Olimski sporazum z Zdravkom Počivalškom za 100.000 evrov

Med tistimi, ki bodo bogato unovčili politično funkcijo, je tudi zdaj že nekdanji gospodarski minister in predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek.

Avtor: Tomaž Modic
četrtek, 28. 7. 2022, 05:55


zdravko pocivalsek pl
Ker naj ne bi mogel dobiti službe, je Zdravko Počivalšek državo zaprosil za denarno nadomestilo ob prenehanju ministrske funkcije. Očitno si bo hkrati zagotovil tudi visoko odškodnino od družbe, ki bi ga morala zaposliti.
Primož Lavre

Nadomestilo plače po prenehanju funkcije prejema več ministrov prejšnje vlade, med njimi tudi Zdravko Počivalšek. "Od 2. junija 2022 do 27. avgusta 2022 bom skladno z zakonom prejemal nadomestilo - torej 87 dni. 80 odstotkov osnovne plače," je v začetku meseca sporočil javnosti. Od države tako prejema okoli 4700 evrov bruto. Do nadomestila je upravičen vsak nekdanji funkcionar, ki se ne bi mogel vrniti na svoje staro oziroma najti ustrezno delovno mesto. Toda pri Počivalšku to ne drži.

Z nekdanjim delodajalcem, družbo Terme Olimia, ima namreč sklenjen sporazum, po katerem bi mu morali po izteku mandata ponuditi novo primerljivo službo. Dobil ga je leta 2014, ko je vstopil v državno politiko. Leta 2018, ko je bil izvoljen za poslanca, pa so ga podaljšali in dopolnili. Tako naj bi bili med drugim dogovorjeni, koliko časa Počivalšku pripada 80 odstotkov plače, ki jo je prejemal kot direktor Term Olimia in je znašala okoli osem tisoč evrov bruto. Vse to mu sicer omogoča že zakon.

Toda v sporazumu je ena pomembna določba, po kateri se zdaj Počivalšku obeta visoka odškodnina. V primeru, da Terme Olimia z njim ne bi želele skleniti delovnega razmerja, mu pripada pogodbena kazen. In to naj bi se tudi zgodilo. Po besedah naših virov naj bi bili v Olimju neformalno že dogovorjeni, da Počivalšek ne bodo dali službe, ampak odškodnino. Ta po naših informacijah znaša okoli 100.000 evrov oziroma 12 direktorskih plač. Kljub temu, da v nasprotju z ministrskimi kolegi že ima zagotovljeno zlato padalo, pa se je Počivalšek odločil, da bo od države uveljavljal še 80-odstotno nadomestilo.

V državnem zboru so pojasnili, da je Počivalšek mandatno-volilni komisiji "predložil ustrezno dokazilo, in sicer izjavo nekdanjega delodajalca, iz katere izhaja, da pri njem nima možnosti ponovne zaposlitve ter da z njim nima sklenjenega sporazuma o mirovanju pravic in obveznosti iz delovnega razmerja". Opozorili so tudi, da jih mora v času prejemanja nadomestila obvestiti o vseh prejemkih iz naslova opravljanja dela in to najkasneje v sedmih dneh. Temu primerno se nato zniža nadomestilo ministrske plače.

Preberite še:
Kadrovanje po Počivalškovo: v Terme Olimia pošilja svojo svetovalko

Izbral si je nadzornike in direktorja

Počivalšek se je sicer o podrobnostih tega sporazuma dogovoril s posamezniki, ki jih je sam pomagal nastaviti v vodstvo Term Olimia oziroma so veljali za njegove največje zaupnike. 

Kar 15 let je bil namreč alfa in omega v Termah Olimia. Tudi, ko je leta 2014 vstopil v vlado Mira Cerarja, je kazalo, da gre za začasen izlet v politiko. Nasledil ga je prvi finančnik Florjan Vasle, s katerim naj bi imel Počivalšek neformalni dogovor, da se po koncu njegovega ministrskega mandata sam umakne z direktorskega položaja. Vasle je od Počivalška odkupil tudi njegov lastniški delež v podjetju Bioto, solastnika Term Olimia, s čimer bi se izognil konfliktu interesa. Za delež, vreden več sto tisoč evrov, je Počivalšek prejel slabih 3000 evrov. Zato se je že takrat špekuliralo, da gre le za navidezno oziroma začasno prodajo.

Zdravko Počivalšek je pred prihodom v politiko dolga leta vodil Terme Olimia, enega največjih turističnih kompleksov pri nas. Bil je tudi eden od največjih lastnikov družbe.
Zdravko Počivalšek je pred prihodom v politiko dolga leta vodil Terme Olimia, enega največjih turističnih kompleksov pri nas. Bil je tudi eden od največjih lastnikov družbe.
Terme Olimia

/
/
STA

Obenem je Počivalšek z nadzornim svetom Term Olimia, ki mu je takrat predsedovala Tadeja Čelar, sklenil sporazum, ki je podrobneje določal pogoje njegove vrnitve v družbo. Ko so ga štiri leta pozneje podaljšali, naj bi imela pri usklajevanju dokumenta ključno vlogo Bernarda Babič, predsednica nadzornega sveta, ki je takrat sodila v najožji Počivalškov krog. Toda odnosi med gospodarskim ministrom in novim vodstvom Term Olimia naj bi se v vmesnem času začeli ohlajati. K temu naj bi prispevala tudi razrešitev Počivalškove partnerice Ivane Kolar s položaja direktorice hčerinske družbe na Hrvaškem Terme Tuhelj.

Kljub temu je Počivalšek kot minister vztrajno lobiral, da Terme Olimia preidejo v državno last in postanejo del turističnega holdinga. To se je tudi zgodilo. Po izbruhu epidemije pa je odigral ključno vlogo pri uvedbi turističnih bonov, s pomočjo katerih so se v Olimju ob začasnem zaprtju ne le izognili izgubi, ampak lani ustvarili celo rekordne rezultate. Medtem je Počivalšek s prenovljeno stranko Konkretno in gibanjem Povežimo Slovenijo računal, da bo še naprej ostal pomemben faktor na političnem prizorišču. A se je uštel.

Preberite še:
Tako Počivalšek s proračunskim denarjem pomaga svojemu prijatelju

V Termah Olimia ne potrebujejo Počivalška

Po porazu na nedavnih parlamentarnih volitvah naj bi se Počivalšek želel vrniti na vodstveni položaj v Terme Olimia. Toda tudi tam je doživel hladen tuš. Po naših informacijah so ga nekdanji sodelavci zavrnili, saj da ga ne potrebujejo. Namesto tega naj bi mu ponudili denarno odškodnino.

Na Slovenskem državnem holdingu (SDH) so bili nedavno ustno seznanjeni s sporazumom med Počivalškom in družbo Terme Olimia, ki je v večinski lasti države.
Na Slovenskem državnem holdingu (SDH) so bili nedavno ustno seznanjeni s sporazumom med Počivalškom in družbo Terme Olimia, ki je v večinski lasti države.
Arhiv Svet24

"G. Počivalšek ima sklenjen sporazum, v katerem se družba zavezuje, da bo po prenehanju ministrske ali poslanske funkcije g. Počivalška iz kakršnega koli razloga, temu zagotovila delovno mesto za nedoločen čas primerno njegovi izobrazbi, izkušnjam, znanju in zmožnostim," nam je včeraj povedal Vasja Čretnik, prokurist Term Olimia. "Dogovor še ni bil uveljavljen," je dodal. Ali so s Počivalškom morda dosegli dogovor o izplačilu odškodnine? "Do sedaj niso potekali še nobeni dogovori, ima pa družba v tem trenutku organe vodenja popolne. Sporazum za ta primer res določa pogodbeno kazen, o višini katere pa se z g. Počivalškom še nismo usklajevali," je pojasnil. 

To pomeni, da bo Počivalšek, ki novembra letos dopolni 65 let in s tem izpolni pogoje za starostno upokojitev, za isto obdobje prejel dvakratno odškodnino. Najprej mu bo država izplačala nadomestilo, ker naj ne bi mogel najti ustrezne zaposlitve v Termah Olimia ali kje drugje. Obenem pa bo dobil še odškodnino, ker bi ga v Termah Olimia po zakonu morali zaposliti, vendar se to zaradi neformalnega dogovora med udeleženci ne bo zgodilo.

Preberite še:
Državni milijon za Počivalškove sodelavce

Med večtedensko kampanjo praktično brez dopusta

Na podoben način si je od države že zagotovil visoko odškodnino, ker naj ne bi mogel na dopust. Za 55 dni neizkoriščenega dopusta v letošnjem in lanskem letu je prejel 14.700 evrov, kar je največ med 50 funkcionarji Janševe vlade. Vladna komisija je odločitev utemeljila, da Počivalšek iz objektivnih razlogov ni mogel na dopust, ker je pripravljal protikoronske ukrepe, interventno zakonodajo in sodeloval pri predsedovanju Evropski uniji (EU).

V letošnjem letu, ko je predvolilna kampanja dejansko trajala več tednov, v tem času pa se je udeležil številnih strankarskih in drugih dogodkov, si je sicer Počivalšek uradno vzel zgolj dva dneva dopusta. Kdaj jih je izkoristil, na ministrstvu ne želijo razkriti, saj da gre za varovane osebne podatke.