Sanjski posel Američanov v Mariboru

Neuradno: zelena luč za prevzem Nove KBM je le še vprašanje časa. Kako je Američanom uspel sanjski posel?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 13. 12. 2022, 05:55


Necenzurirano prenos
Ameriški sklad Apollo bo s prodajo Nove KBM ustvaril ogromen dobiček. Na fotografiji prvi mož mariborske banke John Denhof.
STA

Le še vprašanje tednov je, kdaj bo madžarska skupina OTP postala najpomembnejši igralec na slovenskem bančnem trgu. 

Po naših informacijah bo namreč Agencija za varstvo konkurence (AVK) najpozneje v začetku prihodnjega leta Madžarom prižgala zeleno luč za prevzem Nove KBM, druge največje slovenske banke. S tem bo padla tudi zadnja ovira za dokončanje skoraj milijardo evrov vrednega posla, dogovorjenega maja lani. Z nakupom bomo v Sloveniji dobili novo največjo bančno skupino, ki bo združevala Novo KBM, SKB banko in štiri nekoč samostojne banke: Abanko, Banko Celje, Raiffeisen in Poštno banko Slovenije. Obvladovala bo približno 30 odstotkov domačega bančnega trga.

Uradnih informacij o tem, v kateri fazi je postopek odločanja pri varuhu konkurence, ni mogoče dobiti. Toda več virov nam je potrdilo, da na AVK med odločanjem o soglasju za prevzem niso "trčili" ob večje zadržke, zaradi katerih ga ne bi mogli odobriti. Sploh po tem, ko je posel v začetku septembra dovolila Evropska centralna banka (ECB). Odprtih je le še nekaj manjših vprašanj, med njimi lastništvo Bankarta. Več kot 75 odstotkov te družbe, ki upravlja infrastrukturo za kartični promet, bo namreč po novem v rokah dveh bančnih skupin: NLB in OTP. O tem je pred časom poročal tudi Večer. 

Preberite še:
Nova KBM prodana za skoraj milijardo evrov

Zakaj so morali Madžari čakati leto in pol 

Odločanje o prevzemu druge največje slovenske banke traja že leto in pol. OTP je koncentracijo varuhu konkurence priglasil 1. julija lani. A hitro se je začelo zapletati. AVK je zahteval dodatno dokumentacijo, ki jo je dobival z zamudo. 

OTP deluje v enajstih državah, kjer zaposluje več kot 36.000 ljudi, ima pa okrog 16 milijonov strank. Na čelu banke je Sándor Csányi, eden najbogatejših Madžarov in dolgoletni predsednik tamkajšnje nogometne zveze.
OTP deluje v enajstih državah, kjer zaposluje več kot 36.000 ljudi, ima pa okrog 16 milijonov strank. Na čelu banke je Sándor Csányi, eden najbogatejših Madžarov in dolgoletni predsednik tamkajšnje nogometne zveze.
Primož Lavre

Načrte obeh prodajalcev, ameriškega finančnega sklada Apollo Global Management in Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), je otežila tudi ruska agresija na Ukrajino. S februarjem je namreč ECB pod poseben drobnogled vzela banke, ki so tesno povezane z Rusijo. To pa je po naših zanesljivih informacijah vplivalo tudi na ugotavljanje primernosti OTP kot lastnika Nove KBM, saj je bila vrsto med največjimi lastniki madžarske bančne skupine tudi družina ruskega oligarha Megdeta Rahimkulova.  

V Frankfurtu, kjer je sedež ECB, so bili pozorni tudi na visoko izpostavljenost OTP na ukrajinskem in ruskem trgu, ki so ga močno prizadele sankcije. Še dodatno so ocenjevali ustreznost mehanizmov za preprečevanje pranja denarja v obeh bankah. Presojali so tudi tveganja, povezana z dejstvom, da Madžarska, matična država OTP, ni članica območja evra. Nekaj časa je celo kazalo, da se utegneta znotraj ECB oblikovati dva tabora držav. Po informacijah iz tujih diplomatskih krogov naj bi imele Nemčija in nekatere države s severa Evrope do madžarskega prevzema določene zadržke. Precej bolj pa naj bi mu bile naklonjene države z juga območja evra in Francija. 

Preberite še:
Povezave z Rusi ogrožajo madžarski prevzem Nove KBM

Koliko denarja si je povrnila država

V vsakem primeru je Američanom v Sloveniji uspel več kot dobičkonosen posel. Po ocenah naših sogovornikov so v slabih šestih letih v Sloveniji uspeli potrojiti svoj vložek. 

Večinski lastniki mariborske banke so postali spomladi 2016, torej v času vlade Mira Cerarja. Dogovor o nakupu so s Slovenskim državnim holdingom (SDH) sklenili že slabo leto dni prej. 20-odstotni delež Nove KBM je prešel v roke Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Kupnina nikoli ni bila javno razkrita. 

Do prodaje Nove KBM je prišlo v času vlade Mira Cerarja.
Do prodaje Nove KBM je prišlo v času vlade Mira Cerarja.
Primož Lavre

Iz bilanc luksemburške družbe Biser Bidco, ki je bila do zdaj uradna lastnica Nove KBM, pa je razvidno, da so zanjo plačali 265 milijonov evrov. Za primerjavo: konec leta 2013 je država med sanacijo bank v Novo KBM vplačala 870 milijonov evrov kapitala. To je pomenilo, da je država takrat banko prodala za le 40 odstotkov njene knjigovodske vrednosti. Po tem kriteriju se je NKBM uvrščala na samo dno takratnih vrednotenj bank v območju evra in (jugo)vzhodni Evropi.

Leta 2019, v času vlade Marjana Šarca, je Nova KBM od države kupila še Abanko, dotedaj tretjo največjo slovensko banko. Zanjo je plačala 444 milijonov evrov. Skupaj z dividendami je državi prodaja prinesla 511 milijonov evrov, torej še enkrat več kot prodaja Nove KBM. Tudi to je še vedno manj od vsote, ki jo je država v Abanko vložila med sanacijo bank. Takrat je vanjo vplačala 348 milijonov evrov, še dodatnih 190 milijonov evrov pa v Banko Celje, ki jo je takoj zatem pripojila Abanki.

Preberite še:
Madžarom prva zelena luč za prevzem Nove KBM

Bajni dobički, a gre kupnina v davčne oaze

To pomeni, da je država za banki, ki ju je reševala z okrog 1,4 milijarde evrov davkoplačevalskega denarja, dobila nazaj le polovico tega. Američani pa so za nakupe v Sloveniji plačali le nekaj več kot četrt milijarde evrov, saj je prevzem Abanke dejansko financirala Nova KBM. 

STA

V petih letih so Američani temeljito "počistili" Novo KBM: odpuščali so zaposlene, zapirali poslovalnice, digitalizirali poslovanje, posodobili poslovne procese, pripajali manjše banke, prodajali delnice v različnih podjetjih in pakete slabih terjatev. V tem času so si iz banke izplačali za 274 milijonov evrov bruto dividend. Torej celo nekoliko več, kot so leta 2016 plačali zanjo. Samo lani je Skupina Nova KBM ustvarila 209 milijonov evrov čistega dobička. Še vedno ni jasno, koliko od skupaj 337 milijonov evrov prenesenega dobička si bodo Američani izplačali tik pred prodajo. 

V Biser Bidcu so vrednost lastniškega kapitala Nove KBM na zadnji dan lanskega leta ocenjevali na 990 milijonov evrov, razkrivajo bilance. Čeprav bodo Američani z naložbo ustvarili astronomski kapitalski dobiček, se to ne bo poznalo na slovenskem državnem proračunu. Kupnina bo končala v davčnih oazah. Veriga podjetij, prek katerih so Američani do zdaj obvladovali Novo KBM, se je namreč končala na Kajmanskih otokih, kjer je Apollo konec leta 2019 ustanovil podjetje Biser Holdings. Apollo sicer upravlja s sredstvi ameriških institucionalnih vlagateljev, pokojninskih skladov, zavarovalnic, univerz ...