Počivalšku Šarec izpolnil največjo željo mandata

Tik pred odločanjem o tem, ali bo šel v novo vlado Janeza Janše ali ne, je Zdravku Počivalšku, predsedniku SMC, uspel veliki met.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 6. 2. 2020, 12:03


20190724-00951082
Zdravko Počivalšek je od Marjana Šarca dobil, kar je hotel.
STA

Vlada v odstopu je namreč na današnji seji po več mesecih čakanja sprejela letni načrt upravljanja kapitalskih naložb Slovenskega državnega holdinga (SDH), krovnega upravljavca državnega premoženja. Dokument predvideva, da bo z največjimi domačimi turističnimi družbami upravljal Slovenski državni holding (SDH), za kar si je ves čas prizadeval tudi Zdravko Počivalšek.

Gre za veliko Počivalškovo politično zmago. V vladi namreč več mesecev ni bilo enotnega mnenja glede bodočega upravljanja slovenskega turizma. Najbolj so ji nasprotovali v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znani kot slabi banki, ki je sama želela upravljati turistične družbe.

Preberite še -> Boj za denarni tok podržavljenega turizma

Odločitev ima zato verjetno močno politično razsežnost. Predsednik upravnega odbora DUTB je Tomaž Besek, ki prihaja iz LMŠ. Odločitev, da bo šel turizem pod okrilje SDH, je zato verjetno posledica dejstva, da so vse vladne stranke razen LMŠ izrecno nasprotovale podaljšanju življenjske dobe DUTB, ki se izteče leta 2022.

Hkrati bi v pomembni meri utegnila vplivati na razplet pogovorov o predvolilnem sodelovanju med LMŠ in SMC, ki smo jih na necenzurirano.si analizirali danes. Današnjo odločitev je tako mogoče gledati kot Šarčevo gesto naklonjenosti do Zdravka Počivalška, ki se bo jutri s prvakom SDS Janezom Janšo pogovarjal o oblikovanju morebitne nove vladne koalicije.

Preberite še -> Kaj čaka SMC? Združitev s Šarcem ali politična smrt

Kaj je državni turistični holding

Naložbe v turistična podjetja bo po načrtu v lasti posebne družbe, ki jo je DUTB ustanovila po zaplembi delnic Istrabenz Turizma. Turistični holding bodo predvidoma tvorile: poleg Istrabenz Turizma in Thermane še naložbe v družbah Sava Turizem (s Hoteli Bernardin), Hit Alpinea, Terme Olimia, Adria Ankaran in Unitur. Do predvidenega prenosa lastništva Istrabenz Turizma in Thermane še ni prišlo, saj se je čakalo na vladno potrditev načrtov.

SDH bo nato v drugem koraku od države prejel od 50 in 65 milijonov evrov, ki jih bo v turistični holding vplačal kot denarni vložek. S tem denarjem bo potem turistični holding odkupoval deleže v nekaterih družbah. Največja med njimi bo Sava.

Pričakovati torej je, da bo današnja odločitev pospešila pogovore s finančnim skladom York, največjim zasebnim lastnikom Save, o prodaji njegovega deleža. Odprla bo pot tudi pripojitvi družbe Hoteli Bernardin k Savi Turizmu. Zeleno luč za to mora prižgati York kot solastnik lastnik in ključni upnik Save, saj bo moral soglašati z menjalnim razmerjem.

V vladi več mesecev ni bilo enotnega mnenja glede bodočega upravljanja slovenskega turizma.
V vladi več mesecev ni bilo enotnega mnenja glede bodočega upravljanja slovenskega turizma.
Istrabenz Turizem

Lahko načrte pokvari varuh konkurence?

Združevalne načrte lahko pokvari Agencija za varstvo konkurence (AVK), regulator domačega trga. Že zdaj je Sava namreč največja domača turistična skupina. V lasti ima hotele na Bledu, Terme 3000 v Moravskih Toplicah, Zdravilišče Radenci, Terme Ptuj in Hotele Bernardin.

AVK je marca lani prižgala zeleno luč Savinemu prevzemu Hotelov Bernardin. Odločba, ki jo je podpisal direktor AVK Andrej Matvoz, pa posebej opozarja na dvoje:

- da ima že sama Sava relativno velik tržni delež prenočitev v slovenskih zdraviliških in gorskih občinah.

- da bi že nadaljnje lastniško povezovanje Save in Istrabenza Turizma pripeljalo do "trajnejših sprememb na upoštevnem trgu ponudbe hotelskih proizvodov in storitev v obmorskih občinah na območju Republike Slovenije". "Zato bo agencija, glede na dodeljene ji pristojnosti, spremljala nastale dogodke in po potrebi ukrepala," so še napovedali v AVK.