Občina Izola v kleščah Rusa in podjetja iz Dubaja

Nenavadni posli z zemljiščem v Izoli. Bo občina največji poraženec zgodbe, v kateri nastopajo ruski poslovnež, podjetje iz Dubaja in največji gradbinec na Obali?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 5. 7. 2023, 05:55


danilo markocic bobo
Zemljišče nad Izolo je občina prodala v času nekdanjega župana Danila Markočiča. Zdaj ga bo takratni kupec prodal naprej za skoraj trikratno ceno.
Bobo

V Livadah nad Izolo leži slaba dva hektarja veliko zazidljivo zemljišče. Tamkajšnja občina ga je konec leta 2019 prodala na dražbi, na katero se je prijavil le en ponudnik – podjetje Projekt 2020, ki ga je kupilo po izklicni ceni 2,4 milijona evrov (brez DDV). Občino Izola in njenega takratnega župana Danila Markočiča so zaradi tega posla preiskovali kriminalisti.

Toda zdaj spopad za enega najbolj tržno zanimivih zemljišč v Izoli dobiva novo nadaljevanje. Podjetje Projekt 2020, ki ga obvladuje ruski državljan Boris Leonidovič Kopilevič, se namreč po štirih letih umika iz posla. Zemljišče v Livadah se je odločilo prodati novemu lastniku – skupini okrog največjega obalnega gradbinca Anteja Guberca, ki želi tam graditi stanovanja. Cena: sedem milijonov evrov (brez DDV). To je skoraj trikrat več, kot je zanj pred štirimi leti prejela občina.

Ali bo ta uveljavila predkupno pravico za zemljišče, bo znano jutri, ko bodo o tem odločali izolski občinski svetniki. A to namero ji očitno želi preprečiti skrivnostno podjetje iz Dubaja, ki se je tik pred zdajci vpletlo v zgodbo.

Ante Guberac je prepričan, da občina Izola ne bo ovirala njihovega nakupa zemljišča, na katerem bi se že v kratkem začela gradnja 170 stanovanj.
Ante Guberac je prepričan, da občina Izola ne bo ovirala njihovega nakupa zemljišča, na katerem bi se že v kratkem začela gradnja 170 stanovanj.
Aleš Cipot

Preberite še:
"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

Najprej hipoteka iz Dubaja, nato dopis na občino

Konec maja letos, tik preden je prišlo do dogovora o novi prodaji, se je namreč na zemljišču pojavila več kot pet milijonov evrov visoka hipoteka podjetja Lefay Management DWC-LLC. Kdo se skriva v ozadju podjetja s sedežem v Združenih arabskih emiratih, ni znano.

Po dostopnih informacijah pa je podjetje povezano s Kopilevičem. Ta je nekoč, ko je bil solastnik in prvi mož največjega ruskega prodajalca rezervnih delov za avtomobile Emex, živel v Dubaju. Pred dobrim desetletjem se je preselil v Slovenijo in si leta 2013 nad Izolo kupil luksuzno vilo z bazenom. Kmalu zatem se je začel ukvarjati z nepremičninskimi posli, ki jih je očitno financiral iz Dubaja.

Znesek, ki ga tamkajšnje podjetje terja od dosedanjega lastnika zemljišča v Livadah, je identično temu, kolikor naj bi ta v slabih štirih letih vložil v projekt. Poleg 2,4 milijona evrov, kar je plačal občini, je šlo še 1,7 milijona evrov za komunalni prispevek, dodaten milijon evrov pa naj bi stala projektna dokumentacija. To pomeni, da si Kopilevič obeta zaslužek v višini nekaj manj kot dveh milijonov evrov. Pri tem ni želel ničesar prepustiti naključju.

Lokacija zemljišča.
Lokacija zemljišča.
Google

/
/
Agencija Enota

/
/
Agencija Enota

Občino Izola je Kopilovič o nameravani prodaji, s katero morajo soglašati njeni svetniki, obvestil 13. junija. To je storil le dva dni po tem, ko je vpis petmilijonske hipoteke iz Dubaja postal pravnomočen, zaradi česar nanj ni več mogoča pritožba. S tem je tudi močno oteženo morebitno poznejše izpodbijanje tako nove kot prvotne prodaje iz leta 2019.

"Nisem pooblaščen za dajanje izjav," nam je včeraj dejal Marjan Milić, direktor in solastnik podjetja Projekt 2020. Guberac, največji lastnik podjetja Rezidenca Momento, ki je že vplačalo 1,5 milijona evrov avansa za nakup zemljišča, pa o hipoteki iz Dubaja ne več ničesar. "To nima zveze z nami, ampak je verjetno povezano s prejšnjimi lastniki," nam je povedal in dodal, da pričakuje izbris hipoteke.

Preberite še:
Občino Izola tresejo tudi nepremičninski posli

"Župan nima zadržkov do našega nakupa"

"Ko smo podpisali pogodbo o nakupu, smo kot bodoči lastniki šli k izolskemu županu Milanu Bogatiču. Obvestili smo ga, da se nameravamo vpisati v zemljiško knjigo in konec meseca začeti z gradnjo stanovanj," je pojasnil Guberac. "Župan ni imel nobenih zadržkov do našega nakupa," je dodal. Po njegovem prepričanju torej občina ne bo uveljavljala predkupne pravice.

Vpis hipoteke, ki jo je predlagalo podjetje iz Dubaja.
Vpis hipoteke, ki jo je predlagalo podjetje iz Dubaja.
necenzurirano.si

Tudi sicer je šla izolska občina v zadnjih letih močno na roko dosedanjemu lastniku. Konec leta 2021 je občinski svet kljub nasprotovanju opozicijskih svetnikov sprejel obvezno razlago odloka o zazidalnem načrtu, s čimer so zvišali faktor zazidanosti za deset odstotkov. To pomeni, da bi lahko na zemljišču namesto 170 stanovanj zgradili dodatnih 17.

V pogodbi o prodaji zemljišča v Izoli je bila tudi posebna določba, po kateri bi moral kupec po podpisu prodajne pogodbe, do katere je prišlo 28. oktobra 2019, v roku treh let pridobiti gradbeno dovoljenje. To je postalo pravnomočno 27. oktobra lani, torej natanko dan pred iztekom roka, do katerega bi lahko občina še uveljavljala odkupno pravico in Kopileviču preprečila večmilijonski zaslužek.

Preberite še:
Kdo bo v Izoli gradil "slovenski Cannes": srbski tajkun ali Popovičev gradbinec?

Občina Rusu prodala zemljišče, župan pa oljčnik

Že prva prodaja iz leta 2019 je vzbudila veliko pozornosti na Obali. Čeprav je šlo za zemljišče na elitni lokaciji, na katerem je bila načrtovana izgradnja stanovanjske soseske, informacija o dražbi ni bila objavljena na vidnem mestu. Zato se je na koncu odzval le Kopilevič oziroma njegovo podjetje Projekt 2020 in postalo njegov novi lastnik.

Nekdanji župan Danilo Markočič bi od kupca občinskih zemljišč dobil skoraj četrt milijona evrov, kolikor bi ta plačal za njegove oljke.
Nekdanji župan Danilo Markočič bi od kupca občinskih zemljišč dobil skoraj četrt milijona evrov, kolikor bi ta plačal za njegove oljke.
Google

Nepremičninski posel je preverjala tudi komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in zaznala "sum nepravilnosti, ki je v pristojnosti drugih nadzornih organov". Nadzornemu odboru izolske občine je predlagala, naj preveri, ali ga je mogoče celo izpodbijati oziroma uveljavljati ničnost prodaje.

Manj kot leto dni zatem so postali dvomi v posel še glasnejši. Na Obali je namreč odjeknila informacija, da je izolski župan Markočič poleti 2020 oljčnik na Strunjanu prodal ravno podjetju BM 21 v lasti Kopileviča. Ta je bil zanj pripravljen plačati neverjetnih 244.000 evrov oziroma 470 evrov za oljko, pri čemer so se običajno cene gibale od 30 do 100 evrov na drevo. Markočičevo naložbo v oljčnik je takrat ocenjevala sodna cenilka kmetijske stroke iz Izole Ema Zadel, sicer sodelavka njegove soproge. Rus je od posla odstopil.