Madžarom prva zelena luč za prevzem Nove KBM

Madžarska bančna skupina OTP je tik pred tem, da postane najpomembnejši igralec na slovenskem bančnem trgu.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 7. 9. 2022, 15:00


NKBM
STA

Včeraj je namreč dobila dovoljenje Evropske centralne banke (ECB) za prevzem Nove KBM. To je razvidno iz objave na spletnih straneh Banke Slovenije.

Kot je znano, je OTP pogodbo o nakupu Nove KBM, ki je v 80-odstotni lasti ameriškega finančnega sklada Apollo Global Management in 20-odstotni lasti Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), podpisala maja lani. Po naših informacijah bo zanjo plačala 900 milijonov evrov kupnine. Z nakupom bomo v Sloveniji dobili novo največjo bančno skupino, ki bo združevala Novo KBM, SKB banko in štiri nekoč samostojne banke: Abanko, Banko Celje, Raiffeisen in Poštno banko Slovenije. Obvladovala bo približno 30 odstotkov domačega bančnega trga.

Sprva so sedanji lastniki in kupec konec postopka pričakovali do konca junija letos, a se je odločanje regulatorjev zavleklo, rok pa so vmes prestavili na konec tretjega četrtletja. Madžarom je načrte pri nas otežila vojna v Ukrajini. S februarjem je namreč ECB pod poseben drobnogled vzela banke, ki so tesno povezane z Rusijo. To pa je po naših zanesljivih informacijah vplivalo tudi na ugotavljanje primernosti OTP kot lastnika Nove KBM.

Drugi največji posamični lastnik OTP je namreč družina ruskega oligarha Megdeta Rahimkulova, nekdanjega vodje predstavništva Gazproma na Madžarskem, ki je imel vrsto let odlične zveze v Kremlju. Prav tako naj bi bili v Frankfurtu, kjer je sedež ECB, pred časom pozorni tudi na visoko izpostavljenost OTP na ukrajinskem in ruskem trgu, ki so ga močno prizadele mednarodne sankcije.

Kot smo neuradno izvedeli, so v ECB v zadnjih mesecih ocenjevali ustreznost mehanizmov za preprečevanje pranja denarja v obeh bankah, prav tako pa so presojali tveganja, povezana z dejstvo, da Madžarska, matična država OTP, ni članica območja evra. Nekaj časa je celo kazalo, da se utegneta znotraj ECB oblikovati dva tabora držav. Po informacijah iz tujih diplomatskih krogov naj bi imele Nemčija in nekatere države s severa Evrope do madžarskega prevzema določene zadržke, precej bolj pa naj bi mu bile naklonjene države z juga območja evra in Francija.  

OTP tako za dokončanje posla potrebuje še soglasje slovenskega varuha konkurence (AVK). Če ga bodo Madžari dobili, bodo kupnino nakazali na račun luksemburške družbe Biser Bidco, prek katere Američani in EBRD obvladujejo Novo KBM.