Bojan Požar v poslu z vplivnežem, ki je od Janše kupoval orožje

Kaj se skriva v ozadju nakupa medijske agencije iz Bosne in Hercegovine, ki je prešla v last Bojana Požarja? In kako je njen boter povezan z Janezom Janšo?

Avtor: Primož Cirman
torek, 30. 8. 2022, 05:55


bojan pozar pl6
Bojan Požar je v svoji karieri dokazal, da pri nižanju standardov, ki naj bi veljali za novinarsko poročanje, ne obstaja spodnja meja. Po več propadlih medijskih in političnih projektih je zdaj kupil manjšo medijsko agencijo iz BiH.
Primož Lavre

Bojan Požar, medijski delavec in urednik portala za diskreditacije, ki ga že vrsto let financirajo tudi državna podjetja, se je po aprilskem volilnem porazu njegovega političnega zaveznika Janeza Janše odločil za iskanje novih izzivov. Našel jih je v Bosni in Hercegovini (BiH). Pred dnevi je namreč sporočil, da je njegovo podjetje Public Net kupilo tamkajšnjo novičarsko agencijo Patria.

Zakaj se je odločil za nakup, Požar javno ni pojasnil. Gre za posel, ki ne bo imel nobenega vpliva na razmerja znotraj medijskega trga v BiH. Patria, ki je ena od sedmih tamkajšnjih agencij, ima tri zaposlene. Njeno poslovanje se v zadnjih letih hitro poslabšuje. Lani je ustvarila le še 52.000 evrov prihodkov in 6.000 evrov dobička. Z nakupom agencije je Požar postal še lastnik portala Nap.ba, ki mesečno beleži manj kot 200.000 klikov. Za primerjavo: to je približno 12-krat manj kot portal necenzurirano.si, ki ga Požar in njegovi spletni troli radi označujejo kot "obskurnega". 

Tudi zato je motive za posel skoraj zagotovo treba iskati drugje. Sploh, ker se v njegovem ozadju skriva tudi star znanec Janeza Janše, Požarjevega političnega in medijskega botra. Gre za Bakirja Alispahića, nekdanjega ministra za notranje zadeve v vladi BiH, ki je med vojno v tej državi sodeloval tudi pri kupovanju orožja iz Slovenije. Z njim nam včeraj ni uspelo stopiti v stik. 

Ko sta Hasan Čengić in Bakir Alispahić Slovenijo prosila za pomoč, jima je Janša pokazal papir, na katerem je pisalo, da BiH dolguje ministrstvu za obrambo dobre tri milijone nemških mark. To je Čengić potrdil v knjižni trilogiji V imenu države, avtorjev Blaža Zgage in Mateja Šurca, ki sta preiskovala trgovino z orožjem.
Ko sta Hasan Čengić in Bakir Alispahić Slovenijo prosila za pomoč, jima je Janša pokazal papir, na katerem je pisalo, da BiH dolguje ministrstvu za obrambo dobre tri milijone nemških mark. To je Čengić potrdil v knjižni trilogiji V imenu države, avtorjev Blaža Zgage in Mateja Šurca, ki sta preiskovala trgovino z orožjem.
Arhiv Svet24

Preberite še:
Bojan Požar le dobil plačilo za podporo vladi

Mož iz ozadja Požarjeve agencije 

Več sogovornikov iz BiH nam je tako v zadnjih dneh potrdilo, da je agencija Patria že vrsto let tesno povezana z krogom Bakirja Alispahića. Ta se je kmalu po vojni znašel na ameriškem seznamu sankcij, saj naj bi imel ključno vlogo pri organizaciji ilegalnega kampa za urjenje mudžahedinov iz Irana v srednji Bosni. Čeprav je Alispahić po vojni odšel v poslovne vode, je ostal član vodstvenih struktur Stranke demokratične akcije (SDA), ki je že vrsto let najmočnejša med Bošnjaki. Leta 2014 je v stranki prišlo do razkola. Ko je njeno vodenje prevzel sedanji predsednik Bakir Izetbegović, je najkrajšo potegnil Alispahić. 

Istega leta je luč sveta ugledala agencija Patria. Da gre za Alispahićev projekt, je takrat javno govoril tudi Izetbegović, povezavo z nekdanjim ministrom pa so potrdili tudi v agenciji. "Da, Alispahić je res pomagal pri ustanovitvi in delovanju tiskovne agencije Patria tako kot tudi drugi iskreni domoljubi," so takrat sporočili. Do avgusta letos je bila agencija uradno v lasti urednice Amine Čorbo – Zećo

Kljub temu naši viri iz BiH kot nekakšnega skritega lastnika agencije še vedno omenjajo Alispahića. Njen novi uradni lastnik bo podjetje Public Net, ki ga je Požar leta 2019 ustanovil s Ksenijo Koren, Janševo dolgoletno ključno medijsko operativko, nazadnje zaposleno na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Od začetka meseca je polovični lastnik podjetja Miran Videtič, uslužbenec Elektra Slovenije (Eles), ki v Požarjevih televizijskih oddajah, tradicionalno naklonjenih SDS, nastopa kot politični analitik. 

Miran Videtič je zaposlen na državnem Elesu, popoldan pa služi še z drugimi državnimi podjetji.
Miran Videtič je zaposlen na državnem Elesu, popoldan pa služi še z drugimi državnimi podjetji.
Zajem zaslona

Preberite še:
Objavljamo dokument o razdelitvi BiH, ki ga išče ves Balkan

Stari znanec iz trgovine z orožjem

Ne le, da ima Alispahić še vedno velik vpliv v nekaterih varnostnih in gospodarskih strukturah Federacije BiH, ki so razpete med več struj. Veliko ve tudi o poslih z orožjem med Slovenijo in BiH. Septembra 1992 je še kot načelnik varnostnih služb obiskal Ljubljano skupaj s Hasanom Čengićem, članom poveljstva Armade BiH, ki je takrat po Evropi in svetu panično iskala orožje, s katerim bi se lahko uprla vojski bosanskih Srbov. Ko sta Čengić in Alispahić Slovenijo prosila za pomoč, jima je Janša pokazal papir, na katerem je pisalo, da BiH dolguje ministrstvu za obrambo dobre tri milijone nemških mark. 

Četudi je dolg izhajal iz nakupov, ki jih je v Sloveniji opravil Fikret Abdić, politik iz Velike Kladuše, ki se je kmalu zatem razšel s sarajevsko vlado, v Cazinski Krajini pa ustanovil celo lastno vojsko, je Janša zahteval povračilo dolga. Slovenska stran je zato BiH zasegla tudi helikopter znamke bell. "Janša je obljubil, da bo dostavil vse potrebne papirje in zraven tudi številko računa v Avstriji, kamor bo mogoče vplačati denar za pokritje dolga," je pozneje govoril Čengić. 

Bo Požarju v BiH pomagal tudi Snežič?

Bojan Požar in Janez Janša imata več stičnih točk: ob skupnem odvetniku Franciju Matozu sta oba dobra prijatelja z Rokom Snežičem, ki je vrsto let poslovno deloval v BiH. Tamkajšnji organi sodelujejo v mednarodni preiskavi mreže za domnevno pranje denarja, v kateri naj bi imel Snežič po ugotovitvah kriminalistov osrednjo vlogo. Konec leta 2020 so mu oblasti v BiH prepovedale vstop v državo.

Bojan Požar in Janez Janša imata več stičnih točk, tudi Roka Snežiča.
Bojan Požar in Janez Janša imata več stičnih točk, tudi Roka Snežiča.
Zajem zaslonske slike

Tamkajšnje državno tožilstvo je nato zadevo Snežič presenetljivo odstopilo kolegom iz Brčkega. Tej odločitvi, ki je v Sarajevu sprožila začudene odzive, so v bran stopili tudi v agenciji Patria. Kritike tožilstva so pripisali maščevanju vodstva obveščevalne službe BiH – torej isti tarči, ki jo je javno napadal in kazensko ovadil tudi Snežič. Požarjev portal je sicer že dlje časa eden od kanalov, ki poroča o interesih Roka Snežiča, sporoča njegova stališča in selektivno objavlja dokumente iz njegovih postopkov. Bo torej agencijo skušal izkoristiti za pritisk na organe v BiH, ki se ukvarjajo s Snežičem? 

Sredi leta 1993, ko so bili Sarajevo, Bihač, Goražde, Srebrenica in druga mesta že v obroču srbskih sil, BiH pa pod mednarodnim embargom na uvoz orožja, so slovenski prodajalci drastično zvišali cene. Sledil je še zadnji udarec za vlado v Sarajevu. Janša je namreč poleti istega leta kot minister za obrambo "odkril" zaloge orožja na mariborskem letališču, ki so bile dejansko namenjene za BiH. S to afero je želel za nedovoljeno trgovino z orožjem okriviti nekdanjega predsednika republike Milana Kučana.

Preberite še:
Nekdanja kandidatka SDS razkrila dogovore med Požarjem in Janšo #video

Denar državnih podjetij za diskreditacije

30 let pozneje manjšo novičarsko agencijo iz BiH, ki jo je do zdaj obvladoval nekdanji Janšev sogovornik v poslih z orožjem, kupuje Janšev medijski delavec iz Slovenije. Kot so v petek sporočili iz agencije Patria, si od novega lastnika obetajo investicije. Toda pred tem bosta morala Požar in Videtič poravnati za več deset tisoč evrov dolgov, ki jih ima agencija.

Ko je vodenje stranke SDA prevzel sedanji predsednik Bakir Izetbegović (na fotografiji), je najkrajšo potegnil Alispahić.
Ko je vodenje stranke SDA prevzel sedanji predsednik Bakir Izetbegović (na fotografiji), je najkrajšo potegnil Alispahić.
STA

Od kod bo prišel denar? Podjetje Public Net je imelo konec lanskega leta na bančnem računu "le" nekaj več kot 1800 evrov. Brez sredstev je tudi Videtičevo podjetje Vi-Pu, ki posluje z državnimi podjetji. Njegov glavni naročnik je Kontrola zračnega prometa, ki mu je pod vodstvom Franca Željka Županiča od leta 2018 skupaj nakazala že 85.000 evrov. 

Veliko več denarja se skriva na računih podjetja Lanaka Media, izdajatelja Požarjevega portala. V minulem letu je ustvarilo 326.000 evrov prihodkov ali več kot 27.000 evrov na mesec. To je glede na branost portala nerazložljivo visoka številka. Po podatkih spletnega merilnika Similarweb je v juliju zabeležil manj kot milijon klikov, kar ga med slovenskimi mediji uvršča na 35. mesto. Med glavnimi oglaševalci na Požarjevem portalu, ki ne pozna dna pri uničevanju osnovnih standardov poročanja, so državna podjetja, kot so Telekom Slovenije, Pošta Slovenije, Zavarovalnica Triglav, Zavarovalnica Sava, Slovenske železnice (SŽ) ...

Milijon evrov posojila za Požarja 

Podjetje Lanaka Media, ki je formalno v lasti Požarjeve hčere Maše Požar, je lani ustvarilo 163 tisoč evrov čistega dobička. Konec lanskega leta je imelo na računu nekaj več kot 230 tisoč evrov, še več denarja, skoraj milijon evrov, pa je posodilo neimenovani osebi. Po poročanju Reporterja gre za Požarja, ki si sicer kot edini redno zaposleni izplačuje nizko plačo, denar za financiranje pa iz podjetja črpa s kratkoročnimi posojili. To bi lahko bilo problematično iz davčnega vidika, so še opozorili na Reporterju.