To je novo ime večinskega lastnika Mercatorja. Kdo ga bo vodil?

Zdaj je tudi uradno. Novi lastnik Mercatorja bo družba Fortenova s sedežem na Nizozemskem.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 28. 2. 2019, 15:10


Necenzurirano prenos
Fabris Peruško
STA

Agrokor, vrsto let največji hrvaški konglomerat, ki ga je ustanovil in vodil Ivica Todorić dokončno odhaja na smetišče zgodovine. 77 družb, ki trenutno poslujejo znotraj skupine Agrokor, namreč prehaja pod okrilje novoustanovljene skupine Fortenova. To se bo zgodilo do 1. aprila, je na današnji seji odločil začasni upniški odbor Agrokorja. 

Na "starem" Agrokorju, ki bo končal v stečaju, bo ostalo le manj vredno oziroma insolventno premoženje konglomerata. Fortenova bo imela tri izvršne direktorje. Kljub drugačnim ugibanjem v preteklosti bo za novega glavnega izvršnega direktorja predlagan dosedanji izredni pooblaščenec hrvaške države v Agrokorju Fabris Peruško. Njegova namestnica bo Irena Weber.

Kaj je Peruško povedal o Mercatorju?

Pod okrilje Fortenove bodo sčasoma prešla še nekatera druga podjetja, med njimi tudi Mercator, največje slovensko podjetje po številu zaposlenih. Predpogoj za to je, da 55 bank upnic soglaša s prenosom delnic Mercatorja na novega lastnika. Doslej s tem še nista soglašali dve državni banki – SID in Abanka. 

Gre za operacijo, ki bo hrvaškemu lastniku štiri leta po prevzemu omogočila dokončen nadzor nad Mercatorjem. Takrat bo namreč prenehal tudi mandat izrednega pooblaščenca Mercatorja Gregorja Planteua, ki je bil na položaj na predlog slovenske vlade imenovan maja 2017, pristojen pa je bil za nadzor poslov, povezanih z večinskim lastnikom, torej Agrokorjem.

Peruško je na današnji novinarski konferenci napovedal, da "bo treba v Mercatorju opraviti nekaj nujnih korakov v skladu z dogovorom (o sanaciji Agrokorja, op. a.)". V Mercatorju že od decembra preiskujejo nekatere posle predsednika uprave Mercatorja Tomislava Čizmića. Nadzorni svet v tej sestavi se še ni seznanil s posli njegovega družinskega podjetja z Mercatorja. V ozadju razčiščevanja teh poslov bi se lahko skrivali tudi drugi motivi. Že dolgo je mogoče v gospodarskih kuloarjih slišati, da Čizmić ni v najboljših odnosih s Peruškom.

Ob 70-letnici Mercatorja pred nekaj tedni je Peruško dejal, da Agrokor ne bo prodal družbe in da bo tudi prihodnji lastnik od Mercatorja pričakoval čedalje večjo korist.

Ruska moč v upravnem odboru

Upravni odbor Fortenove, ki bo imel naloge nadzornega sveta, bo imel devet članov, v njem pa bosta sodelovala tudi predstavnika ruske Sberbank Sergej Volk, sicer član nadzornega sveta Mercatorja, in Maksim Poletaev, nekdanji podpredsednik uprave te ruske državne banke. Sberbank je sicer pred časom javno sporočila, da se želi iz lastništva Agrokorja umakniti. 

Ostali člani upravnega odbora so:

- Daniel Boehi, poslovni svetovalec iz Švice, ki je deloval v prehrambeni industriji v Srbiji (Knjaz Miloš, Danube Foods)

Miodrag Borojević, prvi mož O'Key Group, ene največjih ruskih maloprodajnih verig, ki se je pred časom omenjal med kandidati za upravo Agrokorja.

Paul Foley, svetovalec za prehrambeno industrijo in direktor podjetja Foley Retail Consulting, ki ima sedež na Dunaju.

Julian Simmonds, bankir, ki je vrsto delal na visokih položajih v londonski Citibank. Od leta 2017 je član nadzornega sveta ruske državne banke VTB, ene od večjih upnic Agrokorja.

Kelly Griffith.

Medtem ko so nekateri to napoved ocenili komentirali kot spodrsljaj, ki si ga banka v iskanju čim višjega izkupička od prodaje ne bi smela privoščiti, so ruski predstavniki retoriko v zadnjih dneh nekoliko umirili. Ruski veleposlanik na Hrvaškem Anvar Azimov je tako poudaril, da gre za korporativno vprašanje. Prepričan je, da bo v prehodnem obdobju Sberbank, ki bo po sanaciji 47-odstotni lastnik Fortenove, glavni poudarek dajala stabilizaciji in izboljšanju položaja skupine. 

Vedno glasnejše pa so informacije, da namerava Fortenovo prevzeti ameriški investicijski sklad HPS Investment partners iz New Yorka. Trenutno opravlja 47 milijard dolarjev sredstev. Izrazil je pripravljenost za refinanciranje milijardo evrov vrednega roll-up posojila, ki je zaradi zelo visokih obresti mlinski kamen okrog vratu hrvaškega koncerna. HPS je sicer leta 2017 kupil slovenski Merkur, izrazil pa naj bi tudi interes za vstop v lastništvo. Fortenova naj bi posojilo refinancirala aprila. 

Članek prvotno objavljen na strani siol.net