Toliko bo Joc Pečečnik od Američanov dobil za Interblock

Prodaja igralniške skupine Interblock, ki jo je ustanovil eden najbogatejših Slovencev, je končana.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 6. 6. 2022, 14:35


Necenzurirano prenos
Joc Pečečnik
STA

Igralniška skupina Interblock, ki jo je ustanovil in vrsto let vodil Joc Pečečnik, je tudi uradno dobila novega lastnika. 

To je postal ameriški finančni sklad Oaktree Capital, ki upravlja s 164 milijardami ameriških dolarjev sredstev. Za nakup nizozemske družbe Elektroncek Group, prek katere je Pečečnik lastniško obvladoval Interblock, je po naših informacijah plačal 336 milijonov ameriških dolarjev (314 milijonov evrov). Pri tem naj bi bila končna višina kupnine odvisna še od poslovanja Interblocka.

Posel je Oaktree Capital izpeljal prek posebej za to ustanovljenega podjetja IC OCM Voteco, ki je registrirano na Kajmanskih otokih, eni najbolj znanih davčnih oaz. Američani so s Pečečnikom dogovor o prodaji sklenili decembra 2020, po letu in pol pa so očitno komaj ujeli zadnji rok za dokončanje posla. To jim je uspelo, ker so v zadnjih šestih mesecih vendarle dobili vsa dovoljenja regulatorjev ameriških zveznih držav, v katerih posluje Interblock, pri čemer so morali zahteve za nekatera dovoljenja še dopolnjevati. Kot je znano, je igralniška panoga ena najbolj reguliranih v ZDA. 

Preberite še:
Joc Pečečnik se dogovarja za posel življenja

Američani so tako že prevzeli tudi upravljanje skupine. Na skupščini igralniške družbe Interblock so s položaja odpoklicali Pečečnika kot dosedanjega predsednika upravnega odbora in oba izvršna direktorja, Tomaža Žviplja in Roka Uhana. Imenovali so tri nove direktorje: Johna Connellyja, že do zdaj manjšega solastnika nizozemske družbe Elektroncek Group, ter Davida Quicka in Matthewa Wilsona, ki prihajata iz Oaktree Capitala. Oba bosta imela skupaj s tretjim partnerjem Jordanom Krusejem v rokah vse vzvode odločanja v podjetju s Kajmanskih otokov, ki je prevzelo Interblock. 

S tem se je Pečečnik dokončno umaknil iz igralniškega posla. Že leta 2018 je tako avstrijskemu Novomaticu prodal igralnici Kongo in Lev. Interblock se ukvarja s proizvodnjo in oddajo igralnih avtomatov v najem velikim svetovnim igralnicam. V zadnjih letih je največji preboj naredil na ameriškem trgu. 

Podatki o poslovanju matičnega podjetja v Sloveniji za lani še nisi znani. Dejstvo pa je, da je pandemija precej prizadela igralniško dejavnost. Zadnji podatki so tako objavljeni za leto 2020, ko je skupina Interblock ustvarila 58 milijonov evrov prihodkov (leto pred tem 104 milijone evrov), čista izguba pa je znašala slabih osem milijonov evrov. Pred pandemijo so poznavalci panoge vrednost celotne Pečečnikove igralniške skupine, skupaj z dolgovi, ocenjevali v razponu med 350 in 450 milijoni evri. Za Interblock se je po neuradnih informacijah potegovalo več skladov zasebnega kapitala. 

Preberite še:
Joc Pečečnik ima za pet milijonov evrov težav

Sklad Oaktree Capital ima skoraj 2000 naložb, specializiral pa se je za alternativne naložbe v problematične dolgove, dolgove podjetij, zamenljive vrednostne papirje, nepremič­nine in lastniške instrumente, ki kotirajo na borzi. Sedež ima v Los Angelesu v ZDA, ustanovljen pa je bil leta 1995. Danes ima skoraj tisoč zaposlenih v pisarnah 18 mest po vseh svetu. Soustanovitelj in eden od vodilnih mož sklada Howard S. Marks velja za spretnega vlagatelja, ki je med svetovno finančno krizo leta 2009 krepko povečal svoje premoženje, zdaj ocenjeno na okrog dve milijardi dolarjev.