Ljubljencu SDS Romanu Končarju odpisali 250.000 evrov dolga

Zakaj je danes vesel dan za Romana Končarja, podpornika SDS in enega od stranskih igralcev afere zaščitne maske, in koliko denarja je izginilo iz njegovih podjetij?

Avtor: Tomaž Modic
petek, 8. 5. 2020, 18:11


Koncar
Roman Končar
Bobo

Na seznamu znanih in vplivnih Slovencev, ki so se s pomočjo osebnega stečaja znebili visokih dolgov, je po novem tudi ime znanega filmskega ustvarjalca Romana Končarja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes sprejelo sklep, na podlagi katerega mu je odpisalo za četrt milijona evrov obveznosti. Gre za denar, ki si ga je Končar izposojal iz svojih podjetij, vendar ga nikoli ni vrnil. Podjetja so zaradi tega končala v stečaju, kjer je najkrajšo potegnila še do nedavnega državna Nova Ljubljanska banka (NLB). Utrpela bo 250.000 evrov izgube, natanko toliko, kolikor je Končar nepovratno dvignil z računov podjetij.

Končarju, znanemu podporniku SDS, ki je pogosto nastopal na strankarskih dogodkih, je odpis dolgov uspel v rekordno kratkem času, vsega letu dni in pol. To je manj od zakonskega minimuma dveh let, ki pa ga je v izjemnih primerih mogoče skrajšati - če je dolžnik povsem brez premoženja.

Vodi podjetje za produkcijo, a plače ne prejema

Od avgusta 2018, ko je razglasil osebni stečaj, Končar v stečajno maso ni nakazal niti evra. Ves ta čas namreč ni bil zaposlen oziroma ni prejemal plače.

Iz poslovnega registra je medtem razvidno, da je Končar že od leta 2016 direktor podjetja Posnetek, ki se ukvarja s produkcijsko dejavnostjo in je imela v letu 2018 okoli sto tisoč evrov prihodkov. Manjši del je prejelo tudi od javnih zavodov in državnih podjetij. Toda Končarjevi upniki tega denarja niso videli.

/
/
Thinkstock

Njegovo ime se je pred časom pojavilo tudi v tako imenovanih panamskih dokumentih. Iz podatkov je bilo razvidno, da je igralec v 90. letih odprl podjetje Oltima Corporation na Britanskih Deviških otokih. Za davčno optimizacijo naj bi se odločil v času, ko je bil zaposlen v SNG Drama, hkrati pa je za potrebe svojega umetniškega ustvarjanja vodil podjetje Dogodek.

Igralec je tedaj zanikal vpletenost v ustanovitev in delovanje omenjenega podjetja v davčni oazi. Čeprav je bilo iz dokumentov razvidno, da so bili med družbeniki člani njegove družine, je poudaril, da se je "nekdo poigral z mojim imenom".

Klic na blagovne rezerve in žolčni izliv na Facebooku

V zadnjih dneh se je Roman Končar znova pojavil na naslovnicah osrednjih domačih medijev. 

Uslužbenec blagovnih rezerv Ivan Gale, ki je razkril nepravilnosti in pritiske pri nabavah zaščitne opreme, ga je izpostavil kot enega od vplivnežev, ki so klicali na zavod in poskušali posredovati za ponudnike zaščitne opreme. Za koga je lobiral, Gale ni znal povedati, vedel je le, da je Končar govoril z zdaj že nekdanjim direktorjem blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom, sicer članom SDS.

Erika Žnidaršič
Erika Žnidaršič
Bobo

Na ta razkritja se je Končar burno odzval in na socialnih omrežjih napadel voditeljico Tarče Eriko Žnidaršič. "Vaš nečloveško-zlobno-grobi in arogantno-nasilni presek ubesedenih misli, ki jih je (tudi) z vami pojasnjevalno delil minister slovenske vlade, gospod Tonin (v tv oddaji 'Tarča', dne 30.04.2020), o njegovi mami, ni nič drugega kot izraz vaše nečlovečnosti, vaše orgastične zlobe, vaše značajske spačenosti in popolne neolikanosti, ki meji na vse tisto, kar si neka javna oseba vaše profesionalne provenience nikoli ne bi smela privoščiti. (...) Sram me je za Vas in v dno duše me je sram, da je osebkom Vašega kova dovoljeno delo, katerega opravljate," je na Facebooku objavil Končar. 

Voditeljica Tarče je v odzivu zapisala, da na blatenje svojega dobrega imena ne bo odgovarjala, ob tem pa dodala: "Bi vas pa na tem mestu vprašala, v imenu katerega podjetja ste klicali na blagovne rezerve? Kaj ste ponujali? Za kakšno ceno?" Odgovora ni prejela.