 2023-03-26 at 22.26.53
/
Youtube/Kirurgija Bitenc

Dr. Robert Košak velja za enega bolj znanih slovenskih ortopedov. Je strokovni direktor zasebne klinike MD Medicina v Ljubljani, opravlja pa tudi samoplačniške operacije na hrbtenici. Toda danes objavljamo zgodbo enega od Košakovih pacientov, iz katere je mogoče razbrati, da javno zdravstvo uporablja kot vzvod za zaslužke, ki jih ustvarja v zasebnem.

Takšno izkušnjo ima naš bralec Mitja, ki že več let trpi hude bolečine v hrbtenici. V začetku lanskega leta je od osebnega zdravnika pod "zelo hitro" dobil napotnico za ortopeda. Prijavil se je v ambulanto na koncesijo v Železniškem zdravstvenem domu v Ljubljani. Tam Košak dela enkrat na teden, v četrtek dopoldne. Zaradi odpovedi je prišel na vrsto v rekordno kratkem času, že po dobrem tednu dni. 

A bil je zelo razočaran. To je njegova izpoved. 

Preberite še:
100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu radiologov

Edina možnost: poseg, ki bi ga plačal sam

"Bil sem zelo površno pregledan in dobil sem občutek, da je bil pregled usmerjen zgolj v smer iskanja čim dražje storitve. Na koncu mi je ponudil rešitev v svoji samoplačniški ambulanti za 650 evrov, saj mi je dejal, da on ne deluje v javnem zdravstvu," nam je pojasnil Mitja. Prej kot izvid po pošti iz Železniškega zdravstvenega doma je dočakal klic MD Medicine. Obvestili so ga, "kdaj lahko pridem s 650 evri vred". In kaj, če jih nima? V tem primeru bi moral čakati štiri leta, da pride na vrsto prek napotnice v javnem zdravstvu, so mu pojasnili.  

Zahvalil se jim je in začel iskati drugo pot do zdravljenja. Konec lanskega leta je Mitja odšel v Izolo, kjer je prek napotnice dobil termin pri enem od specialistov v Ortopedski bolnišnici Valdoltra. "Rekli so mi, da sem še daleč od operacije. Torej bi bil po nepotrebnem operiran, za kar bi moral še plačati?" se je vprašal. Dobil je blokado, poleg tega mu je šel na roko delodajalec, ki ga je premestil na delovno mesto, kjer je njegov hrbet manj obremenjen.

Košak ima eno dopoldne na teden odprto ambulanto v Železniškem zdravstvenem domu. Tam očitno pridobiva paciente za samoplačniške storitve.
Košak ima eno dopoldne na teden odprto ambulanto v Železniškem zdravstvenem domu. Tam očitno pridobiva paciente za samoplačniške storitve.
Google

Mitja je o svojem primeru že obvestil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), Zdravstveni inšpektorat, Tržni inšpektorat, Zagovornico pacientovih pravic in Zdravniško zbornico Slovenije. Kot poudarja, okoliščine njegovega primera namreč kažejo, da si Košak za svojo samoplačniško ambulanto "nabira" paciente, ki pridejo na napotnico in so v stiski. 

To je verjetno tudi razlog, zakaj je na prvem pregledu v Železniškem zdravstvenem domu prišlo do zapleta z napotnicami. Vsaka napotnica se namreč izda s pooblastili, oštevilčenimi od 1 do 3. Pooblastilo 1 pomeni pregled in mnenje, 2 pomeni zdravljenje in 3 napotitev naprej na preiskave. Običajno se izda napotnica z vsemi tremi pooblastili. "Pri Košaku je drugače. Ko prideš tja, ti po bežnem pregledu pove, da on dela samo pooblastilo 1, pozdravi pa me lahko samoplačniško za 650 evrov na svoji kliniki. Ob tem se človek vpraša, zakaj ne dela v celoti samoplačniško," je poudaril Mitja. "Železniški zdravstveni dom o tem na svoji spletni strani ne opozarja, Tudi sestra, ki me je naročila, me ni opozorila, da je samo pregled na koncesijo. Če bi to vedel, zagotovo ne bi šel tja," je dodal. 

Preberite še:
Kdo v Ljubljani kupuje luksuzna stanovanja brez kredita

Odprl kliniko z ortopedom, ki se je lažno "štempljal" v UKC

Košaku smo v petek posredovali več vprašanj. Zanimalo nas je, ali svoje delo v Železniškem zdravstvenem domu kakorkoli izkorišča za pridobivanje pacientov v zasebni ambulanti in ali to kakorkoli vpliva na njegove diagnoze, torej da pacientom, ki k njemu pridejo prek napotnice, pogosteje svetuje samoplačniške operativne posege. Njegova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

Cenik samoplačniških storitev na kliniki MD Medicina, kjer operira Robert Košak.
Cenik samoplačniških storitev na kliniki MD Medicina, kjer operira Robert Košak.
MD Medicina

Košak je od lanskega leta solastnik zasebnega medicinskega centra LagunaMed. Odprl ga je skupaj z Miho Vodičarjem, predstojnikom ortopedske klinike UKC Ljubljana. Tam so čakalne dobe med najdaljšimi, saj je za nekatere posege treba čakati tudi do štiri leta. S tolikšno čakalno dobo so "zagrozili" tudi Mitji, če bi se namesto samoplačniške operacije raje odločil za poseg na koncesijo. Podjetje LagunaMed ima ortopedsko ambulanto za Bežigradom v Ljubljani, načrtuje pa širitev dejavnosti na druga področja.

Vodičar tako kot Košak v popoldanskem času dela na zasebni kliniki MD Medicina. Je eden od ortopedov, pri katerih je notranji nadzor leta 2021 ugotovil, da so se med epidemijo covid-19 evidentirali oziroma "štempljali" za delo v UKC Ljubljana, čeprav so v resnici delali drugje. Kot smo poročali, je šlo za sistemsko prakso, večina od kršiteljev pa je dobila pisno opozorilo pred odpovedjo.

Preberite še:

Plačan za 51 ur dela. Opravil ga je v 19 urah.

Primer našega bralca razgalja sistemski problem: zakaj ortopedi in drugi zdravniki specialisti v prostem času raje delajo na zasebnih klinikah in zakaj tam pacienti pridejo na vrsto mnogo hitreje? Odgovor na to vprašanje daje dokumentacija o poslovnem sodelovanju Železniškega zdravstvenega doma s Košakom, ki smo jo dobili na vpogled. 

Storitve, za katere zdravniki glede na modro knjigo potrebujejo več kot 50 ur, je uspelo Košaku opraviti v manj kot 19 urah.
Storitve, za katere zdravniki glede na modro knjigo potrebujejo več kot 50 ur, je uspelo Košaku opraviti v manj kot 19 urah.
Železniški zdravstveni dom

Košakova ambulanta v Železniškem zdravstvenem domu je uradno odprta 19 urah mesečno - vsak četrtek med 7:00 in 11:45. Toda v tem času očitno uspe opraviti delo, ki mu uradno vzame skoraj trikrat toliko časa. Septembra lani je namreč Železniški zdravstveni dom v imenu Košaka javni zdravstveni blagajni obračunal za 3.252 evrov storitev. Med temi je bilo: 

- 127 srednje obsežnih pregledov v specialistični dejavnosti, 

- 71 storitev nadaljnje/delne oskrbe v operativnih strokah in 

- devet storitev terapevtske aspiracije.

V skladu z modro knjigo standardov in normativov, ki je bila sprejeta pred več kot desetletjem, njeno dosledno upoštevanje pa je ena od stavkovnih zahtev zdravniškega sindikata Fides, je za prej omenjene storitve predvidenih okoli 3100 minut oziroma 51 ur. Nasprotno jih je Košak opravil v manj kot 19 urah. Po naših informacijah je podobno na drugih področjih zdravstva. Nekateri zdravniki zato na ta račun zaslužijo tudi dodatnih več tisoč evrov neto na mesec. 

Te številke potrjuje tudi primer našega bralca. "Iz svoje izkušnje vam lahko povem, da si je za moj pregled pisal storitve, ki naj bi trajale 18 minut. V resnici nisem bil pri njemu več kot pet minut, pač toliko, da me je usmeril v svojo zasebno ambulanto," nam je dejal Mitja.