Kaj ima Žan Mahnič s plažo srbskega tajkuna

Razkrivamo: takratni poslanec SDS Žan Mahnič ob februarskem obisku policije ni zahteval le podatkov o preiskavi financiranja SDS, ampak še o enem predkazenskem postopku.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 7. 9. 2020, 05:55


Palace-Portoroz2
Čigave interese je ščitil Žan Mahnič? Kot najbolj logični odgovor se ponuja Miodrag Kostić.
STA

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v začetku februarja potrkali na vrata Gašparja Gašparja Mišiča, direktorja javnega podjetja Okolje Piran. Iskali so dokaze za sume nepravilnosti pri razpisu za oddajo osrednjega dela plaže v Portorožu. Dobila sta ga hotel Kempinski Palace in njegov lastnik, družba MK Group srbskega tajkuna Miodraga Kostića.

Toda policijska akcija na Obali je očitno vzbudila zanimanje Žana Mahniča, takrat še poslanca SDS, ki je po zamenjavi oblasti postal državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu Janeza Janše. Le štirinajst dni po hišnih preiskavah pri Mišiču so namreč sedež policije nenapovedano obiskali trije poslanci parlamentarnega odbora za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (KNOVS). Vodil jih je Mahnič, ki je od generalne direktorice Tatjane Bobnar zahteval podatke o konkretnih predkazenskih postopkih. 

Do zdaj je bilo javno znano le, da je Mahnič vrh policije spraševal o preiskavi financiranja SDS. Po naših informacijah pa so ga takrat zanimali tudi podatki iz zadeve Portoroška plaža. S tem so bili po naših podatkih že pred časom seznanjeni člani KNOVS. Uradnih informacij o tem ni mogoče dobiti. Mahniča bomo za pojasnila zaprosili danes. Že februarja pa je dejal, da je na policiji "želel preveriti sume zlorabe obveščevalnih in varnostnih služb za grožnje in izsiljevanje poslancev in vodstev strank prihodnje potencialne koalicije".

Zakaj je portoroška plaža zanimala Mahniča?

Po ugotovitvah kriminalistov naj bi Gašpar Gašpar Mišič z oddajo plaže Kostićevi družbi omogočil najmanj 3,2 milijona evrov premoženjske koristi.
Po ugotovitvah kriminalistov naj bi Gašpar Gašpar Mišič z oddajo plaže Kostićevi družbi omogočil najmanj 3,2 milijona evrov premoženjske koristi.
/

Razpis za najem dobrih dva tisoč kvadratnih metrov velikega dela portoroške plaže na Obali že dlje časa buri duhove. Javno podjetje Okolje Piran jo je novembra lani za dvajset let oddalo hotelu Kempinski Palace in Kostićevi družbi MK Group. Pred tem je pridobilo le soglasje piranskega župana Đenia Zadkovića. O poslu ni odločal občinski svet, zato so opozicijski svetniki od občine zahtevali razveljavitev razpisa in pogodbe, policiji pa prijavili sum kaznivega dejanja.

Tri mesece pozneje, v začetku februarja, so kriminalisti opravili hišne preiskave, med katerimi so pridržali Gašparja Gašparja Mišiča. Obiskali niso le njegove hiše in pisarne, ampak tudi prostore občinske uprave v Piranu, Krajevne skupnosti Portorož in uprave hotela Kempinski Palace. Po ugotovitvah kriminalistov naj bi Mišič z oddajo plaže Kostićevi družbi Hotel Palace Portorož omogočil najmanj 3,2 milijona evrov premoženjske koristi. 

Zakaj je preiskava o tem sploh zanimala Žana Mahniča? Vanjo po do zdaj znanih informacijah niso vpleteni posamezniki iz SDS. Prvi osumljenec je Gašpar Gašpar Mišič, nepremičninski trgovec, ki je v času vlade Alenke Bratušek postal predsednik uprave Luke Koper. V zadnjih letih je bil Mišič večkrat tarča medijev SDS. Najbolj v času, ko je pred županskimi volitvami v Kopru obrnil hrbet Borisu Popoviču, ki ne skriva dobrih odnosov z Janšo. Aprila letos ga je v javnem pismu označil za svojega prijatelja in pohvalil njegovo vodenje države v času epidemije. Janšo in svojega dolgoletnega odvetnika Aleksandra Čeferina je pozval, naj zakopljeta bojno sekiro.

Odlični odnosi SDS in Kostića

Dobre politične zveze so pomembne za Miodraga Kostića, saj ima v Sloveniji še vedno velike načrte v turizmu in bančništvu.
Dobre politične zveze so pomembne za Miodraga Kostića, saj ima v Sloveniji še vedno velike načrte v turizmu in bančništvu.
STA

Čigave interese je torej ščitil Mahnič, ki je takrat policijo obiskal skupaj z Zvonkom Černačem (SDS) in Brankom Simonovičem (DeSUS)? Za koga je bil pripravljen iti tako daleč, da je za iskanje operativnih podatkov o policijskih preiskavah izkoristil obisk in pooblastila KNOVS? 

Kot najbolj logični odgovor se ponuja Miodrag Kostić. V hotelu Kempinski Palace in MK Group ob oddaji plaže niso skrivali, kako pomemben je ta posel zanje. Takoj so napovedali, da bodo v prvem letu upravljanja vanjo vložili 350.000 evrov. Na plaži ponujajo luksuzne ležalnike, kar je njihovim gostom naposled omogočilo storitev na ravni petih zvezdic. Najem plaže je del strategije MK Group, da Portorož umesti kot eno izmed najprestižnejših in najmodernejših turističnih destinacij na tem delu Jadrana, so takrat sporočili iz hotela. Preiskava sumov nepravilnosti povečuje tveganje, da se pogodba razveljavi in da portoroški hotel ostane brez plaže. 

Miodrag Kostić je v odličnih odnosih s SDS. Naklonjeni so mu tudi strankarski mediji.
Miodrag Kostić je v odličnih odnosih s SDS. Naklonjeni so mu tudi strankarski mediji.
posnetek zaslona

Ni skrivnost, da je Kostić v zadnjih letih spletel odlične odnose s SDS. Njeni mediji ga obravnavajo naklonjeno, zanj pa so delali tudi nekateri ljudje iz bližine SDS. Stranka nikoli ni problematizirala njegovih prevzemnih pohodov po Sloveniji, čeprav gre za tajkuna, ki je do premoženja prišel med srbsko privatizacijo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in sankcijami mednarodne skupnosti proti Beogradu. Dobre politične zveze so pomembne za Kostića, saj ima v Sloveniji še vedno velike načrte v turizmu in bančništvu. Na tej poti mu namreč že več let stoji država, ki želi največje slovenske turistične družbe povezati v holding.

Kaj pravi policija

Že mesec dni po Mahničevem obisku se je politični veter v državi obrnil. Tatjano Bobnar, ki ji je Mahnič že obisku dejal, naj "razmisli o svoji prihodnosti", je Janševa vlada na prvi seji razrešila. Danes policijo vodi Andrej Jurič, ki mu minister za notranje zadeve Aleš Hojs daje obvezna navodila, v katerih zahteva revizije konkretnih kazenskih preiskav, ki so v interesu SDS. V najmanj dveh primerih je ministrstvo zahtevalo preverbo še odprtih kazenskih postopkov in ukrepe zoper preiskovalce.

Žan Mahnič je od nekdanje generalne direktorice Tatjane Bobnar zahteval podatke o konkretnih predkazenskih postopkih.
Žan Mahnič je od nekdanje generalne direktorice Tatjane Bobnar zahteval podatke o konkretnih predkazenskih postopkih.
posnetek zaslona

V vladi, ki odkrito pritiska na policijo, NPU in posamezne kriminaliste, je Mahnič danes državni sekretar za nacionalno varnost. V opis njegovih delovnih nalog sodi redno sestajanje z direktorji represivnih institucij. Iz podatkov o obiskih v kabinetu predsednika vlade, ki smo jih pred časom pridobili po zakonu o dostopu do informacijah javnega značaja, je razvidno, da Mahniča tedensko obiskujejo tudi vodilni uslužbenci policije. 

Na policiji so nam prejšnji teden potrdili, da predkazenski postopek v zadevi Portoroška plaža še poteka. Toda vse bolj je jasno, da je na seznamu tistih, ki si jih vladajoča stranka želi ustaviti.