Skrivnost padlega direktorja, ki želi biti župan

Bo za župana Velenja izvoljen nekdanji direktor, ki je tamkajšnji premogovnik spravil na rob stečaja, pri tem pa skriva, da je bil pravnomočno obsojen zaradi oškodovanja?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 2. 11. 2022, 05:55


312488045_124736240383908_8785419718278607277_n
Milan Medved je bil zaradi oškodovanja Premogovnika Velenje pravnomočno obsojen na plačilo visoke odškodnine, a mu tega ni bilo potrebno storiti.
Facebook

Že pred letošnjimi lokalnimi volitvami je v Velenju, šestem največjem slovenskem mestu, prišlo do presenečenja. V tekmo za položaja župana je namreč šel tudi Milan Medved, nekdanji direktor Premogovnika Velenje, ki ga je s slabimi poslovnimi odločitvami pred desetletjem spravil na rob stečaja. "Za seboj imam dobre rezultate dela, zgovorne same po sebi," je ob napovedi kandidature govoril Medved. 

Toda pri tem je Medved zamolčal, da je bil pred tremi leti pravnomočno obsojen zaradi oškodovanja družbe, ki jo je vodil. Danes namreč razkrivamo, da bi moral Medved, nekoč eden najmočnejših ljudi v domači energetiki, premogovniku plačati 130.000 evrov odškodnine zaradi spornega posla z velenjsko občino, ki jo želi zdaj voditi. Toda Medvedu, ki je že pred leti celotno premoženje prenesel na sorodnike, se je plačilu izognil. Odškodnino je namreč premogovniku izplačala zavarovalnica.

S tem se je Medved v celoti rešil bremena odgovornosti za finančni potop premogovnika, ki ga je vodil med letoma 2007 in 2014, torej tudi v času gradnje projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6), pri katerem je zavajal s ceno premoga. V poznejši kriminalistični preiskavi nikoli ni imel statusa osumljenca. Četudi so revizorji pregledali vrsto domnevno spornih poslov, se v premogovniku nikoli niso odločili za vložitev več odškodninskih tožb. Še več: velik del članov Medvedove liste, ki ima tiho podporo SDS, zdaj prihaja prav iz premogovnika.

Premogovnik Velenje je zaradi nespametnih potez nekdanjega prvega moža Milana Medveda zašel v velike težave. Enega glavnih bremen so nosili zaposleni. Njihovo število se je namreč drastično zmanjšalo.
Premogovnik Velenje je zaradi nespametnih potez nekdanjega prvega moža Milana Medveda zašel v velike težave. Enega glavnih bremen so nosili zaposleni. Njihovo število se je namreč drastično zmanjšalo.
Daniel Novakovič/STA

Preberite še:
Milana za župana, Asmirja na cesto! #komentar

Zemljišče za 90-krat preplačali 

Da je bil Medved pravnomočno obsojen zaradi oškodovanja Premogovnika Velenje, do zdaj ni bil znano javnosti. To so skušali prikriti tudi v premogovniku. Ko smo pred tednom dni o tem skušali pridobiti uradne informacije, so nam pojasnili, da je zadeva pravnomočno zaključena, drugih podrobnosti pa niso želeli komentirati. Šele naknadno so nam iz premogovnika, ki ga vodi Janez Rošer, sporočili, da se je zadeva končala v njihovo korist. 

Prvo in edino tožbo zaradi oškodovanja družbe je premogovnik proti Medvedu vložil leta 2015. Z njo je zahteval odškodnino zaradi spornega posla, ki ga je Medved leta 2012 sklenil z Mestno občino Velenje. Šlo je za zakup degradiranega zemljišča, ki leži v pridobivalnem območju premogovnika, v neposredni bližini deponije pepela. Tam so želeli urediti lesnopredelovalni obrat za izdelavo peletov.

Po ceniku sklada kmetijskih zemljišč bi premogovnik za 15-letni zakup tega zemljišča plačal slabih 1500 evrov. Toda družba je zanj brez poslovno utemeljenega razloga plačala več kot 130 tisoč evrov, torej skoraj 90-krat več. Medved se je branil, da je pogodbo o zakupu zemljišča podpisal zgolj po funkciji, celoten posel pa naj bi operativno vodil Ludvik Golob, takrat njegova desna roka, pozneje pa direktor. Medved je še poudarjal, da poslu ni posvečal več pozornosti, ker je bil po vrednosti prenizek. Če pogodbe ne bi podpisal, bi se celoten projekt zaustavil. Ravno to se je kljub njegovemu podpisu tudi zgodilo.

Medvedov največji greh je večletno zavajanje s premogom za TEŠ6. Ves čas je celotni državi zagotavljal, da ga je dovolj in to po dostopni ceni. Danes je jasno, da temu ni tako.
Medvedov največji greh je večletno zavajanje s premogom za TEŠ6. Ves čas je celotni državi zagotavljal, da ga je dovolj in to po dostopni ceni. Danes je jasno, da temu ni tako.
Bobo

Preberite še:
Šef TEŠ odstopil. So se s premogom igrali skrivalnice?

Premogovnik dobil denar, a ne od Medveda 

Po treh letih, jeseni 2018, je premogovniku dalo prav okrožno sodišče v Celju. To je odločilo, da Medved "ni ravnal v skladu s svojimi obveznostmi ravnanja pri vodenju poslov kot dober gospodarstvenik in je samovoljno in mimo pooblastil sklenil škodljivo pogodbo". Kot je razvidno iz dokumentov, ki smo jih v uredništvu necenzurirano.si dobili na vpogled, je Medveda dodatno obremenilo še dejstvo, da bi o pogodbi po poslovniku morala kolektivno odločati poslovodstvo, toda podpisal jo je le Medved. 

Na to se je Medved pritožil, vendar ni bil uspešen. Po naših informacijah je višje sodišče v Celju spomladi 2019 zavrnilo njegovo pritožbo in potrdilo sodbo prve stopnje. Že kmalu zatem je premogovnik v celoti dobil povrnjeno škodo. 

Toda 130.000 evrov z obrestmi ni plačal Medved, ampak ena od tujih zavarovalnic, pri kateri je imel premogovnik zavarovano odgovornost organov vodenja in nadzora. Gre za obliko zavarovanja, s katero se družbe zaščitijo, da čim hitreje pridejo do odškodnine. Zavarovalno polico, ki je po naših informacijah veljala še pet let po njegovem odhodu iz družbe, je podpisal prav Medved. V takšnih primerih zavarovalnica od direktorjev, ki so obsojeni na plačilo odškodnine, običajno denar poizkuša izterjati od njih z regresnim zahtevkom. Ali ga je zahtevala tudi od Medveda, uradno ni mogoče izvedeti.

Apartmajski objekt na Krku, v katerem so skupaj glavni akterji afere TEŠ6.
Apartmajski objekt na Krku, v katerem so skupaj glavni akterji afere TEŠ6.
google street view

Kako je Medved umaknil svoje premoženje 

V vsakem primeru bi bila prepozna. Že septembra 2014, pol leta po odhodu iz premogovnika, je namreč Medved na dva sorodnika z darilno pogodbo prenesel polovico 378 kvadratnih metrov velike družinske hiše v Velenju, kjer ima še vedno prijavljeno stalno prebivališče. Z obema je sklenil pogodbo o preužitku, ki mu omogoča dosmrtno bivanje v tej nepremičnini. Njeno vrednost je skupaj s pripadajočim zemljiščem geodetska uprava (Gurs) pred leti ocenila na več kot 300 tisoč evrov.

Junija 2015, le dva tedna po skupščini premogovnika, na kateri je izvedel, da ga zelo verjetno čaka tožba, je Medved na enak način na ženo prenesel še eno nepremičnino v vasici Vantačići na hrvaškem otoku Krk. Gre za 100 kvadratnih metrov velik apartma v hiši, v kateri so si jih leta 2007 omislili tudi nekateri drugi igralci iz afere TEŠ6: nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik, pokojni Ivan Atelšek, nekdanji predsednik nadzornega sveta TEŠ, ki je veljal za nekakšno sivo eminenco šaleškega lobija, in lobist Peter Kotar, ki je bil svetovalec francoskega Alstoma kot dobavitelja opreme za TEŠ6.

V premogovniku so bili prepričani, da je Medved s temi manevri v resnici skril lastno premoženje. Na celjsko sodišče so zato leta 2017 vložili tožbo na ničnost pogodbe o preužitku, ki so jo leta 2014 sklenili člani družine Medved. Toda umaknili so jo leta 2019, ko so dobili denar zavarovalnice. Ta pa takšne tožbe ni vložila, saj se je po neuradnih informacijah zaradi dolgotrajnosti postopkov že iztekel zakonski rok, v katerem bi lahko to storila.

Medved je premogovniku tlakoval pot v brezno  

Milan Medved je premogovnik v sedmih letih vodenja iz domala nezadolžene družbe spremenil v finančnega bolnika, ki je kmalu po njegovem odhodu zaradi več kot 160 milijonov evrov obveznosti do bank razglasil insolventnost. Pred neizbežnim stečajem je premogovnik rešil njegov lastnik – državni Holding Slovenske elektrarne (HSE). Za finančni zlom skupine je bil odgovoren Medved. V njegovem času se je namreč premogovnik, ki živi od prodaje lignita TEŠ kot edinemu kupcu, spustil v različne nepremičninske projekte in turistične naložbe, ki so se izkazale za neuspešne, zaradi njih pa se je premogovnik intenzivno zadolževal pri bankah.