Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. postavlja na laž

Objavljamo ključni dokaz, da je želela Janševa vlada že lani slovenske hotele pripeljati v roke ljudi Viktorja Orbana.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 27. 1. 2022, 05:55


20210527-01061753
Zdravko Počivalšek je poudaril, da je država hotela odkupiti delež v lasti sklada York, a so "igralci" v Savi "napeli vse sile, da se to ni zgodilo". Resnica je drugačna.
STA

Skorajšnja prodaja Save, največje domače turistične skupine, ki ima v rokah hotele na najboljših lokacijah v državi, še naprej odmeva v javnosti. Predsednik vlade Janez Janša, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in nekateri najvidnejši člani SDS ves čas zanikajo, da bi imela vlada karkoli z njeno prodajo Madžarom. Toda dokument, ki smo ga pridobili v uredništvu necenzurirano.si, razkriva drugačno sliko.

Slovenski državni holding (SDH), krovni upravljavec premoženja države, se je namreč že pol leta nazaj dogovoril, da bo od ameriškega finančnega sklada York Global Finance kupil 43-odstotni lastniški delež Save, ki ga ta zdaj prodaja Madžarom. To je razvidno iz besedila kupoprodajne pogodbe, ki sta ga konec lanskega avgusta uskladila SDH in York. Dogovorila sta se o vseh podrobnostih - tudi o ceni, po kateri bi bil nakup za državo še sprejemljiv. Posel bi moral biti zaključen v začetku jeseni.

To bi pomenilo, da bi večinska lastnica Save postala slovenska država. A nato je prišlo do preobrata. V SDH, ki ga vodi član SDS Janez Žlak, so si tik pred podpisom pogodbe premislili. Ker Američani niso pristali na dodatne pogoje, so prekinili vse pogovore z državo. S tem so se na stežaj odprla vrata za prodajo Save drugemu kupcu. Le nekaj mesecev pozneje je jasno, da je to madžarsko podjetje Atlantis Property, za katerim se skrivajo ljudje iz kroga predsednika tamkajšnje vlade Viktorja Orbana.

So za državo delnice Save že izgubljene?

Pod vedno večjim vprašajem je tudi, ali bo država sploh dobila možnost uveljavitve predkupne pravice na delnicah Save, ki jih prodaja sklad York. Do sedaj je veljalo, da bo lahko izenačila madžarsko ponudbo in postala njihova lastnica. Za to bi imela razmeroma malo, 30 dni časa. V tem času bi morala izpeljati vse postopke in zagotoviti finančna sredstva za odkup.

Toda v SDH se po naših informacijah bojijo, da ima ameriški sklad drugačne načrte. Madžarom naj ne bi prodal delnic Save, ampak kar svojo družbo s sedežem v Luksemburgu, ki je uradna lastnica delnic. To pomeni, da so bile v zgodbi o prodaji slovenskih hotelov Madžarom ključne poteze predstavnikov največje vladne stranke v SDH, ki so sabotirali že dogovorjeno prodajo.

Kako je York prisilil državo, da sprejme odločitev

Kaj se je torej pred meseci dogajalo okrog Save? In kdo je odgovoren, da bo očitno končala v madžarskih rokah?

Kot smo poročali, se je saga o reševanju Save začela leta 2015, ko je družba končala v postopku prisilne poravnave. Medtem ko so se dogovarjali o poplačilu dolgov, sta se konec leta 2016 z njihovo pretvorbo v kapital v Savi oblikovala dva lastniška tabora. V prvem je bila država, v drugem pa sklad York, ki si je nato neuspešno prizadeval priti do večinskega deleža v Savi. Na koncu je obtičal v lastništvu, saj v SDH niso hoteli ne prodati svojega deleža ne odkupiti Yorkovega deleža.  

Slovenski turistični biseri bi prešli v roke Madžarov, ki so tesno povezani z Viktorjem Orbanom (levo), zaveznikom predsednika slovenske vlade Janeza Janše (desno).
Slovenski turistični biseri bi prešli v roke Madžarov, ki so tesno povezani z Viktorjem Orbanom (levo), zaveznikom predsednika slovenske vlade Janeza Janše (desno).
Facebook

Toda v lanskem letu je v pogovorih prišlo do preboja. Sava ima še iz prisilne poravnave za okoli 50 milijonov evrov obveznosti do SDH, Kada in Yorka, ki jih ne more vrniti. Njeno edino premoženje je namreč družba Sava Turizem, ki ima uradno v lasti hotele. Tako so v Savi želeli na trgu preveriti, koliko bi lahko iztržili zanjo. Stroške prodajnega postopka je kril sklad York. Odziv je bil velik, kar 14 različnih vlagateljev je oddalo nezavezujoče ponudbe, med njimi so bili tudi mednarodni finančni skladi. Njihove ponudbe so bile nad pričakovanji.

Tudi zato so v SDH s skladom York sedli za pogajalsko mizo in dosegli dogovor. Iz kupoprodajne pogodbe je razvidno, da bi bile v prodajo poleg 43 odstotkov delnic Save vključene tudi terjatve do Save. Teh je za okoli sedem milijonov evrov in bi jih lahko sklad York kadarkoli unovčil. Država namreč ne bi pustila, da bi Sava končala v stečaju in bi zagotovila manjkajoča sredstva. Dokaz o tem, da je bil dogovor dosežen, je bila tudi zaveza sklada York, da bo prenehal financirati prodajo družbe Sava Turizem.

Preberite še:
Operacija Sava: Orbanovi želijo skriti, da kupujejo slovenske hotele

Država izpogajala nizko ceno

SDH bi tako za 43 odstotkov delnic Save plačal le okoli 28 milijonov evrov. To pomeni, da vrednost kapitala celotne skupine po ocenah znaša 65 milijonov evrov. Za primerjavo, potencialni ponudniki so bili pripravljeni za družbo Sava Turizem plačati več kot 200 milijonov evrov. Ko bi s kupnino pokrili dolgove, bi za lastnike - državo in sklad York - ostalo še najmanj sto milijonov evrov.

Ob vsem tem pa je treba upoštevati še, da je družba Sava Turizem na vrhu seznama turističnih družb, ki jim je Janševa vlada s turističnimi boni pomagala pri preživetju skozi epidemijo covid-19. Od julija 2020 je iz državnega proračuna prejela že skoraj 50 milijonov evrov. Gre za polovico letnih prihodkov skupine.

Toda 14 dni pred podpisom kupoprodajne pogodbe so v SDH ugotovili, da dogovorjeni pogoji niso (več) ustrezni. V pogodbo so želeli vključiti določbo, po kateri bi se v primeru ponovne razglasitve epidemije covid-19 začel nov krog pogajanj o ceni. Pri tem so se sklicevali na priporočila svojega pravnega svetovalca v postopku.

Preberite še:
Kdo je Orbanov zaupnik, ki kupuje slovenske hotele

Če bi vlada razglasila epidemijo, bi York dobil še manj

Vodilnih v skladu York niso prepričali. Nasprotno, dobili so dokaz, da so se v SDH ves čas pogajali s figo v žepu. Medtem ko so se pogovarjali s predstavniki vlade v SDH, so jim ti želeli v pogodbo vključiti posebno določbo za primer razglasitve epidemije, o čemer pa spet odloča vlada.

V skladu York so sicer že pred tem večkrat dali vedeti, da se želijo umakniti iz Save in ne pristajajo na nobene dodatne pogoje. Zato so pristali tudi na razmeroma nizko ceno. S tem so se v SDH ves čas tudi strinjali. Poleg tega je na vrednost delnic Save že negativno vplivala več kot leto dni trajajoča epidemije, saj je v času prvega in drugega vala prišlo do zaprtja hotelov in zdravilišč, s tem pa visokega upada prihodkov. 

Turistična skupina Sava ima v rokah več kot dva tisoč hotelskih sob na najboljših lokacijah na Obali, Bledu, Ptuju, v Radencih in Moravskih Toplicah.
Turistična skupina Sava ima v rokah več kot dva tisoč hotelskih sob na najboljših lokacijah na Obali, Bledu, Ptuju, v Radencih in Moravskih Toplicah.
STA

Dokaz o tem, da bi država raje prodala Savo kot pa v njej prevzela večinski delež, je letni načrt upravljanja SDH, ki ga je pred dnevi potrdila Janševa vlada. Če je bil prej cilj oblikovanje državnega turističnega holdinga in združitev turističnih kapacitet pod okriljem države, je po novem mogoča tudi prodaja državnega deleža v Savi. In njegov najverjetnejši kupec bi bil tisti, ki bi se prej s skladom York dogovoril o nakupu njegovega deleža. Torej Madžari.