Obračun v središču BTC: Mermal premagal Pečečnika

Igralniškemu mogotcu Jocu Pečečniku je spodletel še en posel. Kaj je hotel kupiti in zakaj je trčil ob interese vplivnega menedžerja Jožeta Mermala?

Avtor: Tomaž Modic
sreda, 27. 7. 2022, 05:55


joc pececnik bobo
Joc Pečečnik (na fotografiji) je imel v ljubljanskem BTC velike načrte, a mu jih je prekrižal Jože Mermal.
Bobo

Odkar je Joc Pečečnik letos zaključil prodajo svoje igralniške skupine Interblock Američanom, išče nove projekte, v katere bi vložil več kot 300 milijonov evrov visoko kupnino. Toda pri tem mu ne gre ravno po načrtih. Propadlo je že nekaj njegovih idej, tudi zadnji nepremičninski posel v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC.

Tam Zavarovalnica Triglav od lanske jeseni prodaja 31 tisoč kvadratnih metrov velika zemljišča, ki se na severu dotikajo parkirišča ob novozgrajeni Ikei, na jugozahodu pa trgovskega centra Bauhaus. Gre za še eno zadnjih nepozidanih zazidljivih območij v BTC, na katerih bi lahko v prihodnje zgradili tako poslovno kot stanovanjsko stolpnico. Temu primerna je cena, ki so jo pričakovali v Triglavu: najmanj devet milijonov evrov (brez davka) oziroma nekaj manj kot 300 evrov na kvadratni meter. 

Zanimanje za zemljišča je bilo po naših informacijah veliko. Zanje se je močno ogrel tudi Pečečnik, ki naj bi na njih želel zgraditi velik poslovni objekt, a je dobil pričakovanega tekmeca. To je družba BTC, ki že upravlja oziroma ima v lasti večino istoimenskega nakupovalnega središča. Njen upravni odbor vodi vplivni Jože Mermal, sicer njen največji lastnik, ki naj bi ga zmotili Pečečnikovi velikopotezni načrti v osrčju "njegovega" BTC. Na koncu naj bi Mermal v boju tudi potegnil najdaljšo. 

Triglav bo zemljišča prodal družbi BTC, kjer je predsednik upravnega odbora Jože Mermal (na fotografiji).
Triglav bo zemljišča prodal družbi BTC, kjer je predsednik upravnega odbora Jože Mermal (na fotografiji).
Bobo

Pred dobrim tednom dni je bila po naših informacijah kot najboljša ponudnica izbrana družba BTC. S Triglavom naj bi se dogovorila, da bo za zemljišča odštela okoli deset milijonov evrov, torej milijon evrov več od izklicne cene. V Triglavu sicer podrobnosti postopka prodaje ne komentirajo, saj da predstavljajo poslovno skrivnost. 

Preberite še:
Toliko bo Joc Pečečnik od Američanov dobil za Interblock

Mermala so zmotili načrti igralniškega mogotca

Kaj bo na zemljiščih poleg Ikee, na katerih je trenutno makadamsko parkirišče, zraslo v prihodnjih letih, je odvisno ne samo od projektov novega lastnika, ampak tudi občinskega podrobnega prostorskega načrta. 

Zemljišča se dotikajo parkirišč ob Ikei.
Zemljišča se dotikajo parkirišč ob Ikei.
Triglav

"Podrobnejša namenska raba prostora predvideva preplet storitveno-poslovnih, zdravstveno-socialnih in izobraževalno-kulturnih dejavnosti, prav tako tudi možnost oblikovanja stanovanjsko-bivanjskih projektov. Kakšna bo dejansko raba celotnega sklopa zemljišč pa je odvisno od projektov bodočih investitorjev. Za lokacijo v ljubljanskem BTC sta sicer predvidena dva občinska podrobna prostorska načrta (OPPN), katerih postopek priprave se še ni začel," so nam pojasnili v Triglavu.

Območje, ki ga je kupila družba BTC. Severni del je namenjen zelenim površinam, južni pa izgradnji poslovnih objektov.
Območje, ki ga je kupila družba BTC. Severni del je namenjen zelenim površinam, južni pa izgradnji poslovnih objektov.
Triglav

Kaj naj bi po idejni zasnovi zraslo na zemljiščih.
Kaj naj bi po idejni zasnovi zraslo na zemljiščih.
Triglav

Za to območje so sicer že naročili idejno zasnovo, ki predvideva poslovne, trgovske in gostinske prostore, poleg njih pa dva stolpiča: nižjega poslovnega in približno 16-nadstropnega stanovanjskega. Vendar lahko v družbi BTC kot kupec zemljišča projekt zastavijo tudi kako drugače. Že zdaj pa je jasno, da bo skoraj tretjina zemljišč namenjenih zelenim površinam, pod katerimi bo parkirna garaža. V Triglavu so sicer že ob začetku prodaje opozorili na možnost, da bo nadzemni del teh zemljišč opredeljen kot javna površina in lastništvo preneseno na MOL.

Družba BTC po dostopnih podatkih ne bi smela imeti težav pri financiranju nepremičninskega posla s Triglavom. Konec lanskega leta je imela na računih skoraj 19 milijonov evrov denarnih sredstev. Na letni ravni pa ustvari okoli 20 milijonov evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA). Večino tega porabi za odplačilo finančnih obveznosti, prenovo infrastrukture in objektov ter izplačilo dividend lastnikom. V družbi BTC svojih načrtov s kupljenimi zemljišči ne komentirajo. Pojasnili so le, da stremijo "k nadaljnjemu razvoju in celovitem upravljanju območja BTC City Ljubljana".

Preberite še:
Razkrivamo dogovore med Pečečnikom in vrhom vlade #epošta

Za kaj bi Pečečnik porabil kupnino

Za komentar razpleta nepremičninskega posla smo skušali pridobiti tudi komentar Pečečnika, a neuspešno, saj se v zadnjih dneh na klice ni odzival. O tem, da ni bil izbran, je bil po naših informacijah obveščen le nekaj tednov po tem, ko je propadla prodaja Cinkarne Celje, za katero je eden najbogatejših Slovencev oddal najvišjo ponudbo.

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), javnosti bolj znani pod imenom slaba banka, so se namreč v začetku julija odločili za ustavitev prodaje 12,83-odstotnega deleža v tej kemično-predelovalni družbi. To so naredili zaradi "tveganja in negotovosti o poslovno-ekonomski ustreznosti prodaje obstoječega paketa delnic družbe". Prodajo so sicer začeli marca letos, v ožji izbor sta se uvrstila Pečečnik in avstrijska skupina Treibacher Industrie. Pečečnik je med pogajanji še zvišal ponudbo in bil na koncu pripravljen plačati največ, okoli 300 evrov za delnico Cinkarne Celje oziroma skupno več kot 30 milijonov evrov.

Nekdanji prvi mož igralniške skupine Interblock veliko stavi tudi turizem. Konec minulega leta je Pečečnikovo podjetje Elektronček postalo lastnik družbe Golf Arboretum, ki upravlja največje igrišče pri nas. O dodatnih nakupih se pogovarjajo tudi z drugimi lastniki igrišč v Sloveniji, so poročale Finance. Vodja teh projektov je Marjan Hribar, dolgoletni vidni član SDS in v času prejšnje vlade direktor javnega zavoda Brdo, ki se ukvarja z oddajanjem državnih protokolarnih objektov. S prejšnjo oblastjo je na veliko sodeloval tudi Pečečnik. V času prvega vala epidemije covid-19 je postal eden največjih dobaviteljev zaščitne opreme za državo. Tudi ti posli se niso izšli po njegovih načrtih, tako da je zaradi neplačila računa proti zavodu za blagovne rezerve vložil 4,5 milijona evrov vredno tožbo. Zadnja obravnava na sodišču je bila februarja letos.

V preteklosti se je sicer Pečečnik neuspešno zanimal tudi za nakup propadlega tekstilnega velikana Mura, nekdanjega letalskega prevoznika Adria Airways, zaradi številnih zapletov pa je pod velikim vprašanjem tudi prenova starega Plečnikovega stadiona za Bežigradom.

Preberite še:
Joc Pečečnik ima za pet milijonov evrov težav