Razkrivamo: kdo bo ministrica za zdravje v senci

V kriznem štabu za boj proti epidemiji COVID-19 dobivajo ključne vloge člani SDS. Kdo bo prevzel nabavo nujne opreme?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 16. 3. 2020, 14:35


20191004-00965850
Jelka Godec bo po naših informacijah glavna koordinatorica za nabavo nujne medicinske opreme.
STA

Nova vlada Janeza Janše je le v treh dneh zamenjala domala celotno ekipo, ki se je do petka na državni ravni ukvarjala s preprečitvijo širjenja epidemije koronavirusa COVID-19.

Novo ime na seznamu ljudi, ki delujejo v kriznem štabu, je Jelka Godec, dosedanja poslanka in podpredsednica SDS. Po naših zanesljivih podatkih jo je oziroma jo bo nova vlada imenovala za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje. Kdaj je oziroma bo to storila, ni znano, saj sklep o imenovanju še ni javno objavljen. Informacijo preverjamo tudi na ministrstvu za zdravje. 

Vodila bo nabave

Že včeraj je bila Jelka Godec navzoča že na sestanku med predstavniki vlade, kriznega štaba in bolnišnic. Po naših informacijah bo Godčeva zdaj glavna koordinatorka za nabavo nujne medicinske opreme, ki jo bo država kupovala ob pričakovani povečani obremenitvi slovenskih bolnišnic v naslednjih dneh. 

Nabava tako očitno prehaja na centralno raven. Že v petek je tako UKC Maribor preklical javni razpis za dobavo respiratorjev, ki jih bodo potrebovali težje oboleli po okužbi s COVID-19. Nabave bodo vodene mimo zakona o javnih naročilih, saj se ta ne uporablja za opremo, tehniko in druga javna naročila, ki so nujna za zagotovitev osnovnih pogojev za preživetje oziroma življenje ob naravni ali drugi nesreči.

To verjetno pomeni, da se bo vsaj deloma na stranskem tiru znašel Tomaž Gantar, novi minister za zdravje, ki prihaja iz DeSUS. Godčeva ima namreč po trditvah več sogovornikov že zdaj glavno besedo na ministrstvu.

Tomaž Gantar, novi minister za zdravje, se bo vsaj deloma znašel na stranskem tiru.
Tomaž Gantar, novi minister za zdravje, se bo vsaj deloma znašel na stranskem tiru.
STA

Kdo je Jelka Godec

Jelka Godec je sicer po izobrazbi profesorica fizike. Pred izvolitvijo v parlament leta 2014 je bila učiteljica, nato pa direktorica Ljudske univerze v Šentjurju pri Celju. 

Lani jeseni se je znašla pod plazom obtožb, da je soprogu kot direktorica priskrbela sredstva v projektu, financiranim z evropskim denarjem. Sama je potrdila, da je soprog, s katerim je podpisala avtorsko pogodbo, res prejel 7000 sredstev, a da ni sodelovala v komisiji, ki je izbirala projekte za sofinanciranje. 

V prejšnjem mandatu je vodila parlamentarno preiskovalno komisijo, ki naj bi ugotovila zlorabe v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic. Že tedaj je bila v tesnih stikih s kirurgom in kardiologom Blažem Mrevljetom, od prvega dne ostrim kritikom donedavnega ministra za zdravje Aleša Šabedra.

SDS prevzema krizni štab

Že v soboto na novinarski konferenci ob boku Janše ni bilo več mogoče videti Nine Pirnat, direktorice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Namesto nje se je tam pojavila Bojana Beović, zdravnica infektologinja z Infekcijske klinike UKC Ljubljana in članica SDS.

Po nekaterih informacijah je del vlade takoj ob nastopu mandata že zahteval tudi zamenjavo Pirnatove, a naj bi ugotovil, da mora to odločitev najprej sprejeti svet NIJZ. Tudi to informacijo še preverjamo na ministrstvu. Kot kandidatka za naslednico Pirnatove se je v zadnjih dneh omenjala Alenka Trop Skaza, vodja celjske enote NIJZ, ki je leta 2014 mesec dni vodila ministrstvo za zdravje.

Jelko Kacin, uradni govorec kriznega štaba
Jelko Kacin, uradni govorec kriznega štaba
STA

Da je krizni štab v celoti podrejen SDS, pa nakazuje tudi dogajanje na uradnem profilu štaba na družbenem omrežju twitter, ki je v zadnjih dneh delil objave Demokracije, strankarskega glasila SDS, in ideološko obračunaval s političnimi nasprotniki. Uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin je danes zjutraj sporočil, da "ne želi imeti dostopa do tega profila, dokler ne ugotovi, kdo je vanj 'vdrl'". 

Na policiji in upravi za informacijsko varnost nam na vprašanje, ali so prejeli prijavo zaradi vdora v twitter profil kriznega štaba, še niso odgovorili.