Jemljejo pomoč države, pred njo pa skrivajo dobičke

Z denarjem, ki je šel po zaslugi davčnega darila Janševe vlade v žepe najbolj iznajdljivim podjetnikom, bi lahko država izplačala eno mesečno plačo vsem zdravnikom in zobozdravnikom v Sloveniji.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 4. 1. 2023, 05:55


bencina nm
Gregor Benčina si je med vsemi podjetniki v državi iz svojega podjetja izplačal enega najvišjih zneskov.
Nikola Miljković

Nekateri najvidnejši slovenski podjetniki so v zadnjih letih levosredinskim vladam očitali mačehovski odnos do podjetništva. Joc Pečečnik, predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), je pred dnevi ugotavljal, da država v podjetnikih vidi zgolj molzne krave. Toda država je zanje očitno moteča le, ko želi obdavčiti njihove dobičke. Precej raje jo imajo, ko jim izplačuje pomoči. 

Že včeraj smo na necenzurirano.si razkrili, da so številna podjetja tik pred koncem lanskega leta od svojih lastnikov odkupila skupaj za več kot 100 milijonov evrov lastniških deležev. Ti so tako izkoristili davčno darilo nekdanje vlade Janeza Janše in hkrati prehiteli davčno reformo ministra za finance Klemna Boštjančiča. Ta je namreč s 1. januarjem ponovno uvedla višjo obdavčitev v primerih, ko podjetja odkupijo lastne deleže od svojih lastnikov. Precej podjetnikov je to "luknjo" izkoristilo tudi za prikrito in neobdavčeno izplačilo dobička.

Po naših podatkih je 50 lastnikov znanih slovenskih podjetij s tem manevrom skupaj postalo bogatejših za dobrih 25 milijonov evrov. Toliko denarja bi namreč morali po novi davčni zakonodaji plačati kot dohodnino, če bi te transakcije izpeljali letos. Za primerjavo: s temi 25 milijoni evrov bi lahko država praktično pokrila mesečne plače vseh zdravnikov in zobozdravnikov v Sloveniji. Obenem je ta znesek zgolj nekaj milijonov evrov večji od skupne vsote pomoči, ki so jih podjetja teh istih 50 podjetnikov v zadnjih treh letih prejela za blažitev posledic epidemije covid-19. Gre za subvencije za zaposlovanje, pokritja škode, garancije za likvidnostna posojila ... 

Novo davčno zakonodajo je vlada jeseni sprejela na predlog ministra za finance Klemna Boštjančiča.
Novo davčno zakonodajo je vlada jeseni sprejela na predlog ministra za finance Klemna Boštjančiča.
STA

Preberite še:
Zadnje Janševo darilo: neobdavčeno dvignili več kot 100 milijonov

Marjan Batagelj – zmagovalec Janševih ukrepov

V nekaterih primerih denar, ki so ga podjetja prejela kot pomoč, celo presega znesek dohodnine, ki so jo njihovi lastniki privarčevali s pravočasno odprodajo deležev. Pozor: pri naši analizi smo upoštevali le ukrepe, povezane s covid-19, ne pa tudi denar, ki so ga podjetja morda prejela za druge vrste pomoči: za večje zaposlovanje, spodbujanje večjih naložb, izboljšanje energetske učinkovitosti in drugo.

Poglejmo nekatere konkretne primere. Eden najglasnejših nasprotnikov strožje obdavčitve podjetnikov je Marjan Bagatelj, ustanovitelj in nekdanji predsednik SBC. "Ne gre se čuditi, da tisti, ki smo vplačali največ davka v državno blagajno, razmišljamo o selitvi podjetij v tujino in o tem, da si ne upamo odpirati novih delovnih mest, niti investirati," je govoril leta 2018, ko je takratna vlada Marjana Šarca napovedala strožjo obdavčitev kapitalskih dobičkov.

Batagelj je eden od zmagovalcev Janševe davčne reforme, ki je za lastnike tik pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami uvedla možnost neobdavčenega dobička iz podjetij. Jeseni je svojemu podjetju Batagel & Co., ki upravlja s Postojnsko jamo, prodal lastniški delež in si iz njega izplačal 21 milijonov evrov. Gre za skupino podjetij, ki je bila v zadnjih letih ena od največjih prejemnikov državne pomoči za blažitev posledic epidemije. 

Samo družba Postojnska jama je prejela:

- dobrih 900.000 evrov od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v obliki plačnih subvencij za preprečevanje odpuščanja,

- nekaj več kot 600.000 evrov od ministrstva za finance v obliki znižanja prispevkov za socialno varnost,

- okoli 2,6 milijona evrov od ministrstva za gospodarstvo kot podporo za nekrite fiksne stroške,

- dobrih 1,6 milijona evrov od ministrstva za okolje in prostor kot kritje "covid 19 škode".

K temu je treba prišteti še za več milijonov evrov pomoči v obliki turističnih bonov, ki so jih lahko državljani unovčevali za obisk Postojnske jame. Tudi zato je istoimenska družba v letu 2020 ustvarila "le" dva milijona evrov izgube, v lanskem letu pa je ustvarila prav tolikšen dobiček.

Podjetje Marka Lotriča se je v času epidemije covid-19 močno zanašalo na pomoč države.
Podjetje Marka Lotriča se je v času epidemije covid-19 močno zanašalo na pomoč države.
STA

Še okoli 1,5 milijona evrov covid-19 pomoči so dobili Batageljeve družbe Hotel Cerkno, TIK in Krasoprema. Zdaj bodo te postale glavni vir za financiranje milijonskih nakazil njihovemu lastniku. Podjetje Batagel & Co. namreč nima 21 milijonov evrov, kolikor bi moralo izplačati po kupoprodajni pogodbi za 25-odstotni lastni delež. Zato je Batagelj rok za plačilo kupnine določil konec leta 2025, domnevati pa gre, da bo do takrat črpal dobičke iz odvisnih družb, predvsem Postojnske jame.

Preberite še:
In kam je vas uvrstil Ivo Boscarol? #kolumna

Komu vse je še pomagala država

Med večjimi prejemniki državne pomoči je še podjetje Lotrič Meroslovje, ki je v lasti novega predsednika državnega sveta Marka Lotriča. To je dobilo več kot pol milijona evrov, od tega tretjino za raziskave in razvoj na področju covid-19. Medtem je Marko Lotrič svojemu podjetju lastni delež prodal za 2,8 milijona evrov in s tem prihranil 700.000 evrov dohodnine, ki bi jo moral plačati po Boštjančičevi zakonodaji.

Omeniti velja še:

- Družbi Jelovica in Slovenijales, ki sta skupaj prejeli 300.000 evrov pomoči. Njun lastnik Gregor Benčina si je konec lanskega leta iz podjetja izplačal 6,2 milijona evrov. Če bi deleža prodal letos, bi moral plačati več kot 1,5 milijona evrov davka.

- Do 250.000 evrov pomoči je prišla tudi družba Celjske mesnine, ki jo vodi Izidor Krivec. Medtem si je njen solastnik Danilo Dujović iz svojega podjetja izplačal pol milijona evrov, s čimer je prihranil okoli 130.000 evrov dohodnine.

Marjan Batagelj, eden najglasnejših nasprotnikov strožje obdavčitve podjetnikov, si je iz svojega podjetja izplačal rekorden znesek, več kot 21 milijonov evrov.
Marjan Batagelj, eden najglasnejših nasprotnikov strožje obdavčitve podjetnikov, si je iz svojega podjetja izplačal rekorden znesek, več kot 21 milijonov evrov.
Primož Lavre

- Lastni delež je odkupilo tudi podjetje P&S Capital, ki se ukvarja s svetovanjem pri prodaji in nakupu podjetij. Njegov lastnik Dean Mikolič je za 9,5-odstotni delež dobil 435.000 evrov. To pomeni, da je prihranil plačilo dobrih 100.000 evrov davka.

- Mesnopredelovalna družba Kodila je dobila 262.000 evrov, večinoma garancij za posojila. Njen lastnik Janez Kodila je svojemu podjetju prodal 65-odstotni lastni delež za 900.000 evrov. Tako mu ni bilo potrebno plačati nekaj manj kot četrt milijona evrov davka.

- Podobno visok je prihranek Andreja Marčiča, lastnika podjetja Marand, enega največjih dobaviteljev domačega zdravstva. Marand je sicer v zadnjih treh letih od države prejel dobrih 50.000 evrov pomoči.

Preberite še:
Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti #kolumna