Policija kazensko ovadila Gašparja Mišiča

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je zaradi spornega najema dela portoroške plaže ovadil tri osebe. Neuradno: med njimi tudi direktor komunalnega podjetja Okolje Piran.

Avtor: Primož Cirman
četrtek, 17. 11. 2022, 14:03


Gašpar Gašpar Mišič
Gašpar Gašpar Mišič, ki si želi voditi občino Piran, je neuradno med ovadenimi.
Svet24

Po tem, ko so kriminalisti februarja 2020 zaradi sporne oddaje dela portoroške plaže v najem družbi Hotel Palace Portorož opravili hišne preiskave v komunalnem podjetju Okolje Piran, je zadeva dobila prvi epilog. 

Na policiji so namreč potrdili, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na okrožno državno tožilstvo v Kopru vložil kazenske ovadbe zoper tri osebe. Očita jim zlorabo položaja in pomoč pri tem kaznivem dejanju. Kdo so ovadeni, uradno ni mogoče izvedeti. Po naših informacijah pa je med njimi tudi Gašpar Gašpar Mišič, direktor komunalnega podjetja Okolje Piran in kandidat za župana te občine na nedeljskih lokalnih volitvah. Že med hišnimi preiskavami februarja 2020 je bil Mišič zaradi suma zlorabe položaja pridržan, nato pa izpuščen. Lani ga je nato NPU kazensko ovadil.

Preberite še:
Mišičev Kitajec izginil, nesojeni hotel propada

Občina Piran oškodovana za tri milijone evrov?

Gre za posel, ki je pred leti močno razburjal lokalno politiko in javnost. Konec leta 2019 je namreč komunalno podjetje, ki ga je takrat že vodil Mišič, družbi Hotel Palace Portorož v dolgoročni najem oddalo dobrih 2.000 kvadratnih metrov peščene plaže pred tremi portoroškimi restavracijami. Pogodba velja do leta 2040, ob soglasju obeh podpisnikov pa jo je mogoče podaljšati za dodatnih deset let. 

Za najem mora hotel, ki je v lasti srbskega tajkuna Miodraga Kostića, letno plačevati 18.402 evrov. Kriminalisti so zato preiskovali sume, da naj bi Mišič s tem deloval na škodo občine Piran, ki jo želi zdaj voditi. Po prvotnih ocenah naj bi višina oškodovanja znašala 3,2 milijona evrov. Na policijo pa so zdaj potrdili, da "so vse tri fizične osebe gospodarski družbi z območja Policijske uprave Koper pridobile premoženjsko korist v višini 990.000 evrov in za isti znesek oškodovale javno podjetje z istega območja". 

Mišič se je že takrat javno branil, da oškodovanja ni. "Junak, ki bo dokazal, da podatki v ovadbi vzdržijo ekonomsko presojo, si zasluži Nobelovo nagrado za ekonomijo," se je odzval takoj po tem, ko so ga policisti izpustili iz pridržanja.

Preiskava je močno zanimala Žana Mahniča, enega najvidnejših članov SDS.
Preiskava je močno zanimala Žana Mahniča, enega najvidnejših članov SDS.
STA

Ali je med ovadenimi tudi Kostić, uradno ni znano, saj na policiji podatkov o konkretnih osebah ne dajejo. Kriminalisti so sicer hišne preiskave opravili tudi v upravnih prostorih družbe Hotel Palace Portorož, ki jo Kostić lastniško obvladuje prek Cipra. Na razpis za oddajo plaže se je prijavila kot edini ponudnik. Pred podpisom pogodbe je komunalno podjetje pridobilo le soglasje piranskega župana Đenia Zadkovića, ne pa tudi občinskega sveta. Opozicijski svetniki so zato od občine zahtevali razveljavitev razpisa in pogodbe, policiji pa prijavili sum kaznivega dejanja. 

Preberite še:
Kaj ima Žan Mahnič s plažo srbskega tajkuna

Zakaj je plaža zanimala tudi Žana Mahniča?

Maanj kot dva tedna po hišnih preiskavah je sicer zgodba o plaži v Portorožu dobila še politično nadaljevanje. Policijska akcija v Portorožu je namreč vzbudila zanimanje Žana Mahniča, takrat še poslanca SDS in pozneje državnega sekretarka za nacionalno varnost v kabinetu Janeza Janše

Mahnič je vodil delegacijo parlamentarnega odbora za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (KNOVS), ki je sredi februarja 2020 nenapovedano obiskala sedež policije. Od tedanje generalne direktorice Tatjane Bobnar je zahtevala podatke o konkretnih predkazenskih postopkih, med drugim tudi o zadevi Portoroška plaža. Pri tem ji je zagrozil, "naj razmisli o svoji prihodnosti". Zakaj bi ta preiskava sploh zanimala Žana Mahniča, nikoli ni bilo dokončno jasno. Sam je takrat pojasnjeval, da je na policiji "želel preveriti sume zlorabe obveščevalnih in varnostnih služb za grožnje in izsiljevanje poslancev in vodstev strank prihodnje potencialne koalicije".  

Lastnik Hotela Palace Portorož je srbski tajkun Miodrag Kostić.
Lastnik Hotela Palace Portorož je srbski tajkun Miodrag Kostić.
STA

Toda v preiskavo niso bili vpleteni posamezniki iz SDS. Tudi Mišič, nekdanji prvi mož Luke Koper v času vlade Alenke Bratušek, vsaj javno nikoli ni bil politični zaveznik Janševe stranke. Kot najbolj logični odgovor se je zato ponujal Kostić, ki je v letih pred tem spletel odlične odnose s SDS. Zanj so delali nekateri ljudje, ki so blizu vrha te stranke, ta pa nikoli ni problematizirala njegovih prevzemnih pohodov po Sloveniji.

Tudi sicer v Hotelu Palace Portorož ob oddaji plaže niso skrivali, kako pomemben je zanje ta posel. Takoj so napovedali, da bodo v prvem letu upravljanja vanjo vložili 350.000 evrov. Že marca 2020, mesec dni po Mahničevem obisku, je na policiji prišlo do prvih kadrovskih čistk. S položaja sta morala oditi tako Tatjana Bobnar kot tedanji direktor NPU Darko Muženič, ki se je konec julija letos vrnil na ta položaj.