Žan Mahnič išče krta v policiji

Specializirano državno tožilstvo je včeraj opravilo razgovor z novinarjema necenzurirano.si.

Avtor: Tomaž Modic
četrtek, 24. 12. 2020, 05:55


20200219-00990389
Državni sekretar za nacionalno varnost je na zaslišanju ošteval in zmerjal kriminaliste Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Zdaj ga očitno zanima, od kod novinarjem informacije o dogajanju na policiji.
STA

Na posebnem oddelku specializiranega državnega tožilstva (SDT) so včeraj opravili razgovor z novinarjema necenzurirano.si Primožem Cirmanom in Vesno Vuković.  

Tja sta bila vabljena zaradi novinarskega prispevka Žan Mahnič na policiji iskal Titove slike, ki smo ga na našem portalu objavili 22. julija. V njem sta Cirman in Vukovićeva razkrila podrobnosti zaslišanja državnega sekretarja za nacionalno varnost na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU). Mahnič, ki ga je lani ovadila obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo (OVS), je kriminaliste ošteval in zmerjal. Ves čas jih je spraševal, zakaj ga sploh preiskujejo, in jih obtoževal, da policijo zlorabljajo za politične namene. 

Toda Mahnič ni ostal le pri tem. Zdaj ga očitno zanima, od kod novinarjem informacije o dogajanju na policiji. Proti kriminalistoma, ki sta ga zaslišala, je vložil kazensko ovadbo. Očita jima, da sta informacije o zaslišanju posredovala novinarjem necenzurirano.si. S tem naj bi storila kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, kar zdaj preiskuje poseben oddelek SDT. 

Sedež policije so v začetku februarja nenapovedano obiskali trije poslanci parlamentarnega odbora za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (KNOVS). Vodil jih je Mahnič, ki je od generalne direktorice Tatjane Bobnar zahteval podatke o konkretnih predkazenskih postopkih.
Sedež policije so v začetku februarja nenapovedano obiskali trije poslanci parlamentarnega odbora za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (KNOVS). Vodil jih je Mahnič, ki je od generalne direktorice Tatjane Bobnar zahteval podatke o konkretnih predkazenskih postopkih.
STA

"V nobeni demokratični državi se ne more zgoditi, da državni sekretar za nacionalno varnost vlaga ovadbe proti konkretnim policistom, ki jih pripadniki njegove politične stranke pred tem javno blatijo v parlamentu. Delo novinarjev je obveščanje javnosti. Pri zaščiti virov nas varujejo domača zakonodaja, sodna praksa in mednarodne konvencije," sta po opravljenem razgovoru sporočila Cirman in Vukovićeva.

Preberite še:
Žan Mahnič na policiji iskal Titove slike #video

Napadi na kriminaliste

SDS že od prevzema oblasti serijsko napada policijo in posamezne kriminaliste. Pri tem prednjači prav Žan Mahnič. Policijo je večkrat označil za del globoke države, ki "ne izbira metod in sredstev", policija pa je po njegovem "tukaj zelo priročna".

Že februarja je še kot poslanec SDS grozil tedanji direktorici policije Tatjani Bobnar, "naj razmisli o svoji prihodnosti", ko mu ta ni želela razkriti informacij o preiskavi financiranja SDS. Nekdanjega direktorja NPU Darka Muženiča je označil za "pokvarjenca, ki sodi v zapor in ne na vrh NPU". Kot je znano, je sodišče oktobra odpravilo njegovo razrešitev, a ga ministrstvo za notranje zadeve do danes ni vrnilo na položaj. V času Janševe vlade so se na NPU izmenjali že štiri direktorji. Trenutno ga vodi izbranka SDS Petra Grah Lazar

Tudi na zaslišanju, o katerem smo poročali, je Mahnič pritiskal na kriminaliste in tožilce. Ob prihodu na policijo je najprej dejal, da je pričakoval "kakšno Titovo sliko ali pa vsaj koledar". Nato ga je zanimalo, "kdo je tisti, ki je ta postopek odobril, da ta zadeva teče". Ko je dobil odgovor, da predkazenski postopek proti njemu usmerja okrožna državna tožilka Liljana Tomič, je napovedal, da jo bo kazensko ovadil. "Čudi me, da ne preganjate tistih, ki so zagrešili kaznivo dejanje," je kriminaliste podučeval Mahnič in jim sporočil, da na njihova vprašanja ne bo odgovarjal. "Gre za grobo zlorabo policije oziroma NPU v politične namene," jim je dejal. "V teh prostorih me duši zatohel zrak po iranskih provizijah," je še dodal Mahnič. 

Preberite še:
Kaj ima Žan Mahnič s plažo srbskega tajkuna

Zakaj je Mahnič v preiskavi  

Kot je znano, je Mahnič v preiskavi zaradi suma kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja uradne listine in zlorabe uradnega položaja. Kot poslanec in član komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (KNOVS) je namreč pridobil podatke, ki naj bi jih v politične namene zlorabil pri interpelaciji tedanjega ministra za obrambo Karla Erjavca

NPU je zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju Knovsa ovadil ministra Mateja Tonina in državnega sekretarja Žana Mahniča.
NPU je zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju Knovsa ovadil ministra Mateja Tonina in državnega sekretarja Žana Mahniča.
STA

Za kaj je šlo? OVS Mahniču očita, da je izrabil svoj položaj po tem, ko je Erjavec aprila lani s položaja poveljnika poveljstva sil razrešil brigadirja Miho Škerbinca. Najprej naj bi odredbo z lažno vsebino uporabil pri nenapovedanem nadzoru OVS, ki ga je izpeljala delegacija KNOVS. Nato naj bi podatke o delu OVS uporabil v interpelaciji. OVS je takrat vodil Dejan Matijevič, ki ga je Janševa vlada na prvi seji zamenjala. 

Mahnič se je na zaslišanju branil, da je šest let vestno opravljal delo poslanca in člana KNOVS. Informacijo, da je OVS zlorabljena, je dobil iz medijev. Najprej je o tem poročalo Delo, nato pa Požareport, ki ga ureja politik in neuspešni kandidat za poslanca Bojan Požar. "Po ustaljenem postopku sem predlagal nadzor, predsednik Matej Tonin je odredbo podpisal, šli smo tja in ugotovili, da je šlo za zlorabo," je na zaslišanju izjavil Mahnič.