Občino Izola tresejo tudi nepremičninski posli

V senci afere zaradi obiskov ministrice Aleksandre Pivec v Izoli, kjer ji je stroške namestitve plačevala občina Izola pod vodstvom njenega strankarskega kolega Danila Markočiča, prav v tej občini poteka preiskava nepremičninskih poslov.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 5. 8. 2020, 05:55


Necenzurirano prenos
Župan občine Izola Danilo Markočič se ne ukvarja le s spornimi računi za bivanje ministrice in predsednice DeSUS Aleksandre Pivec.
STA

Po naših informacijah je pod drobnogledom nadzornega odbora prodaja občinskih nepremičnin osebam, ki imajo ali dobre zveze na občini Izola ali pa so z njo poslovale.

Ključne poteze pri razpolaganju z občinskim premoženjem naj bi vlekli vplivneži iz občine. Med drugim Aleksej Skok, dolgoletni predsednik izolskega SD, ki je v času županovanja Igorja Kolenca postal predsednik odbora za okolje in prostor, Markočič pa ga je imenoval za nepoklicnega podžupana, zadolženega za urejanje prostora in naložbe.

"V skladu z lani določenim programom dela nadzorni odbor občine preverja prodajo premoženja v zadnjem letu prejšnjega župana (Kolenca, op.p.) in prvem letu sedanjega (Markočiča, op.p.)," je za necenzurirano.si potrdil predsednik nadzornega odbora Milan Bogatič. Več podrobnosti o nadzoru, ki se je začel junija, ni želel razkriti. Njihove ugotovitve bodo sicer znane konec leta.

Z vprašanji o določenih poslih smo se obrnili tudi na občino Izola. Odgovorili so nam teden dni po objavi članka. 

Občina Izola je zaradi izgubljene tožbe izgubila dva milijona evrov.
Občina Izola je zaradi izgubljene tožbe izgubila dva milijona evrov.
Profimedia

Zaradi greha prejšnjih županov izgubili dva milijona evrov

Občina je prisiljena prodajati premoženje po tistem, ko je izgubila odmeven spor v višini dva milijona evrov. Zaradi tega je bilo nekaj časa ogroženo delovanje občine, saj se je soočala celo z blokado računov. 

Tik po prevzemu mandata oziroma pred božičnimi prazniki leta 2018 je takrat novoizvoljeni župan Danilo Markočič izvedel, da mora občina po odločitvi višjega sodišča plačati odškodnino neznanemu podjetju R Mercuri iz Bistrice ob Sotli v lasti Andreja Rautnerja, slovenskega poslovneža z dobrimi zvezami v "starih" gradbenih, političnih in obveščevalnih krogih v državah nekdanje Jugoslavije

Rautnerjevo podjetje, ki je občino tožilo zaradi zemljišča na območju nekdanje Ladjedelnice, je spor po osmih letih tudi dobilo. Odločilno vlogo je imelo vrhovno sodišče, ki je leta 2017 razveljavilo predhodno sodbo višjega sodišča, ugodno za občino. Po izgubljeni pravdi je občina Izola maja lani odškodnino v celoti plačala. 

Zemljišče, zaradi katerega je občina Izola izgubila tožbo, je bilo ključnega pomena za 300 milijonov evrov vredni projekt Urbana prenova Izola, ki ga vodi Janez Zemljarič.
Zemljišče, zaradi katerega je občina Izola izgubila tožbo, je bilo ključnega pomena za 300 milijonov evrov vredni projekt Urbana prenova Izola, ki ga vodi Janez Zemljarič.
STA

Policija že končala s preiskavo

Zaradi suma, da so v zgodbi v celoti zatajili prejšnji župani, občinski uslužbenci in hišna odvetnica Monika Mavsar, je zadevo preiskoval tudi nadzorni odbor občine. 

V prvem poročilu o nadzoru nad primerom odškodninske tožbe podjetja R Mercuri je nadzorni odbor pod vodstvom Bogatiča izpostavil pomanjkljivosti organizacije občinske uprave in napake odvetniške pisarne, ki je zastopala občino. Med drugim je predlagal prekinitev sodelovanja z odvetniško pisarno Mavsarjeve. Nedavno pa je nadzorni odbor po pridobitvi dodatnih pojasnil župana dopolnil poročilo in na presenečenje nekaterih omilil svoje ugotovitve. Občini je predlagal, naj v prihodnje v podobnih primerih najema odvetnike, ki imajo izkušnje z odškodninskim pravom.

"Občina Izola je priporočila nadzornega odbora upoštevala. Med drugim je v nastajanju Medobčinska uprava Mestne občine Koper, Občine Izola ter Občin Ankaran in Piran, ki predvideva tudi skupno revizorsko službo. Poleg tega je občina razpršila sodelovanje s pravniki in sicer glede na področje dela. Prav tako je občina uvedla naključni nadzor nad posameznimi akti, ki jih pripravijo občinske službe, na primer nad lokacijskimi informacijami, ki jih občasno pregleda zunanji pravni strokovnjak," so nam pojasnili na občini.

Zadevo so preiskovali tudi organi pregona. Župan Markočič je dokumentacijo predal kriminalistom Policijske uprave Koper, kjer pa so po manj kot letu dni ugotovili, da ni znakov kaznivega dejanja. Zato so poslali le poročilo na tožilstvo v Kopru, kjer so zadevo že zaključili.

Kaj je od občine kupila njena hišna odvetnica

Zaradi izgubljene tožbe in plačila odškodnine je župan Danilo Markočič začel s prodajo občinskega premoženja, ki jo je najavil že v prvih dneh svojega mandata. Po dostopnih podatkih je občina Izola v lanskem letu prodala za pet milijonov evrov nepremičnin, kar je skoraj četrtina letnega proračuna občine.

Ena od teh je zgodovinska stavba na Tartinijevi ulici v starem mestnem jedru Izole, streljaj od hotela Marina. Njeno prodajo je občina začela lani jeseni, za 159.000 evrov pa jo je kupilo prav podjetje MM4 v lasti dolgoletne hišne odvetnice občine Izola, ki je tudi zastopala njene interese v največjem odškodninskem sporu.

"Za nakup objekta se je zanimalo več sosedov. V postopek prodaje smo šli na podlagi mnenja upravljavca občinskega stanovanjskega fonda - podjetje Komunala Izola. Slednje je novembra 2018 podalo mnenje, da bi bil postopek ureditve objekta dolgotrajen (potrebno je gradbeno dovoljenje), finančni vložek pa prevelik. Na javni dražbi so sodelovali štirje dražitelji, med katerimi je bil tudi eden izmed sosedov. Izklicna cena je bila v višini 124.000 evrov, Občina pa je nepremičnino prodala po ceni 159.000 evrov," so pojasnili na občini.

Dolgoletna odvetnica občine Izola je kupila več zemljišč v starem mestnem jedru. Na njih je stavba, potrebna obnove.
Dolgoletna odvetnica občine Izola je kupila več zemljišč v starem mestnem jedru. Na njih je stavba, potrebna obnove.
občina Izola

/
/
občina Izola

/
/
občina Izola

Sodelovanje med občino Izola in odvetnico Mavsarjevo poteka že vrsto let. Že leta 2011 jo je angažiral tedanji župan Igor Kolenc, do danes pa je z opravljanjem storitev za občino Izola zaslužila že skoraj 800.000 evrov, kažejo podatki Erarja.

Direktor podjetja MM4 Marino Mohorčič, nekdanji predsednik uprave Casinoja Portorož in član stranke SDS, po zaključku dražbe ni dal vedeti, kaj točno načrtuje s stavbo, ki je bila potrebna obnove. Redkobesedna je bila včeraj tudi Mavsarjeva. V kratkem pogovoru je razburjeno dejala, da nas nič ne briga, kaj počne s svojim premoženjem. "Nepremičnino bi lahko kupili tudi vi. Slučajno sem videla, da je bila na prodaj in sem jo kupila. Zanjo sem plačala bistveno več od njene tržne cene," je pojasnila. Trdi, da ni bila pobudnica prodaje in da za svoje načrte ne potrebuje nobenih sprememb občinskih aktov. "Pridobila sem gradbeno dovoljenje in soglasja drugih organov," je še dodala.

Odgovornost za neugodni razplet tožbe in odgovornost za plačilo dveh milijonov evrov odškodnine pa je naprtila nekdanjemu županu Izole Tomislavu Klokočovniku. "Nobene strokovne napake nisem naredila," je poudarila Mavsarjeva.

Vse se je začelo v času, ko je bil župan Izole Tomislav Klokočovnik.
Vse se je začelo v času, ko je bil župan Izole Tomislav Klokočovnik.
STA

Kaj je še prodajala občina Izola

Naši viri opozarjajo tudi na prodajo nekaterih drugih občinskih nepremičnin. Največja med njimi je 2,38 milijona evrov vredna prodaja večjega stavbnega zemljišča v Livadah, na katerih naj bi zgradili sosesko s 180 stanovanji.

Lastnik zemljišča je na dražbi oktobra lani postal edini dražitelj, to je podjetje Projekt 2020 s sedežem v Izoli. Njegova lastnika sta malo znana poslovneža Marjan Milič in Boris Leonidovich Kopilevich. Oba imata več drugih podjetij, prek katerih sta v preteklosti kupovala luksuzne nepremičnine. Tako je Leonidovich Kopilevich leta 2014 na dražbi kupil vilo pokojnega publicista in novinarja Danila Slivnika v Rožni dolini na Viču.

Podjetje R Mercuri v lasti Andreja Rautnerja je leta 2005 kupilo 2.700 kvadratnih metrov veliko zemljišče na območju nekdanje ladjedelnice, ki mu ga ni uspelo prodati novemu lastniku. Krivdo za to je podjetje R Mercuri prevalilo na občino, češ da z nezakonitim odlokom iz leta 2008, ko je bil župan Tomislav Klokočovnik, na zemljišču ni dovolila gradnje, spremembe parcel in njihovo nadaljnjo prodajo.

V okviru projekta Urbana prenova Izola bi zgradili novo marino, elitne hotele in apartmaje.
V okviru projekta Urbana prenova Izola bi zgradili novo marino, elitne hotele in apartmaje.
/

Zemljišče v lasti Rautnerja je bilo ključnega pomena za projekt Urbana prenova Izola, okoli 300 milijonov evrov vredno gradnjo nove marine, elitnih hotelov in apartmajev, ki jo je skupaj z nekaterimi vplivnimi gradbinci načrtoval Janez Zemljarič, nekdanji šef Službe državne varnosti. Povezuje namreč južni in zahodni del načrtovanega elitnega območja v Izoli. Na njem je bila predvidena gradnja luksuznega hotelskega kompleksa.