Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel štiri milijone evrov

Najdražje prodana stanovanjska hiša lanskega leta je pristala v rokah vplivnega poslovneža, ki je bil med epidemijo covid-19 eden največjih prejemnikov državne pomoči.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 31. 3. 2023, 05:55


aleksander-jereb
Posestvo, ki ga je kupil Aleksander Jereb.
Nepremičnine.net

V naselju Rudnik pri Radomljah, ki je le streljaj oddaljeno od igrišča za golf in arboretuma v Volčjem potoku, se nahaja luksuzno, 65.000 kvadratnih metrov veliko posestvo. Na njem stoji ogromna hiša z bazenom in konjušnico, obdano pa je z gozdovi in idilično okolico. Vrsto let je bilo na prodaj po vrtoglavi ceni, konec lanskega leta pa je našlo novega lastnika.

To je postal Aleksander Jereb, lastnik Kompas Shopa, Akustike Group in številnih drugih družb. Jereb je vplivni in spretni podjetnik, ki se ne pojavlja v javnosti, med tranzicijo pa je postal lastnik večjega števila podjetij in nepremičnin. Za posestvo, na katerem sta tudi hipodrom in pomožna hiša, je po naših podatkih plačal nekaj manj kot štiri milijone evrov. Do sedaj je bilo v lasti homeopatinje in nekdanje zdravnice Ane Krušič Kapla, sicer soproge pokojnega veterinarja in znanstvenika Luke Krušiča.

Gre za rekorden posel s stanovanjsko hišo lani v Sloveniji. Za primerjavo: znani ljubljanski nepremičninar Jože Anderlič je za Vilo Ciklama na Bledu odštel "le" dva milijona evrov. Superzvezdnik košarkarske lige NBA Luka Dončić pa je za nepremičnino na Zadobrovi pri Ljubljani plačal sto tisoč evrov manj, okoli 1,9 milijona evrov. Vsem tem mega nakupom nepremičnin je skupno, da so imeli njihovi novi lastniki dovolj lastnih sredstev, saj niso potrebovali nobenega posojila. 

Od kje torej Jerebu finančni viri za takšen nakup?

Preberite še:
Jemljejo pomoč države, pred njo pa skrivajo dobičke

Prehitel Boštjančiča - in si kupil posestvo 

Vsaj polovico denarja, ki ga je potreboval za nakup nepremičnine, je Jereb našel v svoji družbi Akustika Group. Bil je namreč eden od lastnikov podjetij, ki so tik pred koncem lanskega leta izkoristili davčno darilo nekdanje vlade Janeza Janše. Svoje deleže so prodali lastnim podjetjem, s čimer so si iz njih neobdavčeno izplačali denar. S tem so prehiteli davčno reformo sedanjega ministra za finance Klemna Boštjančič. Ta je s 1. januarjem ponovno uvedla višjo obdavčitev v primerih, ko podjetja odkupijo lastne deleže od svojih lastnikov. 

Blizu posestva so tudi Galerija Repanšek, glamping Ob robu gozda in spomenik padlim borcem narodnoosvobodilnega boja in aktivistom OF.
Blizu posestva so tudi Galerija Repanšek, glamping Ob robu gozda in spomenik padlim borcem narodnoosvobodilnega boja in aktivistom OF.
Google

/
/
Google

Kot smo že poročali, je večje število podjetnikov to "luknjo" v tednih pred novim letom izkoristilo tudi za prikrito in neobdavčeno izplačilo dobička. Po naših informacijah je Jereb družbi Akustika Group prodal dvoodstotni lastni delež in zanj iztržil okoli dva milijona evrov. Pogodba o prodaji je bila podpisana 23. decembra, le dva dni po podpisu pogodbe o nakupu posestva na Rudniku pri Radomljah.

Če bi Jereb čakal še dober teden dni, bi moral v skladu z novo zakonodajo državi plačati pol milijona evrov davka. Pri tem velja poudariti, da na bančnih računih Akustike Group tik pred novim letom ni bilo dovolj denarja za izplačilo lastniku. Še konec leta 2021 je imela na njih le nekaj več kot pol milijona evrov sredstev. To pomeni, da je denar morala črpala iz hčerinskih družb. Tudi tistih, ki so v času covid-19 od države dobivale pomoč.

Preberite še:
Obračun za Vipap: nepremičninar proti občinskemu gradbincu

Od države dobili 2,5 milijona evrov pomoči

Jereb oziroma njegova skupina je namreč eden največjih državnih prejemnikov pomoči v času epidemije covid-19. Tako je družba Kompas Shop, znana po obmejnih prodajalnah, v letih 2020 in 2021 od ministrstev za gospodarstvo, delo in finance skupaj prejela več kot 2,5 milijona evrov nepovratnih sredstev, subvencij ali drugih ugodnosti.

/
/
Nepremičnine.net

/
/
Nepremičnine.net

/
/
Nepremičnine.net

V zadnjih letih pa se je Jereb lotil še več drugih projektov, za katere je porabil več deset milijonov evrov. Leta 2020 je njegovo podjetje AS57 na dražbi iz stečajne mase kupilo gradbeno jamo na območju nekdanje Tobačne v Ljubljani. Zanjo je odštelo 25 milijonov evrov, ta denar pa si je izposodilo od drugih družb iz skupine.

Na zemljiščih je v skladu z občinskim podrobnim prostorskim načrtom in arhitekturno rešitvijo predvidena gradnja 600 stanovanj v devetih stolpnicah, v katerih bi bili tudi trgovski in poslovni prostori, in hotel ob križišču Tivolske in Tržaške. Načrt predvideva tudi veliko podzemno garažo s kar 3.600 parkirnimi mesti. Vrednost projekta je ocenjena na 200 milijonov evrov, za kar Jereb, če se ga bo odločil nadaljevati, potrebuje finančne vlagatelje.

Preberite še:
To je mož, zaradi katerega v Ljubljani še ni Ikee

Jereb kupuje, denar posoja nekdanji ponos Kamnika

Sredi lanskega leta se je Jereb zapletel tudi v boj za lastništvo največje papirnice pri nas, družbe Vipap Videm Krško. Ta je zašla v velike finančne težave in hitro postala tarča lokalnega gradbenega in komunalnega podjetja Kostak, uradno zaradi preprečitve zaustavitve tamkajšnje čistilne naprave, neuradno pa zaradi želje po ureditvi sežigalnice odpadkov v njenih prostorih. Medtem je vodstvu Vipapa na pomoč pri poslovnem prestrukturiranju in obrambi pred Kostakom priskočil Jereb. Ta je od nekdanjih lastnikov s Češke odkupil terjatve do Vipapa in jih pretvoril v lastništvo. Danes je njen večinski lastnik.

Podjetja v Jerebovi lasti v zadnjih letih kupujejo tudi nekatere druge stanovanjske nepremičnine po državi. Denar za to jim med drugim posoja družba Stol, nekoč ponos Kamnika. V njegovi lasti je tudi družba Habit, ki se ukvarja z upravljanjem večstanovanjskih objektov v Velenju, Savinjski dolini, Ljubljani in Obali. Upravlja in skrbi za več kot 30.000 enot, v letu 2021 pa je po podatkih ebonitete.si ustvarila nekaj manj kot pet milijonov evrov prihodkov.