Plačujemo svetovalca Počivalška, da sporoča: gostilne so odprte

Za kaj vse davkoplačevalci plačujemo Sebastjana Jeretiča, ključnega političnega svetovalca Zdravka Počivalška?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 9. 2. 2021, 18:45


FOTO3 Sebastjan Jeretič 1
Sebastjan Jeretič je ključni Počivalškov politični svetovalec. Velja za prvega stratega SMC, ki ima eno ključnih vlog pri vztrajanju stranke, da ostaja v vladi Janeza Janše.
Arhiv

"Poslovni sestanki so dovoljeni. Tudi v lokalih. Velja za vse."

To je na družbenem omrežju Facebook včeraj zapisal Sebastjan Jeretič, svetovalec ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, za katerega so med petkovim obiskom Ormoža odprli tudi gostilno v Slovenskih Goricah. Tam se je po zadnjih podatkih sestal z vsaj devetimi osebami. Gre za zavajanje, namenjeno le opravičevanju Počivalškovega početja. V Sloveniji je namreč še vedno prepovedano obratovanje gostiln in restavracij, ki so že več mesecev zaprte. Veljavni odlok dovoljuje le osebni prevzem blaga ali hrane, pri katerem je zagotovljen le minimalni stik s potrošniki. Za prekrške so predpisane visoke globe.

Zakaj bi torej Počivalškov svetovalec zapisal nekaj, za kar sam ve, da ne drži? Ker ima za to vsaj devetnajst tisoč razlogov.

Preberite še:
Ali res verjamete, da Počivalšek z opremo ni imel nič?

Kaj vse Jeretič počne za Počivalška

Jeretič je nekdanji komunikacijski svetovalec Socialnih demokratov (SD). Z njimi in Borutom Pahorjem se je razšel kmalu po volilni zmagi leta 2008. Pozneje se je preselil k nekdanjemu koprskemu županu Borisu Popoviču. Jeretič je urejal občinski portal, ki je obračunaval z vsemi Popovičevimi nasprotniki in kritiki. Njuni odnosi so se ohladili po Popovičevem volilnem porazu leta 2018. Že pred tem se je Jeretič sprl tudi z nekdanjim piranskim županom Petrom Bossmanom.

/
/
Facebook

Danes je Jeretič ključni Počivalškov politični svetovalec. Velja za prvega stratega SMC, ki ima eno ključnih vlog pri vztrajanju stranke, da ostaja v vladi Janeza Janše. Plačuje ga ministrstvo za gospodarstvo. Pogodba z njim bo Jeretičevemu podjetju Neurovirtu v petih mesecih prinesla 19.000 evrov brez DDV. Podpisal jo je 13. novembra lani. Na isti dan se je Počivalšek sestal z Jožetom P. Damijanom, takratnim kandidatom Koalicije ustavnega loka (KUL) za mandatarja, in poudaril, da SMC ostaja v Janševi koaliciji. 

Ali in koliko Jeretiča posebej plačuje še SMC, ni mogoče izvedeti, saj v stranki o tem ne dajejo pojasnil. V vsakem primeru pa njegovo delo krepko presega naloge "celovitega strateškega in komunikacijskega svetovanja" iz pogodbe z ministrstvom, ki ima že dve zaposleni v službi za odnose z javnostmi.

Za Počivalška naj bi tako Jeretič pripravljal tudi različne načrte oživitve SMC, ki že dve leti kotira pri dnu javnomnenjskih anket. Ena od Jeretičevih idej naj bi bila povezovanje SMC z župani večjih slovenskih mest. Po informacijah naših virov Jeretič sodeluje tudi na posameznih sejah organov SMC in obiskuje druge ministre iz vrst stranke. Počivalšku pomaga tudi pri vnaprejšnji nevtralizaciji poročila računskega sodišča o poslih z zaščitno opremo. V začetku januarja je provladni Siol objavil Jeretičev komentar v bran ministru. Le nekaj ur pozneje je časnik Delo selektivno objavil del ugotovitev osnutka revizije, s čimer je skušalo ustvariti vtis, da je Počivalšek v tej zgodbi "čist", četudi ga že od spomladi preiskujejo kriminalisti. 

Preberite še:
Je to odpravnina za Počivalška, "očeta" turističnega holdinga?

Zvočnik Janševe oblasti

Za obstoj Janševe vlade, ki jo javno hvali ob vsaki priložnosti, ima Jeretič velik ekonomski interes. Maja lani, še med prvim valom epidemije, ga je za komunikacijske storitve najelo ministrstvo za finance. Do zdaj je podjetju Neurovirtu nakazalo skoraj 21.000 evrov. Ministrstvo, ki ga vodi Andrej Šircelj (SDS), ima sicer v službi za odnose z javnostmi zaposlene tri ljudi, Jeretič pa je zanj izvajal izobraževalne delavnice.

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek
STA

Delo za Širclja in Počivalška omogoča Jeretiču številne stike s ključnimi ljudmi v vladi, v kateri ima v zadnjih tednih vlogo nekakšnega glavnega "spin doktorja". Pogosto gostuje na Nova24TV in drugih provladnih portalih, kjer opozicijo obtožuje "igranja z ognjem", medije pa "problematičnega prikazovanja zgolj enega pola". Opazen je tudi v dogajanju okrog DeSUS. Že lani spomladi se je zbližal s tedanjo predsednico DeSUS Aleksandro Pivec. Pomagal ji je pri gašenju nezadovoljstva med člani, zaradi katerega je morala pozneje zapustiti vrh stranke. Očitke Pivčevi, ki jo je redno obiskoval na ministrstvu, je pripisoval "poizkusom destabilizacije stranke z leve". 

Jeretič je sicer že v preteklosti sodeloval z odvetnico Branke Neffat, ki danes skupaj z nekdanjim podpredsednikom stranke Sašo Ivanom Geržino velja za največjo notranjo opozicijo Karlu Erjavcu. Pred dnevi je bila Neffatova imenovana v nadzorni svet Slovenskih državnih gozdov, čeprav je DeSUS že decembra izstopil iz vladne koalicije. Še pred tem je odvetniška pisarna Neffat, ki je v lasti njenega sina Domna Neffata, začela poslovno sodelovati s Termami Olimia, ki jo je do prihoda v politiko vodil Počivalšek. 

"Z gospodom Jeretičem ne sodelujem, nimam nobene potrebe v tem trenutku," nam je pojasnila Neffatova, sicer nekdanja nadzornica Slovenskih železnic (SŽ) v času, ko je ministrstvo za promet vodil Jeretičev dober prijatelj Patrick Vlačič (SD). Poudarila je, da "je članica DeSUS in sem prepričana, da bo tudi v prihodnje ostala politična stranka v slovenskem prostoru". "Nisem sodelovala (nisem v nobenem organu stranke) pri vstopu v Janševo vlado, še manj pa pri tem, da ostane v koaliciji," je dodala Branka Neffat. 

Pomagal tudi prvemu državnemu revizorju

Leta 2019 je Jeretičeve storitve najela tudi državna revizijska komisija, ki odloča o najpomembnejših infrastrukturnih projektih v državi, med drugim tudi o tem, kdo bo gradil dobro milijardo evrov vreden drugi tir železniške proge Divača-Koper. Zanj se poteguje tudi Kolektor Stojana Petriča, ki ima v lasti Delo, življenjsko pa je odvisen od ukrepov Počivalškovega ministrstva. Državna revizijska komisija je uspela iz posla izločiti tudi kitajske ponudnike. 

Račun, ki ga je Jeretič izstavil državni revizijski komisiji.
Račun, ki ga je Jeretič izstavil državni revizijski komisiji.
necenzurirano.si

Zakaj je državna revizijska komisija potrebovala pomoč komunikacijskega svetovalca, ki dela tudi za zasebne naročnike? Zaradi pomembnih infrastrukturnih projektov, ki so terjala zahtevne odločitve o številnih zahtevkih za revizijo, odgovarjajo na komisiji. V tem času so se namreč soočali s povečanim komuniciranjem z različnimi javnostmi, kar je tudi botrovalo k nujni potrebi po izvedbi javnega naročila za opravljanje storitve s področja odnosov z javnostmi. Do zaposlitve osebe, ki se danes ukvarja s tem, je komisija sklenila pogodbeno razmerje, ki je temeljilo na opravljanju nalog s področja odnosov z javnostmi. 

Kaj je torej počel Jeretič? Kot je razvidno iz poročil o njegovem delu, je recimo avgusta 2019 spisal sporočilo za javnost o revizijskih postopkih pri gradnji druge cevi predora Karavanke in deset ur namenil za različna posvetovanja. Septembra, oktobra in novembra je skupaj spisal še sedem sporočil. Preostanek časa, za katerega mu je državna revizijska komisija plačevala pavšal, pa je večinoma porabil za sestanke z direktorjem Samom Červekom. Za pet mesecev dela mu je komisija izplačala osem tisoč evrov, njegovo podjetje Neurovirtu pa je izbrala med petimi ponudbami. Pogodbo je podpisal dva meseca po tem, ko je vodenje komisije prevzel Červek.