Nova afera slabe banke: kam so uhajale zaupne informacije

O prodaji velenjskega trgovskega centra, ki ga je slaba banka zasegla Tomažu Ročniku, bo odločala tudi nekdanja dolgoletna direktorica njegovih podjetij.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 20. 8. 2021, 12:00


alenka-uai-467x350
Alenka Urnaut Ropoša je dolgoletna vodilna uslužbenka v poslovnem imperiju Tomaža Ročnika. Zdaj v DUTB odloča o prodaji nepremičnine, ki je bila nekdaj v lasti Ročnika, z njim pa je povezanih več interesentov.
BVFG

Prodaja velenjskega trgovsko-poslovnega centra Nova postaja očitno nova afera Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke. Danes smo namreč razkrili, da je najugodnejšo ponudbo za nakup centra oddalo podjetje Venturia iz Bohinjske Bistrice, ki se do zdaj ni ukvarjalo z nepremičninskimi posli. Po informacijah iz več virov je njegov lastnik in direktor Robert Ravnihar povezan z nekoč enim najbogatejših Slovencev Tomažem Ročnikom, nekdanjim lastnikom centra, ki ga je po bankrotu njegovega imperija zasegla DUTB. Ravnihar nam je potrdil, da se je z Ročnikom sestal, a zanikal, da z njim pri tem poslu sodeluje. Zakonodaja slabi banki izrecno prepoveduje prodajo premoženja prvotnim lastnikom, saj bi ga s tem dobili nazaj v roke, očiščenega dolgov.

Po naših informacijah kreditni odbor DUTB včeraj ni dal soglasja k poslu. Njegovi člani so namreč od pristojnih služb zahtevali, da morajo ponovno preveriti finančne zmožnosti kupca, njegove lastniške povezave in morebitne konflikte interesov. Toda zadnjo besedo o prodaji centra bo imel upravni odbor DUTB, ki ga vodi Franci Matoz. V njem sedi tudi nekdanja dolgoletna tesna Ročnikova sodelavka. To je neizvršna direktorica Alenka Urnaut Ropoša, vrsto let vodilna uslužbenka v Ročnikovem poslovnem imperiju.

Bo slaba banka vrnila premoženje bankrotiranemu tajkunu?
Bo slaba banka vrnila premoženje bankrotiranemu tajkunu?
STA

Urnaut Ropoša je bila namreč direktorica dveh Ročnikovih nepremičninskih podjetij (Toming Consulting, Pilon Ing) in pekarske družbe Presta Prestiž. Za Ročnika je vodila številne nepremičninske projekte, sodelovala pa tudi pri gradnji centra v Velenju, ki jo je financirala propadla Probanka (vodila jo je Ročnikova sestra Romana Pajenk). Leta 2012, tik pred dokončnim zlomom Ročnikovega imperija, je šla na svoje. Lani, ko je bila imenovana v upravni odbor DUTB, so se prihodki njenega podjetja v primerjavi s letom 2019 skoraj potrojili, na več kot milijon evrov. 

Preberite še:
Bo slaba banka vrnila premoženje bankrotiranemu tajkunu?

Prihodki po prihodu v vrh DUTB eksplodirali

V vrh slabe banke je Urnaut Ropoša prišla v kvoti NSi, ki želi zdaj na položaju glavnega izvršnega direktorja videti Andreja Lazarja. Gre za vodjo oddelka upravljanja nepremičnin, ki operativno vodi prodajo centra v Velenju. Ob oddaji ponudb so se sicer okrepila ugibanja o uhajanju notranjih informacij z DUTB, saj naj bi nekateri ponudniki že pred odpiranjem ponudb vedeli za cene, ki so jih ponudili konkurenti. Kot smo izvedeli, na DUTB za zdaj v zvezi s tem niso uvedli nobenih notranjih postopkov. 

Po naših informacijah je podjetje Venturia za nakup centra ponudilo skoraj dva milijona evrov. To je le nekaj deset tisoč evrov več od drugega najugodnejšega ponudnika - podjetja Pallas Real, ki je bilo ustanovljeno le nekaj dni pred objavo razpisa za prodajo centra v Velenju. Njegov lastnik in direktor je Primož Pusar, zastopnik in eden od dveh največjih solastnikov skupine Pristop, ki dela tudi za DUTB. V zadnjih štirih letih so ji komunikacijski in drugi svetovalni posli prinesli dobrih 650.000 evrov prihodkov. 

Največ, okoli dva milijona evrov, je za trgovsko-poslovni center Nova v Velenju ponudilo podjetje Venturia.
Največ, okoli dva milijona evrov, je za trgovsko-poslovni center Nova v Velenju ponudilo podjetje Venturia.
DUTB

Najmanj eden od petih ponudnikov, ki so se potegovali za nakup, pa je z Ročnikom neposredno povezan. Gre za podjetje Domino Inženiring, ki ga vodi Branko Poberžnik, nekdanji direktor družbe Vegrad-AM, ki je gradila Celovške dvore. Trenutno je direktor ali prokurist štirih Ročnikovih podjetij: SGP Kograd-Igem Dravograd, SGP Kograd Igem ZOD, Kograd Igem in Igem GVO. Vsa se ukvarjajo z gradbeništvom in na leto ustvarijo več deset milijonov evrov prihodkov. 

Podjetje Domino Inženiring, ki je v preteklosti projektiralo nekatere Ročnikove nepremičninske projekte, je Poberžniku leta 2010 prodal prav Ročnik. Po zadnjih podatkih ima za manj kot milijon evrov premoženja, od tega večino v nepremičninah in terjatvah do kupcev. Za center v Velenju naj bi ponudilo dobrih 1,5 milijona evrov. 

Ali in kako so na DUTB preverjali njegovo povezanost z Ročnikom, bomo preverili danes. Kot smo razkrili, je DUTB prek okrožnega sodišča v Celju zahtevala in dosegla vpis začasne prepovedi prodaje ali obremenitve na Ročnikovih nepremičninah in podjetjih. Očita mu, da je s spornimi posli finančno izčrpal in spravil v stečaj pekarsko družbo Klasje Celje. Pri tem naj bi prišlo do oškodovanja bank upnic oziroma DUTB, zaradi česar je ta proti Ročniku vložila štiri milijone evrov vredno tožbo.