Kako so Planico skoraj spodnesli hitri testi

V Sloveniji že več tednov teče razprava o zanesljivosti hitrih antigenskih testov za ugotavljanje okužb s Covid-19. Medtem ko nanje stavijo v domovih za starejše in gospodarstvu, nov dokaz, da je treba biti pri njihovemu uvajanju previden, prihaja s pravkar končanega svetovnega prvenstva v poletih v Planici.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 15. 12. 2020, 16:45


planica-2020
Svetovnega prvenstva v poletih ni zasenčila le afera, ki je vnesla razdor v slovenski ekipi. Že prej se je zapletlo pri hitrih antigenskih testih.
STA

Organizatorji so želeli na vsak način preprečiti vdor virusa v planiški mehurček, zato so med drugim testirali okrog šestdeset zaposlenih v hotelih Hit Alpinea. Rezultati so bili presenetljivi: pozitivna je bila kar polovica opravljenih hitrih testov. A kmalu se je izkazalo, da je šlo za napako. Po ponovnem preverjanju z bolj zanesljivimi molekularnimi PCR testi so ugotovili, da velika večina zaposlenih, ki so bili medtem že v izolaciji, ni okužena. To je pomenilo, da so hitri testi pokazali izjemno veliko število lažnih pozitivnih rezultatov. O tem so planiški organizatorji takoj obvestili tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

"Kupili so dobre teste"

"Po vsej verjetnosti so bili hitri testi pri prevozu izpostavljeni prekomernemu mrazu," je zaplet v Planici komentiral vodja zdravniške službe dr. Robert Carotta, kirurg v Splošni bolnišnici Jesenice in koordinator za covid bolnišnične postelje pri ministrstvu za zdravje.

"Ko smo pozneje analizirali pozitivne hitre teste, smo ugotovili, da so rezultati dejansko nepopolni. Črtica, ki kaže na okužbo s covid-19, ni bila povsem jasna in ravna, kot bi morala biti. Podobno kot pri testu na nosečnost," je slikovito opisal Carotta.

Svetovno prvenstvo v smučarskih poletih je eden največjih dogodkov od začetka epidemije pri nas. Po besedah dr. Roberta Carotte so ga tudi s pomočjo zdravstvene službe uspešno izpeljali.
Svetovno prvenstvo v smučarskih poletih je eden največjih dogodkov od začetka epidemije pri nas. Po besedah dr. Roberta Carotte so ga tudi s pomočjo zdravstvene službe uspešno izpeljali.
STA

Z istimi testi so naslednji dan začeli testirati celotno planiško sivo območje, v katerem je bilo okoli 400 za tekmovanje nujno potrebnih delavcev in je bilo ločeno od zelenega območja s tekmovalci. "Tokrat so bili rezultati ustrezni. Pozitivnih je bilo od pet do deset odstotkov hitrih testov, kar smo potrdili tudi s PCR testi. Vsega skupaj je bilo pozitivnih okrog 15 ljudi iz sive cone, torej delavcev," je pojasnil Carotta.

Zavrnil je možnost, da so v Planici uporabljali cenejše, manj kakovostne hitre teste, in da bi bil to razlog za zaplet. "Organizator je kupil hitre teste VivaDiag SARS-CoV-2  in to neposredno od proizvajalca. Preverili smo tudi pri dr. Mihi Skvarču iz Splošne bolnišnice Jesenice, ki je potrdil, da gre za dobre teste," je dejal Carotta. Tudi samo testiranje so po njegovih izvedli ustrezno usposobljeni zdravstveni delavci iz jeseniške bolnišnice.

Preberite še:
Sumi, da je Gantarjev mega razpis za hitre teste prirejen

Gre lahko tudi drugod kaj hudo narobe?

Pod črto je bilo tekmovanje smučarskih poletov v Planici uspešno izvedeno, tudi z epidemiološkega vidika, poudarja Carotta. Mehurček so zaradi okužbe z novim koronavirusom predčasno zapustili le Švicarji. Nanje pa so se že obrnili organizatorji novoletne turneje v nemškem Oberstdorfu, kjer želijo uporabiti dobre izkušnje iz Planice.

Kljub temu je zaplet v Planici pomemben signal, da gre lahko tudi pri hitrih antigenskih testih, na katere ogromno stavijo v domovih za starejše in tudi v gospodarstvu, marsikaj narobe. Ne le zaradi neustreznega rokovanja s hitrimi testi, ampak tudi v primeru, da oskrbovancev domov za starejše, zaposlenih v podjetjih in drugih ne bodo testirali ustrezno usposobljeni zdravstveni delavci. Hitri testi so namreč že sami po sebi precej manj zanesljivi od PCR testov.

Minister Tomaž Gantar je danes napovedal, da se bo poskusno množično testiranje predvidoma prihodnji teden začelo v Ljubljani.
Minister Tomaž Gantar je danes napovedal, da se bo poskusno množično testiranje predvidoma prihodnji teden začelo v Ljubljani.
STA

Hitro testiranje po današnjih navedbah ministra za zdravje Tomaža Gantarja že izvajajo v številnih slovenskih podjetjih, uvedeno pa je bilo tudi v zdravstvenih organizacijah in socialno-varstvenih zavodih. Poskusno množično testiranje splošnega prebivalstva se bo po Gantarjevi napovedi začelo izvajati v naslednjem tednu na območju Ljubljane. Računajo, da bodo še letos dobili dvakrat po 30.000 testov - prvo pošiljko že v ponedeljek, drugo pa teden kasneje.