Počivalšek zamolčal, s kom vse je bil v prleškem gostišču

Je Zdravko Počivalšek v prleškem gostišču, ki so ga odprli posebej zanj, preverjal tudi podporo vladi Janeza Janše pred današnjim glasovanjem o konstruktivni nezaupnici?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 15. 2. 2021, 05:55


zdravko-počivalšek
/
STA

Zgodba o dogajanju v znanem prleškem gostišču Taverna, ki so ga pred desetimi dnevi posebej odprli za ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, dobiva nove razsežnosti. 

Do zdaj je Počivalšek zatrjeval, da je v gostišču kot minister opravil le poslovni sestanek s predstavniki lokalnih obrtnikov. Na njem naj bi govorili o razvoju malega gospodarstva in turizma v obmejnih območjih Slovenije. Toda v vlogi ministra je srečanje očitno izkoristil tudi za strankarske namene. Počivalšek je namreč zamolčal, da je bil v gostišču tudi Miha Rebolj, generalni sekretar Stranke modernega centra (SMC). 

To Počivalškove trditve postavlja v povsem novo luč. Če je res šlo za uradni sestanek ministrstva, Rebolj kot prvi operativec Počivalškove stranke tam ni imel česa iskati. Njegov prihod tako nakazuje, da je šlo pri srečanju v gostišču tudi za strankarski dogodek pred glasovanjem o konstruktivni nezaupnici proti vladi Janeza Janše. Kaj je torej Rebolj počel v gostišču, v katerem sta bila še poslanka SMC Mojca Žnidarič in poslanec Slovenske nacionalne stranke (SNS) Jani Ivanuša? In zakaj so Reboljev obisk v SMC na vsak način skušali prikriti? 

Preberite še:
Ko Janša "tala", so celo levi tiho

V prleškem gostišču tudi prvi operativec SMC

Kot je znano, se je Počivalšek v petek, 5. februarja, po uradnem obisku v Ormožu odpravil še do bližnje vasi Ivanjkovci. Tam se nahaja znano gostišče Taverna, ki so ga odprli posebej za Počivalška. S tem je kršil lastni odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, zaradi katerega so vrata gostiln in restavracij že več mesecev zaprta. Vlada ga je sprejela na predlog Počivalškovega ministrstva. V prostorih gostišča se je tudi jedlo. Poslanka Žnidaričeva je namreč priznala, da so jih po koncu sestanka čakali prleški sendviči. Gre za jed, sestavljeno iz ocvrtih piščancev, svinjske pečenke, zorjenih zrezkov in pogače z ocvirki.

"Na poti v Ljutomer sem se ustavil pred gostilno Taverna, kjer sem po koncu sestanka na kratko pozdravil predsednika," nam je potrdil Miha Rebolj, generalni sekretar SMC.
"Na poti v Ljutomer sem se ustavil pred gostilno Taverna, kjer sem po koncu sestanka na kratko pozdravil predsednika," nam je potrdil Miha Rebolj, generalni sekretar SMC.
STA

Do zdaj so vpleteni zatrjevali, da je bilo v gostišču skupaj devet ljudi. Ob Počivalšku, Žnidaričevi in Ivanuši še Staša Zabukošek z ministrstva za gospodarstvo, pet predstavnikov območnih obrtno-podjetniških zbornic iz Ormoža in Ljutomera ter lastnik Taverne Dino Kruhoberec. Po informacijah POP TV je bil tam še vinar Mitja Kos, član SMC in njen koordinator v občini Križevci, a tega uradno nihče ni potrdil. Pred gostiščem je bilo sicer parkiranih enajst avtomobilov.

Poslanka SMC Mojca Žnidarič je še prejšnji teden zanikala, da bi bil tam tudi generalni sekretar stranke

Še minulo sredo je Mojca Žnidarič zanikala, da bi bil v gostišču prisoten tudi Rebolj. Toda na laž jo je postavila fotografija Reboljevega avtomobila, parkiranega pred Taverno, ki smo jo dobili na vpogled v uredništvu. Da se je pripeljal do gostišča, nam je pozneje potrdil tudi sam Rebolj. "Na poti v Ljutomer sem se ustavil pred gostilno Taverna, kjer sem po koncu sestanka na kratko pozdravil predsednika (Počivalška, op. a.), z njim poklepetal ter se odpravil naprej po službenih obveznostih," je pojasnil Rebolj.

Preberite še:
Plačujemo svetovalca Počivalška, da sporoča: gostilne so odprte

So v Ormožu preštevali glasove za obrambo Janševe vlade?

Prvi operativec SMC je bil tako v Ljutomeru in Ormožu na isti dan kot Počivalšek. "Na terenu sem obiskoval posamezne člane iz lokalnih odborov, prvič obiskal pisarno naše poslanke Mojce Žnidarič in opravljal druge službene strankarske zadeve," je poudaril Rebolj. Šlo je torej za terenski obisk vrha SMC, ki ga je Počivalšek prepletel s srečanji s ključnimi predstavniki lokalne skupnosti na ministrski ravni. 

Do njunega obiska je prišlo v času burnih političnih dogajanj. Le nekaj dni pred tem je prvak DeSUS in kandidat opozicije za mandatarja Karl Erjavec napovedal ponovno vložitev konstruktivne nezaupnice. Sta šla Počivalšek in Rebolj skupaj na teren preverjati podporo pred glasovanjem? SMC je imela v zadnjih mesecih s svojimi lokalnimi predstavniki v Ljutomeru nemalo težav. Že lani sta tako iz SMC izstopila dva njena občinska svetnika iz Ljutomera, ker nista bila zadovoljna s položajem stranke v Janševi vladi. Med njimi je bila tudi vodja lokalnega odbora SMC Sara Karba. Iz Ljutomera sicer prihaja tudi Franc Jurša, vodja poslanske skupine DeSUS, ki ima po lastnih besedah med tamkajšnjimi obrtniki več prijateljev. 

V Ormožu je položaj drugačen. Mojca Žnidarič v poslanski skupini SMC velja za trdno podpornico Janševe vlade. Zelo dobro se je razumela tudi z nekdanjo predsednico DeSUS in ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec, ki že nekaj mesecev s pomočjo SDS snuje politično vrnitev. Skupaj s SMC so ju omenjali v povezavi z gibanjem Povežimo Slovenijo, ki želi združiti več strank in politikov z desnega pola. 

Preberite še:
Lahko Erjavec res verjame poslancem DeSUS, da stojijo za njim?

Počivalšek lagal tudi v opravičilu gostincem

Toda Počivalšek in Rebolj vesta, da v teh razmerah vsak glas šteje. Na sestanku v gostišču je bil tako tudi Jani Ivanuša, poslanec SNS, ki je do zdaj podpiral Janševo vlado. Kot smo razkrili, je Janševa koalicija v zameno za njegovo podporo z dopolnilom v proračunu odvzela milijon evrov denarja ministrstvu za delo in ga namenila za financiranje obnove in dograditev vrtca v vasi Podgorci v občini Ormož. Tudi gostitelj sestanka ni imel razlogov za nezadovoljstvo s Počivalškom. Lastniku Taverne Dinu Kruhobercu je namreč javni sklad za regionalni razvoj in razvoj podeželja, ki spada pod okrilje ministrstva za gospodarstvo, v začetku februarja nakazal 50.000 evrov posojila. Le nekaj kilometrov od Taverne ima sicer svoje prostore ormoška obrtno-podjetniška zbornica, kjer bi se lahko vpleteni sestali, a so raje izbrali bolj neformalno okolje.  

Danes bodo poslanci odločali o konstruktivni nezaupnici vladi trojčka strank SDS-SMC-NSi, ki jih vodijo Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin.
Danes bodo poslanci odločali o konstruktivni nezaupnici vladi trojčka strank SDS-SMC-NSi, ki jih vodijo Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin.
Primož Lavre

Počivalšek je v zadnjih dneh javnost na veliko prepričeval, da s sestankom v gostišču ni bilo nič narobe. Celo v poznejšem javnem opravičilu gostincem, s katerim je želel pomiriti njihovo jezo zaradi dvojnih meril in kršenja odloka, ki ga je spisalo njegovo ministrstvo, je Počivalšek poudarjal, da "je bil sestanek zakonit, utemeljen in zelo koristen". Da so najemi gostišč za poslovne sestanke ves čas možni, sta zatrjevala tudi Mojca Žnidarič in Počivalškov svetovalec Sebastjan Jeretič. To seveda ne drži, saj vladni odlok nikjer ne omenja nobenih izjem, zaradi katerih bi bilo dovoljeno gostinske obrate odpirati za poslovne sestanke. Na zdravstvenem inšpektoratu pa so že prejšnji teden potrdili, da so zaradi srečanja v Taverni prejeli več prijav, ki jih že obravnavajo.