Zaradi hude napake odstopilo vodstvo celjske bolnišnice

V celjski bolnišnici živega pacienta razglasili za mrtvega. Zaradi tega sta že odstopila tako direktor Aleksander Svetelšek kot strokovni direktor Franc Vindišar.

Avtor: Tomaž Modic
četrtek, 15. 9. 2022, 09:05


aleksander svetelšek.
Aleksander Svetelšek, zdaj že nekdanji direktor celjske bolnišnice
STA

Po naših informacijah, ki jih je potrdilo več virov, so v Splošni bolnišnici Celje včeraj popoldne odkrili, da je prišlo do zamenjave dveh pacientov. Oba so v bolnišnico poslali iz istega doma upokojencev. Eden je med zdravljenjem umrl, drugi pa je preživel. Toda v bolnišnici so o smrti pomotoma obvestili svojce preživelega. Ti so zato po neuradnih informacijah že organizirali pogreb. Da je prišlo do napake, pa so ugotovili šele, ko se je preživeli vrnil v dom.

/
/
Splošna bolnišnica Celje

Zaradi tega sta minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in Aleš Šabeder, vodja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, danes obiskala celjsko bolnišnico. Še preden bi lahko podala izjavo o tem dogodku, je informacije potrdilo vodstvo celjske bolnišnice in odstopilo s položaja.

Strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar, direktor Aleksander Svetelšek in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Darja Plank so ponudili svoj odstop, svet zavoda je njihove odstopne izjave tudi že prejel, odstop pa bodo sprejeli na svetu zavoda, ki bo potekal v prihodnjih dneh, predvideno v ponedeljek.

Kot je pojasnil Vindišar, sicer nekdanji državni sekretar na ministrstvu za zdravje, sta bila pacienta v bolnišnico prepeljana istočasno iz istega doma starostnikov. Prevzeli so ju od reševalne službe, pri čemer nista imela nobene zapestnice. Identificirali so ju s pomočjo delavcev reševalnega vozila. "Komunikacija z njima ni bila mogoča," je dodal. Že pri sprejemu je torej prišlo do napake, ki so jo ugotovili prepozno.

Zaradi dogajanja bodo na ministrstvu za zdravje po besedah ministra Bešiča Loredana uvedli izredni strokovni nadzor, k strokovnemu nadzoru pa so pozvali tudi zdravniško zbornico. Če bo premier Robert Golob ocenil, da je soodgovoren za dogajanje, bo prevzel odgovornost in odstopil, je ob tem dejal minister.

Dogodek preiskujejo tudi na policiji, kjer zbirajo obvestila v smeri suma storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.