Počivalšek dela za sina bivšega izraelskega generala

Kaj nekdanji dolgoletni minister za gospodarstvo počne za Izraelce in zakaj ga videvajo v tujini, tudi v Indiji?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 26. 9. 2023, 05:55


pocivalsek blagovne rezerve-bobo
Zdravko Počivalšek po odhodu iz politike dela za Izraelce.
Bobo

Ko se je nekdanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek po lanskih parlamentarnih volitvah umaknil iz domače politike, dolgo časa ni bilo javno znano, kaj po novem počne. Omenjalo se je, da se želi vrniti v turistično družbo Terme Olimia, kjer je bil vrsto let direktor. Nato so izbruhnile informacije, da se ukvarja z uvozom tujih delavcev iz Azije, kamor hodi na mednarodne turistične kongrese.

Toda pred dnevi je Počivalšek v pogovoru za Mladino razkril, za koga že nekaj časa dela. Gre za hrvaško podjetje Works Rights, ki je registrirano za posredništvo pri zaposlovanju in svetovanje pri najemanju delavcev za začasno opravljanje del. Njegove povezave vodijo v Izrael. Natančneje, do nekoč enega najvišjih oficirjev izraelske vojske in ministra v eni od vlad dolgoletnega izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Zanj dela tudi največji zaupnik bivšega župana Zagreba

Podjetje Works Rights je leta 2021 v Zagrebu ustanovil izraelski državljan Or Peled. Po naših podatkih gre za sina Yossija Peleda, enega od najbolj znanih upokojenih generalov, ki je v drugi polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja, torej v času državljanske vojne v sosednjem Libanonu, vodil severno komandno enoto izraelskih obrambnih sil (IDF). Pred tem je bil Peled poveljnik različnih divizij, bataljonov in brigad v več vojnah, v katerih se je Izrael bojeval z vojskami arabskih držav.

Po koncu vojaške kariere je šel Yossi Peled v politiko. Kot veliki privrženec Benjamina Netanjahuja se je pridružil njegovi stranki Likud, med letoma 2009 in 2012 pa je bil v eni od njegovih vlad tudi minister brez listnice.

Zdravko Počivalšek na konferenci v Indiji.
Zdravko Počivalšek na konferenci v Indiji.
Linkedin

Njegov sin Or Peled je poslovnež, ki že deset let deluje tudi na Hrvaškem. V začetku leta je vodenje podjetja Works Rights, ki do takrat ni delovalo, zaupal Pavletu Kaliniću, ki je vrsto let veljal za največjega zaupnika pokojnega župana Zagreba Milana Bandića. Kalinić, nekdanji hrvaški poslanec in veteran domovinske vojne, je 13 let vodil mestni urad za upravljanje v kriznih razmerah. Po Bandićevi smrti je nekaj časa vodil enega od podjetij za varovanje, zdaj pa se ukvarja s posredovanjem delavcev.

Preberite še:
Počivalšek zapravil Cerarjevo dediščino, Pivčeva z blokiranim računom

Čez noč v Termah Olimia največ delavcev tretjih držav

Kot je za Mladino pojasnil Počivalšek, za podjetje Works Rights "ne urejam delovnih dovoljenj, temveč jim svetujem, katera predvsem hrvaška podjetja potrebujejo kakšno delovno silo". Po tem, ko podjetje lani ni ustvarilo niti evra prihodkov, se je letos začelo oglaševati kot kadrovska agencija, ki poskrbi za delovna dovoljenja in vize. Tako naj bi podjetjem v Evropi zagotovili več sto delavcev iz Indije, Šrilanke, Nepala in Filipinov. Ti naj bi delali v različnih dejavnostih, kot so nega, gradbeništvo, kmetijstvo, proizvodnja in turizem.

Iz podatkov zavoda za zaposlovanje je sicer mogoče razbrati, da je v Sloveniji delavcev iz teh držav največ prav na območju upravne enote Šmarje pri Jelšah, kjer je sedež družbe Terme Olimia. Ta je bila v letošnjem letu tudi najbolj dejavna. Po podatkih zavoda za zaposlovanje je v prvih šestih mesecih zaposlovala kar 31 državljanov tretjih držav, bistveno več kot druge turistične družbe. Ali Terme Olimia sodelujejo tudi s podjetjem Works Rights, uradno ni mogoče preveriti.

Zdravko Počivalšek je svoji stranki Povežimo Slovenijo napovedoval odličen rezultat in preboj v državni zbor. Na koncu ni presegla štiriodstotnega praga.
Zdravko Počivalšek je svoji stranki Povežimo Slovenijo napovedoval odličen rezultat in preboj v državni zbor. Na koncu ni presegla štiriodstotnega praga.
Bobo

Počivalška je bilo sicer v zadnjem letu mogoče srečati na več mednarodnih turističnih kongresih v Evropi in Aziji. Aprila letos se je tako mudil v glavnem mestu Indije na dogodku Advantage Healthcare. Tam je bila tudi njegova soproga Ivana Kolar, sicer nekdanja predsednica uprave Term Tuhelj, ki je organizatorka vsakoletnega kongresa Turizem 365. Na Hrvaškem ima tudi svetovalno podjetje Julius Rose.

Preberite še:
Olimski sporazum z Zdravkom Počivalškom za 100.000 evrov

Pisec slovenske turistične strategije sodeluje s Počivalškovo ženo

Gospodarske stike z Izraelci je Počivalšek začel ustvarjati, ko je bil še minister za gospodarstvo. Konec maja 2020, torej v času prejšnje vlade, je v Ljubljani sprejel predstavnike izraelske družbe Novalpina Capital, lastnice NSO Group, proizvajalke vohunske programske opreme Pegasus, ki jo je vrsta avtoritarnih vlad zlorabljala za nezakonit nadzor in diskreditacijo svojih nasprotnikov. To podjetje ima povezave z izraelskimi obveščevalnimi strukturami.

Počivalšek ni bil edini, ki se je sestal z njimi. Kot je razkril portal Oštro, se je decembra istega leta tedanji premier Janez Janša med obiskom Izraela sestal s predstavniki podjetja NSO Group. Tja je poleti 2021, mesec dni po tem, ko je vohunska afera Pegasus pretresala svet, odšel še zunanji minister Anže Logar. Sestal se je tudi s "predstavniki izraelske poslovne skupnosti". Za katera podjetja je šlo in s kakšnim namenom se je srečal z njimi, ni znano.

V Izrael sta šla tako Janez Janša kot Anže Logar.
V Izrael sta šla tako Janez Janša kot Anže Logar.
Bobo

Turizem, v katerem po porazu na volitvah in odhodu iz politike deluje Počivalšek, je bil ključna prioriteta že v času, ko je bil minister za gospodarstvo. Njegov paradni projekt je bila vzpostavitev državnega turističnega holdinga, v katerem bi združil turistične družbe v državni lasti. Dolgo so se širile informacije, da se je videl na položaju direktorja holdinga.

Tudi pri odločanju o tem, v katero smer bo šel slovenski turizem, ničesar ni prepuščal naključju. Veljavno turistično strategijo je za ministrstvo za gospodarstvo pod Počivalškovim vodstvom spisalo hrvaško podjetje Howath HTL. To je med partnerji oziroma pokrovitelji kongresa 365, ki ga organizira Počivalškova žena.