Po zamenjavi bolnikov vodstvo celjske bolnišnice ostaja

Po hudi napaki v Splošni bolnišnici Celje, ko so živega pacienta razglasili za mrtvega, je njeno vodstvo ponudilo odstop. Toda svet zavoda ga presenetljivo ni sprejel.

Avtor: Tomaž Modic
torek, 20. 9. 2022, 17:25


Aleksander Svetelšek
Aleksander Svetelšek, direktor celjske bolnišnice, ostaja na položaju.
Bobo

Svet Splošne bolnišnice Celje je danes na izredni seji obravnaval odstopni izjavi direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja, ki sta ju dala po zamenjavi identitet bolnikov. Po razpravi so izvedli glasovanji, odstopa direktorja in strokovnega direktorja pa niso izglasovali.

Po naših informacijah so za razrešitev Svetelška glasovali štirje, za razrešitev Vindišarja pa trije od devetih članov sveta. To pomeni, da so imeli premalo glasov. Na seji je bilo sicer prisotnih osem članov. Manjkal je predstavnik vlade Primož Stošicki, ki je bil upravičeno odsoten.

Kot nam je pojasnil član sveta Samo Fakin, sicer nekdanji minister za zdravje in direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je pretehtal njegov glas. Medtem ko so se ostali člani vzdržali pri glasovanju, je bil on edini, ki je glasoval proti razrešitvi Svetelška in Vindišarja. Zakaj? "Ker je najprej potrebno počakati na izsledke strokovnega nadzora zdravniške zbornice in kriminalistične preiskave. Šele potem se lahko odločim," je poudaril Fakin.

Preberite še:
Po sledeh zamenjave pacientov v celjski bolnišnici

Opozoril je na izjave vodstva celjske bolnišnice, da je bilo prisiljeno v odstop. Po njegovem mnenju so v ozadju dogajanja tudi kadrovski boji za prevzem vodenja zdravstvenega zavoda. Prst je uperil v nekdanjega direktorja Dragana Kovačiča, predhodnika Svetelška, in Radka Komadino, ki je bil pred Vindišarjem vršilec dolžnosti strokovnega direktorja. "Lahko, da se bo izkazalo, da so hoteli ministra Danijela Bešiča Loredana peljati žejnega čez vodo," je dejal. "Primer je vsekakor tragičen, ampak zakoni veljajo. Minister je tisti, ki bi moral zadevo umiriti, ne pa skočiti na prvo žogo," je dodal Fakin.

Samo Fakin je prepričan, da so skušali tragičen dogodek izkoristiti za hitro zamenjavo vodstva celjske bolnišnice.
Samo Fakin je prepričan, da so skušali tragičen dogodek izkoristiti za hitro zamenjavo vodstva celjske bolnišnice.
STA

V nadaljevanju se je svet zavoda seznanil z ugotovitvami izrednega internega strokovnega nadzora, ki ga je po razkritju zamenjave identitet dveh bolnikov odredil Vindišar. Svetelšek in Vindišar pa sta prav zaradi zamenjave identitet bolnikov ponudila odstopa. Pregled videoposnetkov varnostnih kamer pred urgentnim centrom in v njem je pokazal, da dokumentacija posameznega bolnika ni bila ves čas z njim. Reševalno osebje iz Zdravstvenega doma Sevnica je dokumentacijo obeh bolnikov prenašalo skupaj, ločeno od bolnikov.

Komisija je preverila zdravstveno obravnavo kroničnih bolezni obeh bolnikov kot tudi zdravljenje akutnih bolezni, zaradi katerih sta bila napotena na zdravljenje v celjsko bolnišnico. Zaradi zamenjave identitete pri umrlem bolniku ni bilo zabeleženih kroničnih bolezni, katerih diagnoze so bile postavljene pred sprejemom v bolnišnico. Krvne preiskave so ustrezale njegovemu kliničnemu stanju. Umrl je 37 ur po sprejemu, kljub ustrezni, po opravljenih mikrobioloških preiskavah predpisani antibiotični terapiji. Prekinitev terapije njegovih kroničnih bolezni ni privedla do dokumentiranega zapleta.

Preberite še:
Zaradi hude napake odstopilo vodstvo celjske bolnišnice