Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca najela bivšega šefa Vzajemne

Zakaj je ministrstvo za kmetijstvo za analizo vpliva podnebnih sprememb na kmetovanje v Sloveniji najelo Boštjana Averja, nekdanjega direktorja Vzajemne, ki se nikoli ni ukvarjal s tem področjem?

Avtor: Primož Cirman
sreda, 4. 10. 2023, 05:55


Irena Šinko
Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko se poslavlja od položaja. Včeraj je dejala, da sama ne namerava odstopiti. Ena njenih zadnjih potez je bila oddaja posla Boštjanu Averju, ki je v zadnjih letih sodil v krog SDS.
Marko Vavpotič / M24

Vlada Roberta Goloba je pred prvo rekonstrukcijo. Včeraj so namreč zaokrožile informacije, da njene vrste zapuščata ministrica za kmetijstvo Irena Šinko in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Prva je več medijem že zatrdila, da sama ne namerava odstopiti, ampak bo počakala na razrešitev v državnem zboru. Toda tik pred iztekom mandata ji je uspelo izpeljati še en razpis, ki sproža nemalo vprašanj.

Le nekaj dni po katastrofalnih poplavah, ki so prizadele tretjino Slovenije, so se namreč na ministrstvu za kmetijstvo odločili poiskati zunanjega svetovalca, ki bi lahko ocenil "potencialni vpliv podnebnih sprememb na poslovni model kmetovanja v Sloveniji". To nalogo so na ministrstvu, ki ima več kot 1.000 zaposlenih, zaupali Boštjanu Averju, ki je širši javnosti najbolj znan kot nekdanji direktor Vzajemne.

Sklep o izbiri je ministrica podpisala pred dvema tednoma. Toda pri tem je očitno ni motilo, da se Aver po dostopnih podatkih v karieri nikoli ni resneje ukvarjal s preučevanjem posledic podnebnih sprememb. Še manj, da je bil Aver še nedolgo nazaj osebno tesno vpet v financiranje propagandnega aparata SDS, zaradi česar ga je obravnavala tudi preiskovalna komisija državnega zbora. Če bo odločitev ministrstva dokončna, bo za svoje delo, ki ne bi smelo trajati več kot dva meseca, prejel dobrih 29.000 evrov (z DDV).

Preberite še:
Kako na drugem tiru dajejo posel financerju SDS

Zakaj sploh potrebujejo svetovalca?

Z javnim naročilom male vrednosti je ministrstvo iskalo zunanjega svetovalca, ki bi jim odgovoril na vprašanja o potencialnem vplivu podnebnih sprememb na kmetijstvo. Od izbranca so pričakovali tudi pregled dostopne literature, analizo stroškov vpliva podnebnih sprememb in predloge ukrepov, ki bi zmanjšali njihove posledice.

Boštjan Aver je v času prejšnje vlade prišel do posla kot podizvajalec na projektu drugega tira. Zdaj je dobil 29.000 evrov vreden posel na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vmes se je tesno vpel v financiranje propagandnega aparata SDS.
Boštjan Aver je v času prejšnje vlade prišel do posla kot podizvajalec na projektu drugega tira. Zdaj je dobil 29.000 evrov vreden posel na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vmes se je tesno vpel v financiranje propagandnega aparata SDS.
STA

Naročilo so na ministrstvu objavili 9. avgusta letos, le pet dni po poplavah. Prijavila sta se dva ponudnika: ob Averju še Deloitte, ki je ena največjih svetovalnih družb pri nas. Ta je bila pripravljena naročilo opraviti za 36.000 evrov (z DDV), Aver pa za dobrih šest tisočakov manj. Tako je Aver tudi prišel do posla. Na ministrstvu so sprva želeli, da bi analizo pripravil najpozneje do 15. novembra. Toda zoper javno naročilo so prejeli zahtevek za revizijo, po vsej verjetnosti ga je vložil Deloitte. To bi lahko končno odločitev zavleklo za več tednov ali celo mesecev.

Zakaj so na ministrstvu sploh potrebovali zunanjega svetovalca? Na kratko: da bodo bolj učinkovito porabljali sredstva iz podnebnega sklada. "Z razumevanjem tega bomo lahko spodbujali intervencije in naložbe na področju kmetijstva in živilsko predelovalne industrije, ki bodo zelene, trajnostne in okolju prijazne. S tem si bomo prizadevali k transparentnem načinu delovanja in zmanjšanju lastnega vpliva na okolje," so obrazložili v razpisni dokumentaciji.

Preberite še:
Vizjak ustvarja kralja smeti

S podnebnimi spremembami se nikoli ni ukvarjal

Pri tem mora projektna skupina, ki bo izdelala analizo, obsegati najmanj štiri člane. Od tega mora najmanj eden imeti izobrazbo ekonomske smeri, ki jo ima tudi Aver. Delovne izkušnje članov s področja ekonomike poslovanja, kmetijstva in obvladovanja poslovnih tveganj, s poudarkom tveganj vpliva podnebnih sprememb, je moral nosilec ponudbe, torej Aver, dokazovati tudi z referencami.

Boštjana Averja je najelo tudi ministrstvo, ki ga je vodil Zvonko Černač (na fotografiji) iz SDS.
Boštjana Averja je najelo tudi ministrstvo, ki ga je vodil Zvonko Černač (na fotografiji) iz SDS.
STA

Ni znano, da bi se Aver do zdaj ukvarjal s posledicami podnebnih sprememb. Po tem, ko je moral zapustiti Vzajemno, je leta 2013 postal direktor Komunalnega podjetja Logatec, ki je v lasti tamkajšnje občine. Vodil ga je osem let, do leta 2021, ko je prevzel vodenje podjetja Slopak, ki se ukvarja z odpadno embalažo. Še prej ga je ministrstvo za infrastrukturo, ko ga je vodil Zvonko Černač, najelo za finančni nadzor nad zapiranjem Rudnika Trbovlje Hrastnik (RTH). Ta posel je Averju prinesel 272.000 evrov.

V Averjevem življenjepisu je mogoče najti le eno referenco s področja kmetijstva. Sodeloval je namreč pri projektu "Zagotovimo si hrano za jutri", ki ga je financirala javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS).

Preberite še:
Javni denar za financiranje brezplačnika SDS #foto

Nakazoval denar poslancu SDS , ki je dvigoval gotovino

Prej drži, da se je Aver ukvarjal z vsem drugim. V času zadnje Janševe vlade je bil kandidat SDS za več položajev v državnem gospodarstvu. Takrat je dobil tudi posel pri gradnji drugega tira železniške proge Divača-Koper. Postal je podizvajalec podjetja Mind Inženiring, ki vodi "super nadzor" tega projekta, pri čemer je Aver posebej zadolžen za finančni nadzor. Do zdaj je od podjetja 2TDK, ki gradi drugi tir, prejel dobrih 58.000 evrov.

Boštjan Aver je nakazoval večje vsote denarja zdajšnjemu poslancu SDS Zoranu Mojškercu (na fotografiji), ta pa ga je dvigoval v gotovini.
Boštjan Aver je nakazoval večje vsote denarja zdajšnjemu poslancu SDS Zoranu Mojškercu (na fotografiji), ta pa ga je dvigoval v gotovini.
M24/Marko Vavpotič

Toda v istem obdobju se je Aver močno vpel v financiranje propagandnih portalov SDS. V dveh letih zadnje Janševe vlade je namreč po poročanju N1 Slovenija skupaj nakazal skoraj 45.000 evrov na račun podjetja Geopolar, ki je bilo v lasti poslanca SDS Zorana Mojškerca, upravljalo pa je propagandna portala Utrip-Ljubljana in Notranjska.si. Šlo naj bi za 15 transakcij, pri čemer je Mojškerc denar prenakazoval naprej na račun, nato pa denar dvigoval v gotovini.

Kam je ta izginila, Mojškerc na zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, ni želel povedati. Zanikal je, da bi gotovino izročil generalnemu sekretarju SDS Borutu Dolancu ali komu drugemu. Molčal je tudi pri vprašanju, ali je komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) morda prijavil, da ima doma več kot 10 tisoč evrov gotovine. Mojškerc je bil sicer podpredsednik nadzornega sveta Komunalnega podjetja Logatec, ko je ta na položaj direktorja imenoval Averja.