Športni funkcionarji bi privatizirali igrišče na Partizanu #foto

Zakaj so zaskrbljeni stanovalci ene od ljubljanskih sosesk in kdo si želi polastiti parka, ki je desetletja srce družabnega dogajanja?

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 28. 4. 2021, 18:30


šd-trnovo, janez-ovsenik
/
Facebook

Na Trnovem v Ljubljani, pred igriščem Športnega društva Trnovo, je danes dopoldan okoli 50 ljudi protestiralo proti načrtovani privatizaciji igrišča, med okoliškimi prebivalci bolj znanega kot Partizan. To je že od nekdaj središče družabnega življenja v soseski. Vodstvo športnega društva je lani jeseni igrišče zaprlo z jekleno ograjo in odstranilo vsa otroška igrala. Pri tem se je sklicevalo na virusno krizo in dotrajanost igral. Toda v ozadju je v resnici več milijonov evrov vreden nepremičninski posel.

Na zemljiščih, na katerih so Trnovčani in Trnovčanke desetletja igrali tenis, nogomet in košarko ter se družili s prijatelji, bo v prihodnjih letih zraslo več objektov: pokrita prenovljena večnamenska dvorana, teniška igrišča, zasebni medicinski objekt in podzemna garažna hiša. Gradbeni projekt, za katerega že več kot deset let obstajajo načrti, naj bi izpeljalo podjetje Trnovček. Tega je leta 2019 soustanovilo ŠD Trnovo in mu podelilo stavbno pravico na zemljiščih za obdobje 99 let. 

Toda zemljišča v Trnovem so potihoma prešla v roke peščice izbrancev iz vrha športnega društva. Med njimi sta ključni dve osebi: predsednik izvršnega odbora ŠD Trnovo Janez Ovsenik, prejšnje lastnice zemljišč, in član izvršnega odbora Boštjan Gmajnar, ki je bil nekdaj član nadzornega sveta propadle borzne hiše Dadas, danes pa je v nadzornem svetu brežiške finančne družbe Nika. Od enajstih zasebnih lastnikov Trnovčka jih kar šest sedi ali v izvršnem ali nadzornem odboru ŠD Trnovo. Gre predvsem za nekdanje tenisače. 

Prebivalci soseske Trnovo so pred epidemijo brez težav dostopali do parka. Danes je zemljišče ograjeno in zaprto.
Prebivalci soseske Trnovo so pred epidemijo brez težav dostopali do parka. Danes je zemljišče ograjeno in zaprto.
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

Pri projektu je šlo sprva za nekakšno javno-zasebno partnerstvo. 50 odstotkov lastništva Trnovčka je bilo v lasti ŠD Trnovo, preostalo polovico pa so obvladovali njeni vodilni in drugi zasebni lastniki. Sredi lanskega leta, med epidemijo covid-19, se je to spremenilo. Funkcionarji ŠD Trnovo so izpeljali dokapitalizacijo Trnovčka in postali 75,5-odstotni lastniki podjetja. Tudi če bi pozneje prišlo do zamenjave vodstva v ŠD Trnovo, to nima več 25-odstotnega deleža, s katerim bi lahko preprečilo ključne odločitve, tudi popolno privatizacijo Trnovčka. Pri tem je najbolj problematično dejstvo, da je Trnovček do stavbne pravice na zemljiščih prišel povsem brezplačno. Odločitev o tem pa so sprejeli člani izvršnega odbora, ki so zdaj med največjimi lastniki Trnovčka.

Lastništvo zemljišč v Trnovem se je sicer uredilo šele v 90. letih, ko je lastnica igrišča in telovadnice Partizan postala Športna unija Slovenije, ki jo vodi Dejan Crnek. Ta pa ju je v letu 2018 podarila ŠD Trnovo. Janez Ovsenik, predsednik izvršnega odbora ŠD Trnovo, je sicer generalni sekretar Športne unije Slovenije in s tem eden ključnih mož v tem društvu. 

"Vrnite nam Partizan"

Morebitni privatizaciji nasprotujejo prebivalci Trnovske soseske. Bojijo se, da bodo izgubili igrišče, ki so ga imeli za skupno javno površino. Med njimi so mnogi člani ŠD Trnovo, ki so celo obnavljali otroška igrala in urejali okolico. "Živim v Trnovem in sem oče dveh šoloobveznih otrok. Zanju je bilo igrišče na Partizanu center življenja in druženja na prostem. Dobivali so se s sošolci in prijatelji, igrali nogomet, imeli šolske piknike," nam je povedal Trnovčan Luka Omladič, sicer filozof. "Če je društvo v finančni stiski, mu bomo pomagali in prispevali svoj delež k vzdrževanju. Ne pristajamo pa na to, da bi igrišče postalo pozidano s parkirišči in teniškimi igrišči," je poudaril.

/
/
necenzurirano.si

ŠD Trnovo
ŠD Trnovo
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

Razumejo, da je bilo igrišče med epidemijo zaprto. Toda spomladi, ko so se odpirale dejavnosti na prostem, so verige na ograjah ostale. "Postali smo zaskrbljeni in ustanovili civilno iniciativo. Za vsak primer, če so v ozadju še kakšni drugi interesi," je dejal Omladič. Bojijo se, da se bo v Trnovem zgodilo enako kot v Kulturnem društvu (KUD) Franceta Prešerna, ki je bilo dolga leta kulturno središče soseske v Trnovem. Do trenutka, ko je društvo po spletu nesrečnih okoliščin ostalo brez nepremičnine in je ta prešla v zasebno last. Na današnjem občnem zboru ŠD Trnovo so zato od vodstva zahtevali odgovore. Naleteli so na varnostnike in prepoved vstopa v prostore športnega društva.

Zapletlo se je ne samo zaradi epidemije novega koronavirusa in omejitve zbiranja na deset ljudi, ampak tudi zaradi vprašanja, kdo je v resnici član športnega društva. Pred korona krizo naj bi bilo članov okoli 450, sedaj pa naj bi jih bilo le še okoli 210. Zato so se prebivalci Trnovske soseske iz previdnosti v čim večjem številu formalno včlanjati v društvo in plačevati članarino. Toda ostali so pred vrati, skupaj s transparenti "Vrnite nam Partizan".

Ovsenik: ne bomo privatizirali zemljišč 

"Totalna kozlarija," jim odgovarja predsednik izvršnega odbora ŠD Trnovo Janez Ovsenik. Po njegovih besedah je že od leta 2010, ko je Mestna občina Ljubljana sprejela občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za zemljišča v Trnovem, znano, da se bo na njih gradilo. Zaradi problematike parkiranja na tem območju pa so se po posredovanju župana Zorana Jankovića dogovorili, da bodo imeli stanovalci možnost odkupa podzemnih garaž. Zapletlo se je pri ceni, saj bi morali zanje plačati po 16.500 evrov. "Od 500 prebivalcev se jih je samo 30 javilo, da so pripravljeni kupiti parkirni prostor," je pojasnil Ovsenik. Zato naj bi že predlagali spremembo OPPN, s katero bi zmanjšali število parkirnih mest.

/
/
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

/
/
necenzurirano.si

"Ljudje v Trnovem so si začeli naš park malo bolj prilaščati, kot bi si ga lahko," je pojasnil Ovsenik in dodal, da na zemljiščih prihaja do pijančevanja, drog in nasilja, zato so zaradi varnostnih razlogov omejili dostop do parka. Poudaril je, da so bojazni okoliških prebivalcev odveč. Njihov pritisk je kljub vsemu že dal rezultate. Ovsenik nam je zaupal, da bodo imeli v sredo prihodnji teden s predstavniki četrtne skupnosti sestanek, na katerem se bodo dogovorili o njihovi nadaljnji uporabi zemljišč.

Zavrača "špekulacije" o njihovi privatizaciji. Pojasnil nam je, da Trnovčka niso ustanovili zato, da bi gradil nove objekte v Trnovem, ampak samo zato, da bi projekt premaknili naprej in dosegli spremembo OPPN. "Ne Trnovček ne njegovi družbeniki ne bomo investitorji," je poudaril Ovsenik.

Kdo so lastniki družbe Trnovček, ki ima stavbno pravico na zemljiščih v lasti ŠD Trnovo:

-       Danilo Kodrin (12,4%),

-       Boštjan Gmajnar (12,4%), član izvršnega odbora ŠD Trnovo,

-       Janez Ovsenik (12,4%), predsednik izvršnega odbora,

-       Jože Tkalčič (8,6%),

-       Bojan Župevec (8,6%), član izvršnega odbora,

-       Gregor Pečovnik (4,6%), predstavnik za medije,

-       Darjo Rot (4,6%), član izvršnega odbora,

-       Igor Rupar (4,6%), član nadzornega odbora,

-       Marko Simončič (4,6%) (Matej Simončič je član izvršnega odbora, Emilijan Simončič pa član nadzornega odbora),

-       Aleš Peršin (1,5%), predsednik nadzornega odbora,

-       Bojan Zupančič (1,5%) in

-       ŠD Trnovo (24,5%).