"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

V izolski občini najvišji funkcionarji z izbranimi kupci občinskih nepremičnin sklepajo tudi zasebne posle.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 7. 8. 2020, 05:55


aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2
Župan Izole Danilo Markočič v teh dneh nima težav le s pojasnjevanjem okoliščin prenočitve kmetijske ministrice Aleksandre Pivec v hotelu Marina. Na občini preverjajo vprašljive posle z občinskimi nepremičninami.
Bobo

Župan občine Izola in član DeSUS Danilo Markočič se ob novih razkritjih o spornem plačevanju in domnevnem prirejanju računov za bivanje ministrice Aleksandre Pivec v hotelu Marina še naprej zapleta s pojasnili. Ob njih se namreč poraja vedno več vprašanj, kaj se je v resnici dogajalo.

Medtem v javnost prihajajo novi posli, ki sprožajo sume o spornem poslovanju te občine, zlasti na nepremičninskem področju, in razgaljajo duh, ki vlada v tej občini. Že pred dnevi smo opozorili, da občina zaradi izgubljene dva milijona evrov vredne tožbe praktično pod prisilo prodaja svoje premoženje. Tako je konec lanskega leta v nenavadnih okoliščinah in po ugodni ceni ruskemu investitorju Borisu Leonidovichu Kopilevichu prodala stavbno zemljišče v Livadah, na katerih naj bi zrasla soseska s 180 stanovanji. Zemljišče je bilo prodano na hitro, brez objav v medijih, oklic javne dražbe pa je bil objavljen samo na oglasni deski občine.

Prav kupec občinskega zemljišča pa je letos spomladi z županom sklenil zanj sanjski posel. Po enormno visoki ceni je od Danila Markočiča za več kot 240.000 evrov odkupil oljčni nasad v Strunjanu, ki se nahaja na zemljiščih, s katerimi upravlja sklad kmetijskih zemljišč. Markočič poudarja, da nepremičninska posla med seboj nista povezana in da z ruskim poslovnežem v preteklosti ni sklenil nobenega drugega posla.

KPK poslov v Izoli (še) ne obravnava

Na komisiji za preprečevanje korupcije so za necenzurirano.si pojasnili, da (še) ne obravnavajo zasebnih poslov izolskega župana Danila Markočiča s kupci občinskih zemljišč. Po zakonu mora župan kot funkcionar poročati komisiji o spremembah premoženjskega stanja, ki so večje od 10.000 evrov.

Če bi pri opravljanju njegovih javnih nalog prišlo do okoliščin nasprotja interesov, pa mora storiti vse, da se mu izogne. O tem bi moral pisno obvestiti komisijo in prenehati z delom na tej zadevi.

Drugi posel, ki je vzbudil pozornost, pa je bila prodaja nepremičnine hišni odvetnici občine Moniki Mavsar, ki je z odvetniškimi storitvami za občino v devetih letih zaslužila že skoraj 800.000 evrov. 

Županu Izole je uspel sanjski posel, ki se mu čudijo tako lokalni oljkarji kot na skladu kmetijskih zemljišč.
Županu Izole je uspel sanjski posel, ki se mu čudijo tako lokalni oljkarji kot na skladu kmetijskih zemljišč.
Google

Na vse to se je včeraj že odzvala izolska opozicija, ki je opozorila na funkcionarje in uradnike, ki že vrsto let odločajo o nepremičninskih poslih v občini. Izpostavljajo podžupana Alekseja Skoka in vodjo občinskega urada za prostor in nepremičnine Marka Starmana.

Posel med občinskim veljakom in hišno odvetnico

In prav omenjeno hišno odvetnico občine Moniko Mavsar smo našli v poslu z Aleksejem Skokom, ki že dalj časa vleče ključne poteze pri razpolaganju z občinskim premoženjem. Skok ni kdorkoli v Izoli. Že v času prejšnjega župana Igorja Kolenca je postal podžupan, odgovoren za nepremičninske posle, vodi pa tudi lokalni odbor stranke Socialni demokrati (SD). 

V letih 2015 in 2016 se je na veliko prodajalo 190 stanovanj v izolski rezidenci Livade. Nasedli projekt podjetja SGP Tehnik v stečaju, ki ga je pred tem vodil Klemen Ferjančič (SD), so prevzeli in dokončali Delavska hranilnica pod tedanjim vodstvom Jožeta Stegneta, Grafist Anteja Guberca in nepremičninski poslovnež Gašpar Gašpar Mišič. Eno od stanovanj v novozgrajeni soseski Livada, velikosti 77 kvadratnih metrov, je kupilo podjetje MM4 v lasti Monike Mavsar. Koliko je odštelo zanj, ni znano. 

Aleksej Skok, predsednik izolskega SD, naj bi vlekel ključne poteze pri razpolaganju z občinskim premoženjem.
Aleksej Skok, predsednik izolskega SD, naj bi vlekel ključne poteze pri razpolaganju z občinskim premoženjem.
STA

Iz dokumentov, s katerimi razpolagamo, je razvidno, da je februarja letos lastnik tega stanovanja postalo podjetje Studio Navtika v lasti Alekseja Skoka. To je bilo le nekaj mesecev po tem, ko je Mavsarjeva od občine kupila stavbo na Tartinijevi ulici v Izoli in ko se je na občini razčiščevala njena odgovornost za izgubljeno tožbo zaradi zemljišča na območju Ladjedelnice Izola.

Mavsarjevo in Skoka druži tudi poslovni naslov. Njuni podjetji MM4 in Studio Navtika ga imata prijavljenega v trgovsko-poslovnem centru (TPC) Lucija v Portorožu. "Z g. Skokom nisem v zadnjem letu sklenila nobenega posla," je dejala Mavsarjeva. Na dodatno vprašanje, ali je Alekseju Skoku oziroma njegovemu podjetju v preteklosti prodala kakšno nepremičnino, ni odgovorila.

Za pojasnila o teh poslih smo se obrnili tudi na Skoka. Objavili jih bomo, ko jih prejmemo.

Zakaj toliko poslov? Nov občinski prostorski načrt.

/
/
Profimedia

Številne posle z zemljišči v Izoli, pri katerih sodelujejo osebe z dobrimi zvezami na občini Izola, naši viri pripisujejo novemu občinskemu prostorskemu načrtu, ki ga pripravljajo občinski veljaki in bo na novo določil razvoj občine Izola, zlasti priobalnega pasu.

Da gre za zares pomemben dokument, ki bo prinesel dolgoročno širitev poslovno-obrtnih con kot tudi individualne gradnje za občane, kaže tudi objava podžupana Alekseja Skoka na družbenem omrežju Facebook.

/
/
Facebook

V opozicijskih strankah in listah Izola Prihodnosti, Izolani in Levica medtem opozarjajo, da je novi občinski prostorski načrt nastajal "v nespremenjenem kadrovskem okolju (...) in je tik pred sprejetjem, čeprav je bilo pripomb na dokument skoraj 300, bil pa je tudi povod za aktiviranje Civilne iniciative". 

"Že ves mandat opozarjamo na to, da bi morali pri ravnanju z občinskimi zemljišči, ki jih je v Izoli vedno manj, ravnati skrajno premišljeno, predvsem pa transparentno in izključno v javnem interesu," so pojasnili in dodali: "Že ves čas nasprotujemo takemu načinu upravljanja občine, kjer na račun javnega interesa profitira zasebni interes in interesi skupin finančne ali politične moči."

"Tudi kadrovanje v javnih zavodih, javnem podjetju in drugih, z občino povezanih inštitucij je del aktualne dogovorne oziroma kompenzacijske politike. To so 'kravje kupčije', ki z javnim interesom nimajo nobene zveze," so še opozorili opozicijski svetniki.

Kdo še kupuje nepremičnine v Izoli

Na spremembo prostorskih aktov, o katerih bo odločala občina, računajo številni. Po naših informacijah tudi podjetje Judež iz Novega mesta, ki se ukvarja s transportnimi storitvami in je v lasti družine Judež. V zadnjih dveh letih je podjetje začelo kupovati nepremičnine v Izoli. Kmalu zatem, ko je Markočič prevzel županski položaj, je od občine kupilo tudi stavbo z okoliškimi zemljišči v Cankarjevem drevoredu v Izoli, tik ob nekdanji ladjedelnici. Na njih po trditvah lokalnih virov načrtuje gradnjo garažne hiše, seveda, če se bo s tem strinjala občina Izola.