Nova bajna pogodba za Vizjakovega prijatelja in hišnega svetovalca

Razkrivamo: kako je minister za okolje Andrej Vizjak svojemu prijatelju priskrbel še en donosni posel.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 29. 11. 2021, 05:55


senko pličanič, andrej vizjak
Andrej Vizjak (levo) je najprej ukinil pravno službo na ministrstvu. Ker zaradi tega ni imel več nikogar, ki bi pisal zakone in uredbe, je kot zunanjo pravno pomoč najel svojega prijatelja Senka Pličaniča (desno).
STA

Minister za okolje Andrej Vizjak se je ta mesec znašel pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Preverila bo, ali obstajajo sumi kršitev pri najemanju zunanjih izvajalcev, ki so za ministrstvo spisali predlog novega gradbenega zakona, s katerim bi legalizirali črno gradnjo poslanca DeSUS Branka Simonoviča, enega od ključnih podpornikov vladajoče koalicije v državnem zboru. Toda v zadnjih dneh se je Vizjak podpisal pod novo visoko pogodbo, ki bi morala resno zanimati KPK. 

Tokrat je minister pravno pomoč od zunaj najel za pripravo novega zakona o varstvu okolja. Posel je dobilo podjetje Sol.Lex.Sus, ki je v lasti Senka Pličaniča, Vizjakovega prijatelja in nekdanjega ministrskega kolega v drugi vladi Janeza Janše. Gre za že četrto pogodbo, ki jo je Pličanič dobil v času Vizjakovega vodenja ministrstva, prinesla pa mu bo kar 180.000 evrov. 

A v oči ne bode le njena visoka vrednost, ampak tudi predmet. Za ta denar bo namreč Pličanič "popravljal" predlog zakona, ki ga je pred tem sam pisal in si za to že zagotovil plačilo. Še več, Pličaniču je donosne pogodbe in monopol pri pripravi zakonodaje na nekaterih področjih omogočil prav Vizjak - z organizacijskimi spremembami, zaradi katerih ministrstvo danes nima več lastne ekipe, usposobljene za pripravo zakonodaje. 

Preberite še:
V Janšev tabor prestopil po popravku gradbenega zakona #dokumenti

Ukinil pravno službo, nato pa najel zunanje pravnike

Do teh sprememb je prišlo kmalu po lanski zamenjavi oblasti. Ena prvih Vizjakovih potez je bila razpustitev službe za sistem okolja in prostora, ki je delovala kot pravna služba ministrstva. Imela je več kot deset ljudi, ena njenih ključnih nalog pa je bila priprava zakonodaje. Po naših informacijah so vsa delovna mesta ukinili, zaposlene pa večinoma prezaposlili na generalni sekretariat pod vodstvom Vide Borovinšek, dolgoletne Vizjakove sodelavke. 

Na ministrstvu za okolje in prostor imajo pri pojasnjevanju poslov s Senkom Pličaničem očitno velike težave. Za odgovore na vprašanja so si vzeli toliko časa, kot jim ga dovoljuje zakon o medijih.
Na ministrstvu za okolje in prostor imajo pri pojasnjevanju poslov s Senkom Pličaničem očitno velike težave. Za odgovore na vprašanja so si vzeli toliko časa, kot jim ga dovoljuje zakon o medijih.
STA

S tem je Vizjak dosegel dvoje. Političnim prijateljem in lobistom je olajšal pripravo njim želenih zakonov in predpisov. Hkrati je dobil tudi prosto pot za najemanje zunanjih pravnih svetovalcev in jim zagotovil visoke zaslužke. Skoraj istočasno, ko je razpustil prej omenjeno službo, je namreč Vizjak sklenil dve pogodbi. Za pomoč pri pripravi novega gradbenega zakona in drugih predpisov je najel odvetniško družbo Neffat, pri pripravi zakonov in uredb na področju okolja in voda pa se je obrnil na Inštitut za javno upravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, za katerega dela tudi Pličanič. V obeh primerih sta bili pogodbi vredni nekaj manj kot 20.000 evrov. 

Toda šlo je le za uvod v večje posle. Na isti dan, ko je Vizjak s spremembo sistemizacije razpustil pravno službo ministrstva, je namreč Pličanič ustanovil podjetje Sol.Lex.Sus, ki se ukvarja s svetovanjem na področju varstva okolja. Eden njegovih prvih in največjih naročnikov je postalo prav ministrstvo. 

Preberite še:
Bogate pogodbe Vizjakovega hišnega svetovalca

Vse pogodbe Vizjakovega hišnega svetovalca 

Od takrat je ministrstvo s Pličaničevim podjetjem sklenilo več pogodb za pravno svetovanje in aneksov: 

1) Prvo pogodbo je Sol.Lex.Sus z ministrstvom podpisal novembra lani. Za pripravo zakona o varstvu okolja, pripadajočih podzakonskih aktov in več uredb bi moral prejeti 19.500 evrov. Na koncu so mu decembra lani plačali 12.000 evrov

Za pisanje novega zakona o varstvu okolja, ki ga je že potrdila vlada, je Pličanič dobil 12.000 evrov. Zdaj bo za "popravljanje" tega istega zakona prejel 180.000 evrov.
Za pisanje novega zakona o varstvu okolja, ki ga je že potrdila vlada, je Pličanič dobil 12.000 evrov. Zdaj bo za "popravljanje" tega istega zakona prejel 180.000 evrov.
necenzurirano.si

2) Marca letos je dobil drugo pogodbo za pripravo "pravne podpore v zvezi s pripravo sprememb zakonodaje na področju okolja za leto 2021". Njena vrednost se je z aneksi zvišala z 99.750 evrov na 130.095 evrov. Najprej je moral pripraviti zakon o varstvu okolja za medresorsko usklajevanje, nato pa še za njegov sprejem na vladi. Za to so Pličaniču že plačali 45.000 evrov. Nato je prišla na vrsto priprava uredbe, ki ureja način sežiganja komunalnih odpadkov. Uredbo je ministrstvo v začetku tega meseca poslalo v javno obravnavo, Pličanič pa je prejel dodatnih 67.710 evrov

Izsek iz prve pogodbe, ki jo je Pličanič z ministrstvom podpisal novembra lani.
Izsek iz prve pogodbe, ki jo je Pličanič z ministrstvom podpisal novembra lani.
necenzurirano.si

Podjetje Sol.Lex.Sus bo za pripravo predloga zakona o varstvu okolje in uredbe, ki ureja način sežiganja komunalnih odpadkov, prejelo več kot 130.000 evrov.
Podjetje Sol.Lex.Sus bo za pripravo predloga zakona o varstvu okolje in uredbe, ki ureja način sežiganja komunalnih odpadkov, prejelo več kot 130.000 evrov.
necenzurirano.si

3) Maja letos je ministrstvo s Pličaničevim podjetjem podpisalo tretjo pogodbo, vredno 75.000 evrov. Namenjena je "pravni podpori pri pripravi študije upravičenosti podelitve koncesije sežiganja komunalnih odpadkov". Tudi njena vrednost se je po naših informacijah že zvišala na 91.500 evrov.

4) Pred dobrim tednom dni sta Vizjak in Pličanič podpisala še četrto pogodbo v vrednosti 180.000 evrov. Vlada je v začetku tega meseca sprejela zakon o varstvu okolja, ki ga je pisal Pličanič, in ga bo v kratkem poslala v državni zbor. Ko ga bo treba popravljati zaradi neustreznih in neusklajenih določil, tega ne bodo počeli na ministrstvu, saj so to nalogo zopet zaupali Pličaniču. In to za nekajkrat višje plačilo, kot ga je prejel za samo pripravo predloga zakona.

Na ministrstvu za okolje in prostor so po objavi članka pojasnili, da je Vizjak podedoval številne težave na področju ravnanja z odpadki skupaj z opozorili Evropske komisije, zato je bil primoran urediti sistemsko zakonodajo na način, da te težave odpravi. Po njihovem je ministrstvo kadrovsko podhranjeno in nima ustreznih strokovnjakov. Zato so bili primorani ustrezne strokovnjake iskati izven ministrstva. 

Senko Pličanič je imel do sedaj z ministrstvom sklenjene tri pogodbe. Novo, že četrto, je podpisal pred dobrim tednom dni.
Senko Pličanič je imel do sedaj z ministrstvom sklenjene tri pogodbe. Novo, že četrto, je podpisal pred dobrim tednom dni.
MOP/necenzurirano.si

Preberite še:
Tudi Branko Simonovič se bo vrnil domov #kolumna

"Z Vizjakom se zelo dobro razumeva"

O Pličaniču v Vizjakovem kabinetu govorijo kot o "osebnem prijatelju ministra". Po naših informacijah pa ministrovi najožji sodelavci zahtevajo, da se Pličaničevi računi plačajo takoj, ko pridejo na ministrstvo. Da je Pličanič zelo dobro obveščen o dogajanju na ministrstvu, dokazuje tudi njegov odziv, ko smo ga spraševali, kaj konkretno določa 180.000 evrov vredna pogodba z ministrstvom. Dejal nam je, da nam "bodo odgovorili na ministrstvu, kamor ste poslali vprašanja".

V daljšem pogovoru nam je Pličanič pojasnil, da njegova ekipa že leto dni in pol sodeluje z ministrstvom. Ključna je priprava zakona o varstvu okolja. Za vsako fazo zakona pa so podpisali novo pogodbo. "Na samem začetku ni bilo jasno, koliko bo dela. Zato bi bilo z vidika proračunskega denarja nesmotrno, da bi se vnaprej vse zmenili," je dejal.

Potrdil je, da se z Vizjakom "zelo dobro razumeva in spoštujeva". Ko je bil Vizjak zaposlen v državni družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), sta sodelovala skupaj pri 200 milijonov evrov vrednem projektu gradnje hidroelektrarne Mokrice in spletla tesne vezi. Kljub temu Pličanič zagotavlja, da to ni imelo nobenega vpliva na to, da je njegovo podjetje dobilo že za več kot 400.000 evrov pogodb z ministrstvom.

Pličanič: imam motiv narediti nekaj za Slovenijo

Pri tem je bil Pličanič kritičen do zaposlenih na ministrstvu, namesto katerih zdaj piše predloge zakonov. "Po mojih izkušnjah državni uradniki niso kos tem problemom. Osebno sem bil priča njihovi nepodkovanosti," je dejal Pličanič. "Kompleksnost predpisov se je povečala. Na ministrstvu potrebujejo zunanje znanje," je dodal Pličanič, ki občasno dela tudi za največje domače onesnaževalce. V preteklosti je tako pisal mnenja za družbi Termit in Lafarge Cement.

Senko Pličanič poudarja, da je njegova ekipa v šestih mesecih naredila nekaj, za kar bi na ministrstvu za okolje in prostor potrebovali od štiri do pet let.
Senko Pličanič poudarja, da je njegova ekipa v šestih mesecih naredila nekaj, za kar bi na ministrstvu za okolje in prostor potrebovali od štiri do pet let.
STA

Pličanič je poudaril, da nov zakon o varstvu okolja pripravljajo zaradi številnih opominov Evropske komisije, ki bi lahko pripeljali do tožb in velikih stroškov za Slovenijo. "Zato smo mogli pohiteti. Potreben je bil hiter in strokoven odziv. Uradniki na ministrstvu so rekli, da bi za spremembe zakona oziroma pripravo vseh rešitev potrebovali od štiri do pet let. To so okoliščine, v katerih je prišlo do podpisa pogodb," je povedal Pličanič. Izpostavil je, da teh 400.000 evrov, kolikor mu bo plačalo ministrstvo, ni nič v primerjavi s tožbami, ki bi lahko doletele Slovenijo in bi lahko dosegle milijonske zneske. 

"Tega denarja ne bom dobil samo jaz, ampak moja ekipa, ki dela cele dneve in vikende. Gre za krvavo zaslužen denar, saj v tem času ne moremo delati drugih projektov za gospodarstvo. Pri tem imam še dodatni motiv, narediti nekaj za Slovenijo," je dodal Pličanič.