Žan Mahnič na policiji iskal Titove slike #video

Kako je državni sekretar za nacionalno varnost na zaslišanju ošteval in zmerjal kriminaliste Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 22. 7. 2020, 05:55


žan mahnič
Žan Mahnič med zaslišanjem ni skoparil z žalitvami in zmerljivkami na račun kriminalistov, policije in tožilstva.
STA

Žan Mahnič je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, zadolžen za nacionalno varnost. Ena od ključnih institucij v sistemu nacionalne varnosti je policija. To Mahniča ne ovira pri dnevnih napadih na policijo. Večkrat jo je označil za del globoke države, ki "ne izbira metod in sredstev", policija pa je po njegovem "tukaj zelo priročna". 

Svoj izrazito odklonilen odnos do dela policije je Mahnič pokazal tudi na nedavnem zaslišanju pri kriminalistih Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Ti ga preiskujejo zaradi suma kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja uradne listine in zlorabe uradnega položaja iz obdobja, ko je kot poslanec SDS sedel v komisiji za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (KNOVS). Podatke, ki jih je dobival kot član komisije, naj bi namreč v politične namene zlorabil pri interpelaciji tedanjega ministra za obrambo Karla Erjavca. Ovadbo proti Mahniču je lani spomladi vložila obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo (OVS). 

Po letu dni je Mahniča zaslišala policija. 26. maja je v prostore NPU prišel razdražen. Pri tem ni skoparil z žalitvami in zmerljivkami na račun kriminalistov, policije in tožilstva. Ves čas jih je spraševal, zakaj ga sploh preiskujejo. To razkriva eden od dokumentov, ki smo ga v uredništvu necenzurirano.si dobili na vpogled.

/
/
STA

"Kje je kakšna Titova slika ali vsaj koledar"

Ko je Žan Mahnič prišel na NPU, je prisotne kriminaliste najprej "pohvalil". "Prepričan sem, da ko bom vstopil v prostor, da bo kje kakšna Titova slika ali pa vsaj koledar. Kar se tega tiče, vidim, da je bil narejen napredek," je pripomnil Mahnič, sicer letnik 1990. To pomeni, da je lahko Titove slike v svoji mladosti videl kvečjemu v muzeju, nikakor pa ne v prostorih policijskih postaj in drugih institucij.

Takoj zatem se je Mahnič odločil pritisniti na kriminaliste in tožilce. Zanimalo ga je, "kdo je tisti, ki je ta postopek odobril, da ta zadeva teče". Dobil je odgovor, da predkazenski postopek proti njemu usmerja Liljana Tomič, okrožna državna tožilka - svetnica iz Ljubljane. "Naj gre v zapisnik, da bi rad proti njej podal kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja ali uradnih pravic," je odvrnil Mahnič.

To namero je Mahnič utemeljil z daljšim monologom, v katerem je povedal, da je šest let vestno opravljal delo poslanca in člana KNOVS. Informacijo, da je OVS zlorabljena, je dobil iz medijev. Najprej je o tem poročalo Delo, nato pa Požareport, ki ga ureja politik in neuspešni kandidat za poslanca Bojan Požar. "Po ustaljenem postopku sem predlagal nadzor, predsednik Matej Tonin je odredbo podpisal, šli smo tja in ugotovili, da je šlo za zlorabo," je poudaril.

Žan Mahnič o živčnem zlomu načelnice Slovenske vojske:

"Duši me zrak po iranskih provizijah"

Na OVS, ki jo je takrat vodil Dejan Matijevič, so bili drugačnega mnenja. V naznanilu suma kaznivih dejanj so zapisali, da je svoj položaj izrabil Mahnič. To naj bi storil po tem, ko je Erjavec aprila lani s položaja poveljnika poveljstva sil razrešil brigadirja Miho Škerbinca. Najprej naj bi odredbo z lažno vsebino uporabil pri nenapovedanem nadzoru OVS, ki ga je izpeljala delegacija KNOVS. Nato naj bi podatke o delu OVS uporabil v interpelaciji. Matijeviča je Janševa vlada na prvi seji zamenjala. 

Sledil je nov napad na kriminaliste. "Čudi me, da ne preganjate tistih, ki so zagrešili kaznivo dejanje," jih je podučil Mahnič. "Res bi me zanimalo, zakaj se ne preganja kaznivega dejanja, ki ga je storil OVS," jih je vprašal. "Menim, da niste toliko zaposleni, da tega ne bi mogli delat. Če je moja statistika prava, NPU letno vloži eno kazensko ovadbo na zaposlenega, kar je praktično nič," je dejal Mahnič. 

Šele po petih minutah, v katerih je bolj ali manj govoril le on, je državni sekretar za nacionalno varnost kriminalistom povedal, da na njihova vprašanja ne bo odgovarjal. "Gre za grobo zlorabo policije oziroma NPU v politične namene," je pojasnil Mahnič in dodal, da se "tudi malo slabo počuti". "V teh prostorih me duši zatohel zrak po iranskih provizijah," je razložil.

Kaj je Žan Mahnič o načelnici Generalštaba Slovenske vojske govoril nekoč:

In kaj o njej govori danes:

Kdor zasliši Mahniča, ga napade Nova24TV

Z namigovanjem na zadevo Iran, v kateri je državni tožilec Jaka Brezigar v začetku leta zavrgel ovadbo zoper nekdanje vodilne v Novi Ljubljanski banki (NLB), je Mahnič končal svoj nastop pred kriminalisti. Ko so ga ti vprašali, ali ima pripombe na zapisnik, jim je Mahnič odgovoril, da ga mora še enkrat pogledati. "Kot sem že rekel, gre za grobo zlorabo policije v politične namene in verjamem, da ne bo ostalo samo pri tem," je še enkrat ponovil Mahnič.

Imel je prav. Res ni ostalo le pri tem. Le dva dni po tem, ko je Mahnič odšel z NPU, so Požareport in mediji SDS usklajeno objavili več prispevkov o eni od kriminalistk, prisotni na zaslišanju. Prebrali smo lahko, da gre za vodjo "antijanšistične gonje" pod taktirko nekdanjega direktorja Darka Muženiča. "V zadnjih dneh postaja očitno, da si je omenjena kriminalistka izbrala, da bo za sile tranzicijske levice opravljala vlogo preganjalca vidnih desnih politikov," je zapisala Nova24TV.

Šlo je za brutalni napad na osebno in profesionalno integriteto uslužbenke NPU. "Prislužila" si ga je le zato, ker preiskuje zadevo, v kateri je eden od osumljencev Žan Mahnič. Ista zgodba z napadi na NPU se je ponovila mesec dni pozneje, ko so kriminalisti opravili hišne preiskave zaradi spornih državnih poslov z zaščitno opremo. Takrat je notranji minister Aleš Hojs na novinarski konferenci vlade govoril o "policiji v službi globoke države".

SDS rada govori o privilegijih "prvorazrednih", združbi vplivnih ljudi, ki da vodi državo po svoji volji. V resnici je njen ideal država, v kateri so "prvorazredni" politiki SDS nedotakljivi. 

Se strinjamo, gospod Mahnič!