Pečečnik kupil še obubožano tekstilno tovarno

Igralniški mogotec ne bo samo radodarni rešitelj podjetja Moda Mi & Lan pred stečajem. Zdaj se je odločil še prevzeti njegovo lastništvo.

Avtor: Tomaž Modic
četrtek, 13. 7. 2023, 13:45


joc pececnik pl4
Igralniški mogotec se je leta 2009 zanimal za nakup Mure, a so ga zavrnili. Zdaj je dobil priložnost za sanacijo tekstilne tovarne, ki je zrasla na njenem pogorišču.
Primož Lavre

Joc Pečečnik, ki je obogatel s prodajo igralniške skupine Interblock, zdaj pa išče nove projekte, v katere bi vložil več kot 300 milijonov evrov visoko kupnino, je našel novo naložbo.

Prejšnji teden je podpisal pogodbo o nakupu večinskega deleža v podjetju Moda Mi & Lan. Ta v je leta 2015 v Gornjih Petrovcih odprl obrat, v katerem zaposluje veliko šivilj propadle tekstilne tovarne Mura. Toda v zadnjih mesecih je zašlo v velike finančne težave in se znašlo pred bankrotom. Pod drobnogled jih je vzel tudi inšpektorat za delo, ki je zoper vodstvo vložil kazensko ovadbo zaradi kršitve delavskih pravic.

Pred črnim scenarijem jih bo poskušal rešiti Pečečnik. Ta je že konec maja poudaril, da je slabo poslovanje posledica zdravstvenih težav dosedanjega direktorja in lastnikMilana Möreca. Napovedal je, da bo podjetju Moda Mi & Lan zagotovil 600.000 evrov za odplačilo dolgov. V podjetje je za direktorja poslal Marka Hozjana, ki se ukvarja s kriznim menedžmentom. Zdaj se je Pečečnik odločil, da bo prevzel tudi lastništvo.

Preberite še:
Kako je naš kapitalizem postal preveč komunističen #kolumna

Prevzemajo vse vajeti v podjetju

Njegova družba Elektronček je namreč postala 80-odstotna lastnica podjetja Moda Mi & Lan. Delež je odkupila od Möreca, ki je po Pečečnikovih besedah v tekstilno tovarno vložila vse svoje premoženje. Koliko mu je plačal zanj, še ni znano. Poleg Hozjana pa je poslovodstvo okrepil še Rok Uhan, eden od dolgoletnih najožjih Pečečnikovih sodelavcev.

Zaposleni v podjetju Moda Mi&lan zapuščajo tovarno.
Zaposleni v podjetju Moda Mi&lan zapuščajo tovarno.
Jure Kljajić

"Mi delamo zdaj oceno, kaj je treba vse narediti, in strategijo. Nekje septembra bo to narejeno, po tem pa bomo tam poskusili kaj dobrega tam narediti," je Pečečnik dejal v začetku meseca, tik pred vstopom v lastništvo. Okrcal je tudi državo, saj da bi morala pomagati, kot to počne pri tujih podjetjih, kot so Novartis in Renault. Toda njegova kritika je neupravičena. Podjetje Moda Mi & Lan je namreč lani jeseni od države že dobilo 92.000 evrov hitrega likvidnostnega posojila. Šlo je za pomoč pri sanaciji posledice epidemije covid-19 in energetske krize.

Podjetje je sicer v zadnjih dveh letih ustvarilo nekaj več kot tri milijone evrov prihodkov od prodaje. V letu 2021 je imelo 63 tisoč evrov dobička, lani pa ga je bilo za dobrih 40 tisoč evrov. Zaposlovalo je okoli 130 ljudi, dodana vrednost na zaposlenega pa je znašala vsega 20.000 evrov, kar je krepko pod povprečjem države. Povprečna mesečna plača pa je znašala nekaj manj kot 1200 evrov.

Ob tem velja spomniti, da se je Pečečnik pred več kot desetletjem zanimal za nakup murskosoboške Mure. Tudi takrat je pričakoval, da mu bo pri reševanju tekstilnega velikana s 3000 zaposlenimi pomagala država, ki bi zagotovila najmanj 20 milijonov evrov, potencialno pa še precej več. Država se na njegovo ponudbo ni odzvala. Zdaj je Pečečnik le dobil priložnost za sanacijo tekstilne tovarne. 

Inšpektorat je od leta 2013 opravil 34 inšpekcijskih nadzorov in ugotovil 42 kršitev. Zaradi ponavljajočih se in vse bolj očitnih kršitev, je inšpektorat zoper podjetje Moda Mi & Lan na policijo podal kazensko ovadbo.
Inšpektorat je od leta 2013 opravil 34 inšpekcijskih nadzorov in ugotovil 42 kršitev. Zaradi ponavljajočih se in vse bolj očitnih kršitev, je inšpektorat zoper podjetje Moda Mi & Lan na policijo podal kazensko ovadbo.
Jure Kljajić

Preberite še:
Obračun v središču BTC: Mermal premagal Pečečnika

Vlaga v finančne družbe in igrišča za golf

Ne gre za prvo Pečečnikovo naložbo. Prejšnji mesec je Elektronček postal lastnik Primorskih skladov. Kot novi lastnik želi, da družba postane ena od vodilnih družb za upravljanje investicijskih skladov v regiji in širše v srednji in vzhodni Evropi. Do tam je zelo daleč, saj je družba ena manjših na slovenskem trgu.

Spomladi je kupil okoli 6.600 kvadratnih metrov poslovnih prostorov za Bežigradom v Ljubljani. Gre za območje nekdanje tiskarne Mladinske knjige. Tam britanski sklad Zetland Capital pripravlja teren za gradnjo 240 stanovanj, vmes pa je Pečečniku prodal poslovni del objekta. Transakcija naj bi bila vredna okoli 16 milijonov evrov. 

Konec minulega leta je Pečečnik postal lastnik družbe Golf Arboretum, ki upravlja največje igrišče pri nas. O dodatnih nakupih se pogovarjajo tudi z drugimi lastniki igrišč v Sloveniji. Vodja teh projektov je Marjan Hribar, dolgoletni vidni član SDS in v času prejšnje vlade direktor javnega zavoda Brdo, ki se ukvarja z oddajanjem državnih protokolarnih objektov. S prejšnjo oblastjo je na veliko sodeloval tudi Pečečnik. V času prvega vala epidemije covid-19 je postal eden največjih dobaviteljev zaščitne opreme za državo. Tudi ti posli se niso izšli po njegovih načrtih, tako da je zaradi neplačila računa proti zavodu za blagovne rezerve vložil 4,5 milijona evrov vredno tožbo.

Joc Pečečnik je imel po lastnih besedah z dobavo zaščitne opreme izgubo. Ne skriva jeze do prejšnje vlade, ki da ga je po tem, ko so se začeli pritiski zaradi spornih dobav, zavrgla kot smet.
Joc Pečečnik je imel po lastnih besedah z dobavo zaščitne opreme izgubo. Ne skriva jeze do prejšnje vlade, ki da ga je po tem, ko so se začeli pritiski zaradi spornih dobav, zavrgla kot smet.
Bobo

Preberite še:
Toliko bo Joc Pečečnik od Američanov dobil za Interblock

Hotel je kupiti tudi Adrio Airways

Tudi seznam drugih neuspešnih poslov je dolg. Kot smo poročali, se je Pečečnik zanimal za nakup 31 tisoč kvadratnih metrov velikega zemljišča v ljubljanskem BTC, a ga je premagala družba BTC, ki že upravlja oziroma ima v lasti večino istoimenskega nakupovalnega središča. Njen upravni odbor vodi Jože Mermal.

Pečečnik je hotel kupiti tudi Cinkarno Celje in oddal najvišjo ponudbo, vendar je bila prodaja zaustavljena. V preteklosti se je neuspešno zanimal tudi za nakup nekdanjega letalskega prevoznika Adria Airways, zaradi številnih zapletov pa je pod velikim vprašanjem tudi prenova starega Plečnikovega stadiona za Bežigradom.