Koliko stane podpora Jelinčičeve SNS? Tri milijone evrov.

Kdo vse je ostal brez denarja, ker si je Janševa koalicija kupovala podporo Jelinčičeve SNS?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 21. 1. 2021, 05:55


Janša-Jelinčič
Zmago Jelinčič ostaja zvest koaliciji Janeza Janše. V to ga je prepričala tudi s finančno podporo trem projektom, ki jih je predlagala njegova Slovenska nacionalna stranka.
posnetek zaslona

Zgodba o 130 tisoč evrih denarja za ranljive skupine, ki jih je ministrstvo za delo dodelilo Zavodu Iskreni, s katerim vrsto let tesno sodeluje minister Janez Cigler Kralj, razkriva tudi nekatera ozadja politične trgovine v Sloveniji v zadnjih mesecih.

Brez denarja tako po zadnjem razpisu ministrstva, ki ga vodi Cigler Kralj, ni ostalo le ogromno število nevladnih organizacij, ki pomagajo zlorabljenim otrokom, brezdomcem in uživalcem drog, žrtvam nasilja, osebam s težavami v duševnem zdravju, starostnikom z demenco in drugim ranljivim skupinam. Brez vidnejšega nasprotovanja se je ministrstvo za delo lani novembra moralo odpovedati tudi milijonu evrov, namenjenem za podporo nevladnim organizacijam in civilni družbi. 

Gre za denar, ki ga je država že namenila za različne projekte na področju izobraževanja, usposabljanja in zaposlovanja. Ti večletni projekti so namreč po naših informacijah že v teku. Pogodbe zanje so bile podpisane, sofinancirani pa so tudi z evropskim denarjem. Nekateri sogovorniki, ki vodijo te projekte, so šele po našem klicu včeraj izvedeli, da je državnega denarja za te projekte z rebalansom proračuna manj.

Zakaj se je to zgodilo? Ker si je vladajoča koalicija s tem denarjem kupila podporo Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmaga Jelinčiča.

Preberite še:
Izbiro Zavoda Iskreni je potrdil Cigler Kralj #dokumenti

Kam je šel milijon, ki so ga vzeli Cigler-Kralju

V sredo, 7. oktobra, so štirje predsedniki opozicijskih strank sporočili, da so strnili svoje vrste in kot kandidata za mandatarja nove vlade podprli ekonomista Jožeta P. Damijana. Zmago Jelinčič je takoj dal vedeti, da zamenjave vlade ne namerava podpreti. "Slovenija je res hecna dežela. Kako bo Damijan mandatar, če ni bil na volitvah?" se je javno spraševal. 

Ministrstvo pod vodstvom Janeza Cigler Kralja se je odpovedalo milijonu evrov sredstev, ki so bila prvotno namenjena nevladnim organizacijam.
Ministrstvo pod vodstvom Janeza Cigler Kralja se je odpovedalo milijonu evrov sredstev, ki so bila prvotno namenjena nevladnim organizacijam.
Twitter

Toda v ozadju je Jelinčič že pripravljal račun za podporo. Janševi koaliciji ga je izstavil osem dni pozneje. V četrtek, 15. oktobra, so namreč poslanci SNS vložili tri dopolnila na predlagani rebalans proračuna, skupaj vredna tri milijone evrov. S prvim dopolnilom so poslanci koalicije odvzeli milijon evrov ministrstvu za delo. Denar, prvotno namenjen nevladnim organizacijam in socialnim partnerjem, je šel za financiranje obnove in dograditev vrtca v vasi Podgorci v občini Ormož, od koder prihaja poslanec SNS Jani Ivanuša. V Ormožu so sicer že imeli zagotovljeno državno sofinanciranje, a so ga izgubili zaradi epidemije in napovedanega rebalansa. 

Jelinčič že vrsto let ne skriva prezira do nevladnih organizacij. Enkrat zaradi tega, ker skrbijo za migrante in jim pomagajo pri prehajanju mej. Drugič so nedržavotvorne ali škodljive za javni red in mir. Tretjič okoljevarstvenikom očita, da izkoriščajo svoj boj za polnjenje zasebnih žepov.

Preberite še:
Video: Jelinčič bi streljal na migrante

Financiranje projektov, ki so že imeli denar

Z drugim dopolnilom poslanske skupine SNS je brez milijona evrov ostalo ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi še en član NSi Jernej Vrtovec. Denar se je preusmeril v financiranje prizidka zdravstvenega doma v Slovenskih Konjicah, kjer je na zadnjih parlamentarnih volitvah kandidiral Jelinčič. Denar je Jelinčič uredil, četudi je bila finančna konstrukcija zdravstvenega doma že zdavnaj zaprta. Dodaten milijon evrov bodo zaradi tega v občinah Slovenske Konjice, Zreče in Vitanje, pod katere spada zdravstveni dom, porabili za druge namene v zdravstvu.

S tretjim dopolnilom pa se je prerazporedil tudi milijon evrov iz proračuna ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Simona Kustec (SMC). Denar je šel za izgradnjo športne infrastrukture v obmejnih občinah. V dopolnilu je SNS konkretno navedla dokončanje 2,4 milijona evrov vredne telovadnice Osnovne šole Kapela v občini Radenci, ki jo vodi Roman Leljak, nekdanji Jelinčičev poslovni partner iz začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja. 

Tako kot v Slovenskih Konjicah je tudi za investicijo v Radencih občina že pred tem zagotovila denar. Decembra je za izvajalca del izbrala podjetje Gradnje Lenart, ustanovljeno leta 2018, ki drugih večjih poslov z javnimi porabniki do zdaj ni imelo. Tik pred božičem se je gradnja že začela. 

Janez Janša je ob Jelinčičevi podpori Šarcu objavil spodnji tvit:

Cenik Zmaga Jelinčiča uporabljal že Šarec

Vsa tri dopolnila so poslanci koalicije sredi novembra podprli pri glasovanju o rebalansu proračuna. Jelinčič je dosegel svoje, Janša pa tudi. Nekaj dni pred tem je Jelinčič gostoval na Nova24TV in odločno zanikal, da "bi imel SNS karkoli z alternativo pod vodstvom Karla Erjavca". "SNS ni tista stranka, ki skače iz ene na drugo stran," je govoril Jelinčič in s tem namigoval na DeSUS, ki je takrat že odhajal iz Janševe vlade.

Enako politično trgovino je Jelinčič izpeljal že novembra 2019, ko je bila na oblasti še vlada Marjana Šarca. Takrat je z dopolnilom k rebalansu proračuna izsilil dva milijona evrov za nadaljnjo obnovo Žičke kartuzije, kulturno-zgodovinskega spomenika v občini Slovenske Konjice. Denar za projekt bo tako na voljo v letih 2020 in 2021. To je bila cena za nadaljnjo Jelinčičevo podporo Šarčevi koaliciji, ki takrat v parlamentu ni imela več večine, saj je ostala brez podpore Levice. Dva meseca po sprejemu rebalansa je Šarec odstopil.

Prav zaradi podmiznih dogovorov pri rebalansu proračuna je SNS ostala brez edine poslanke Lidije Ivanuša. Ta je namreč po isti logiki kot Jelinčič vložila dopolnilo, s katerim bi država zagotovila milijon evrov za gradnjo nove telovadnice v občini Šentjur pri Celju, kjer je kandidirala. Koalicija ga ni podprla, zaradi česar je Ivanuša zapustila SNS in prestopila v SDS.

Preberite še:
Jelinčič Bavčarju: Treba je 'spucat' NPU #video