SDS izgubila tožbo, Janša preložil soočenje s Šarcem

Po oceni sodišča je sociolog Rudi Rizman utemeljeno verjel, da se SDS financira iz tujine, zato njegova izjava ni bila žaljiva.

Avtor: Tomaž Modic
četrtek, 1. 7. 2021, 12:35


rudi rizman
SDS je izgubila tožbo proti sociologu in politologu Rudiju Rizmanu.
Bobo

Slovenska demokratska stranka (SDS) je izgubila tožbo proti sociologu Rudiju Rizmanu, s katero je od njega zahtevala 8000 evrov odškodnine in preklic izjave, da se stranka financira iz tujine. Okrajno sodišče v Kamniku je namreč zavrnilo tožbeni zahtevek SDS in odločilo, da mora stranka Rizmanu povrniti za dobrih 2000 evrov pravdnih stroškov.

Rizmana je vladajoča stranka tožila zaradi izjav iz lanskega februarja. "Ko pride na čelo vlade stranka, ki jo financira seveda tuja stranka oziroma tuji režim, to mislim seveda na madžarskega, to dejstvo je seveda srhljivo. Dejstvo, da se neka stranka financira iz tujine," je dejal Rizman. SDS je v tožbi zatrjevala, da je s tem kršil njeno pravico do varstva ugleda in dobrega imena, ki jih po njeni oceni ustava ne zagotavlja le ljudem, ampak tudi pravnim osebam, torej političnim strankam. Rizman, ki ga je zastopala odvetnica Jasna Zakonjšek, pa se je branil, da si kot aktiven državljan jemlje pravico do svobode izražanja in si ne predstavlja, da v demokratični družbi ne bi mogel komentirati aktualnega dogajanja.

V zadnjih letih so madžarska medijska podjetja, ki jih obvladuje krog Viktorja Orbana (levo), z več milijonov evrov vrednim vložkom v Severni Makedoniji prevzela ali ustanovila večje število elektronskih in tiskanih medijev, ki so izrazito naklonjeni Nikoli Gruevskemu (desno).
V zadnjih letih so madžarska medijska podjetja, ki jih obvladuje krog Viktorja Orbana (levo), z več milijonov evrov vrednim vložkom v Severni Makedoniji prevzela ali ustanovila večje število elektronskih in tiskanih medijev, ki so izrazito naklonjeni Nikoli Gruevskemu (desno).
Facebook

Po več mesecih, v katerih je odvetnik SDS Franci Matoz večkrat zahteval preložitev obravnave, jo je okrajno sodišče maja letos naposled izpeljalo, zdaj pa je v sodbi pritrdilo Rizmanu. "Dopustnost kritičnega podajanja pogledov na delovanje neke stranke je in mora biti temeljna pravica vseh državljanov v vsaki demokratični družbi. Če se ta pravica komurkoli omeji, ni več mogoče govoriti o demokratični ureditvi neke države, pač pa zgolj o avtoritarnosti njenega režima," je v sodbi zapisala okrožna sodnica Stanislava Avbelj

Preberite še:
Finančni tokovi razkrivajo: Orbanov denar v Slovenijo in Makedonijo

Rizman utemeljeno verjel v resničnost svojih navedb

"Politična stranka sodi med tako imenovane absolutno javne osebe, ki so dolžne trpeti največji poseg v njene osebnostne pravice," piše v sodbi. Poudarilo je, da mora tudi vrednostna sodba imeti nekaj podlage v dejstvih. "Kadar te povezave ni, ni mogoče reči, da gre za upravičeno kritiko," je zapisalo sodišče. 

Toda pri tem je posebej poudarilo, da je imel Rizman "zadostno podlago, da je utemeljeno verjel v podano izjavo, da se toženka financira iz tujine". "Kot že navedeno, je bilo financiranje tožnice (SDS, op. a.) že dlje časa predmet javnih polemik, o domnevno nezakonitem financiranju tožnice so obširno pisali tudi različni mediji, financiranje tožnice je preverjalo Računsko sodišče ter parlamentarna komisija," je poudarilo sodišče. Po praksi evropskega sodišča za človekove pravice pa so dopustne tudi izjave, ki krnijo dobro ime in ugled politične stranke, če je njihov avtor utemeljeno verjel v resničnost svojih navedb. 

Kdo so bili glavni akterji v tokovih denarja z Madžarske

/
/
necenzurirano.si

Predsednik SDS Janez Janša je na majskem pričanju vztrajal, da madžarske naložbe v televizijo Nova24TV niso nič spornega in dejal, da računsko sodišče ni ugotovilo nepravilnosti pri financiranju SDS. Poudaril je, da sta stranka in mediji, povezani z njo, dve ločeni stvari. Na sodbo okrajnega sodišča v Kamniku se lahko v imenu SDS še pritoži.

Na istem sodišču bi morala biti prihodnji petek obravnava tudi v tožbi SDS proti predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu, a je bila na Matozovo zahtevo ponovno preložena. Tudi tožbo proti Šarcu je SDS – enako kot proti Rizmanu - vložila februarja lani, torej tik pred prevzemom oblasti. Z njo od nekdanjega predsednika vlade zahteva preklic nekaterih izjav, ki so po njihovem neresnične in žaljive, in 5000 evrov odškodnine. Konec januarja, le nekaj dni po odstopu, je namreč Šarec na Televiziji Slovenija dejal, da je težko sodelovati s stranko, ki "izvaja metode, kakšne izvaja. Se pravi sovražni govor. Potem se tudi financira z Madžarske". 

Preberite še:
Zakaj so madžarski milijoni medijem SDS problem

Kako so v Slovenijo z Madžarske pritekali milijoni

Tudi Šarec je po mnenju SDS z izjavami posegel v ugled in dobro ime stranke. Slovenska zakonodaja sicer prepoveduje financiranje političnih strank iz tujine. Prav tako ne dovoljuje pridobivanja denarja iz prispevkov tujih posameznikov in podjetij kot tudi vsakršna druga nakazila in plačila iz tujine. V SDS že več let odločno zanikajo, da bi sredstva za svoje delovanje dobivali tudi z Madžarske. Kot dokazuje tožba proti Rizmanu in Šarcu, so pripravljeni to dokazovati tudi na sodiščih. 

Po tem, ko mu je SDS že zagrozila s tožbo, se je Marjan Šarec spraševal, "komu bo ta vlada podrejena, če se mediji stranke SDS dokazano (in SDS tega niti ne zanika) financirajo iz Madžarske, da o spornih kreditih iz Republike Srbske niti ne govorim".
Po tem, ko mu je SDS že zagrozila s tožbo, se je Marjan Šarec spraševal, "komu bo ta vlada podrejena, če se mediji stranke SDS dokazano (in SDS tega niti ne zanika) financirajo iz Madžarske, da o spornih kreditih iz Republike Srbske niti ne govorim".
STA

Obe tožbi sta bili vloženi v dneh, ko smo na necenzurirano.si v seriji prispevkov razkrivali, da madžarska podjetja iz kroga Viktorja Orbana že več let na veliko financirajo medije iz kroga SDS. V uredništvu smo pridobili dokumente, podatke in informacije iz več držav. Ti dokazujejo, da so najmanj tri podjetja, tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, od avgusta 2018 do lani v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov. 

Del denarja, ki so ga madžarska podjetja nakazala v Slovenijo, je končal tudi na računu SDS, ki je takrat madžarskemu podjetniku Petru Schatzu prodala po napihnjeni vrednosti prodala lastniški delež v družbi Nova obzorja, izdajatelju Demokracije, strankarskega glasila SDS. 

Preberite še:
Orbanov ključni operativec zaprl račun v Sloveniji