Bo slaba banka vrnila premoženje bankrotiranemu tajkunu?

Najugodnejši ponudnik na razpisu za trgovski center v Velenju zanika, da se za njim skriva Tomaž Ročnik, nekoč eden od najbogatejših Slovencev, ki ga DUTB toži za štiri milijone evrov.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 20. 8. 2021, 05:55


20210511-01059062
Tomaž Ročnik je večino svojega vrednejšega premoženja prenesel na sorodnike. Njegova podjetja še naprej nemoteno poslujejo, tudi z državo.
STA

Ko je država pred osmimi leti ustanovila Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znano kot slabo banko, je nanjo prenesla za več milijard evrov nasedlih posojil finančnih holdingov, tajkunov in drugih dolžnikov. Z zakonom ji je prepovedala, da bi zaseženo premoženje prodajala v roke prvotnih dolžnikov. Kljub temu so se pojavljale informacije, da ti s pomočjo slamnatih kupcev po nizkih cenah odkupujejo svoja nekdanja podjetja in nepremičnine, očiščena dolgov. Zdaj je pred vrati še en posel, kjer se krepijo ti sumi.

V jedru zgodbe je trgovsko-poslovni center Nova v središču Velenja. Ta že od nekdaj velja za štab Tomaža Ročnika, znanega poslovneža in enega najbolj premožnih Slovencev. Vrsto let je bil lastnik več gradbenih, pekarskih in nepremičninskih podjetij, njegovo omrežje pa je bilo tesno povezano z nekdanjo Probanko, ki jo je vodila njegova sestra Romana Pajenk. Po njenem propadu je bankrotiral tudi Ročnik, ki so mu banke zasegle del poslovnega imperija. 

Velenjski center Nova je prešel v lasti DUTB, ki ga je letos spomladi začela prodajati. Po naših informacijah je zanj pridobila vsaj pet ponudb. Med njimi naj bi najugodnejšo oddalo podjetje Venturia iz Bohinjske Bistrice. Toda več virov nam je zatrdilo, da gre za kupca, povezanega z Ročnikom, kar sam zanika.

Center Nova je bil zgrajen leta 2005. V njem je skupno 41 lokalov, velikosti od 10 do 400 kvadratnih metrov, od tega sta dve tretjini oddani v najem. V njem ima prostore tudi Knjižnica Velenje.
Center Nova je bil zgrajen leta 2005. V njem je skupno 41 lokalov, velikosti od 10 do 400 kvadratnih metrov, od tega sta dve tretjini oddani v najem. V njem ima prostore tudi Knjižnica Velenje.
DUTB

DUTB je leta 2016 prevzela nepremičnino iz stečaja ene od Ročnikovih družb. Junija letos je objavila poziv k oddaji zavezujočih ponudb. Rok se je iztekel sredi julija.
DUTB je leta 2016 prevzela nepremičnino iz stečaja ene od Ročnikovih družb. Junija letos je objavila poziv k oddaji zavezujočih ponudb. Rok se je iztekel sredi julija.
DUTB

Preberite še:
Zaradi sestrinih poslov mu hočejo vzeti štiri milijone evrov

Podobnikov sodelavec, ki se do zdaj ni ukvarjal z nepremičninami

Podjetje Venturia proizvaja naprave za odpraševanje in industrijsko filtracijo zraka. Do zdaj se ni ukvarjalo z nepremičninskimi posli. Za nakup centra Nova nima dovolj lastnega denarja, saj je že za nakup proizvodnih prostorov v Bohinjski Bistrici pri SID banki najelo okoli 1,6 milijona evrov posojil, ki jih bo odplačevalo naslednjih deset let. 

Kljub temu je pripravljeno za velenjski center plačati okrog dva milijona evrov. To je po naših informacijah največ med vsemi ponudniki. "Drži, pogovarjamo se o nakupu centra Nova v Velenju. Posel vidim kot dobro poslovno priložnost, saj center že ima najemnike," nam je potrdil lastnik in direktor podjetja Venturia Robert Ravnihar, sicer prokurist Zavoda 25. junij, ki ga vodi skupaj s predsednikom Slovenske ljudske stranke (SLS) Marjanom Podobnikom. Zavod je širši javnosti postal znan leta 2009, ko je predlagal referendum o vstopu Hrvaške v zvezo Nato. 

Po informacijah naših virov se je Ravnihar med postopkom prodaje sestal z najemniki centra Nova in nekaterim razložil, da je v ozadju posla Ročnik, torej prejšnji lastnik, ki mu nakup te  nepremičnine prepoveduje zakon. DUTB od Ročnika sicer zahteva plačilo nekaj manj kot štiri milijone evrov odškodnine.

Robert Ravnihar je lastnik podjetja Venturia, ki je prevzelo posle in delavce propadle bohinjske tovarne Filbo. Zdaj se je naenkrat začel ukvarjati z velikimi nepremičninskimi posli.
Robert Ravnihar je lastnik podjetja Venturia, ki je prevzelo posle in delavce propadle bohinjske tovarne Filbo. Zdaj se je naenkrat začel ukvarjati z velikimi nepremičninskimi posli.
STA

Preberite še:
Komu je Ivan Zidar izročil ključe do tajnih bančnih računov

Srečal se je z Ročnikom, a trdi, da ne sodelujeta

"Z nekaterimi najemniki smo s pogovarjali o nadaljnem sodelovanju v primeru nakupa, saj si ne želimo drastičnih sprememb," je potrdil Ravnihar. A pri tem je zanikal, da bi komu od njih govoril o tem, da sodeluje z Ročnikom. "Enako so me spraševali tudi na DUTB, kjer sem pod kazensko odgovornostjo podpisal izjavo, da ga ni pri tem poslu," je dodal.

Na vprašanje, ali pozna Ročnika, je Ravnihar odgovoril, da ga do nedavnega ni, a hkrati priznal, da se je z njim že srečal. "Glede na dejstvo, da je prenova stavbe potekala preko podjetja, katerega lastnik je bil Ročnik, sem se z njim srečal na kavi, kjer mi je pojasnil, kako je potekala renovacija stavbe, tehnične značilnosti, probleme in pomanjkljivosti," je pojasnil Ravnihar. Med najemniki centra so sicer tudi podjetja, ki jih vodi Ročnik in so uradno v lasti članov njegove družine. 

Zakaj bi torej proizvodno podjetje iz Bohinjske Bistrice, ki je lani ob manj kot treh milijonih evrov prihodkov ustvarilo blizu 60.000 evrov dobička, vložilo dva milijona evrov v nakup trgovskega centra na drugem koncu Slovenije? Kot zatrjuje Ravnihar, ki se je v preteklosti ukvarjal predvsem s poslovnim svetovanjem, ima pri poslu partnerja. To je njegovo nekdanje podjetje Plan E iz Železnikov, ki se ukvarja z izdelovanjem spletnih strani. Lani je imelo 376.000 evrov prihodkov, v lasti pa nima nobenih naložbenih nepremičnin. 

Tomaž Ročnik je brat Romane Pajenk, ključne oseba nekoč enega od najvplivnejših domačih kapitalskih omrežij, ki je obvladovalo pomemben del gospodarstva severovzhodne Slovenije.
Tomaž Ročnik je brat Romane Pajenk, ključne oseba nekoč enega od najvplivnejših domačih kapitalskih omrežij, ki je obvladovalo pomemben del gospodarstva severovzhodne Slovenije.
STA

Na DUTB informacij o prodajnem postopku "ne morejo razkrivati, ker še ni zaključen". Po naših informacijah naj bi bilo podjetje Venturia tik pred podpisom pogodbe z DUTB, pri čemer je konkurente očitno uspelo premagati za las. Cena, ki jo je ponudilo za nakup centra, naj bi bila namreč le za nekaj deset tisoč evrov višja od cene iz druge najugodnejše ponudbe, ki jo je oddalo eno od podjetij iz Velenja.

Preberite še:
Koalicijska vojna za skrite zaklade slabe banke

Slabi banki že uspelo "zamrzniti" Ročnikovo premoženje

Ali in kdaj bo upravni odbor DUTB, ki ga vodi Franci Matoz, odločal o poslu, uradno ni mogoče izvedeti. Področje nepremičnin sicer sodi v pristojnost začasnega prvega operativca DUTB Roberta Rožiča, ki je eden od petih kandidatov za položaj glavnega izvršnega direktorja. Oddelek upravljanja nepremičnin, ki vodi prodajo nepremičnine v Velenju, pa vodi Andrej Lazar, ki prav tako kandidira za isti položaj kot Rožič in to s podporo NSi.

Kot smo razkrili, je DUTB prek okrožnega sodišča v Celju zahtevala in dosegla vpis začasne prepovedi prodaje ali obremenitve na Ročnikovih nepremičninah in podjetjih. Očita mu, da je s spornimi posli finančno izčrpal in spravil v stečaj pekarsko družbo Klasje Celje. Pri tem naj bi prišlo do oškodovanja bank upnic oziroma DUTB. "Omenjeni postopek še ni zaključen in je trenutno v fazi razpisanih narokov za glavno obravnavo. Vpis zavarovanja na premoženje Tomaža Ročnika je DUTB predlagala zaradi zavarovanja poplačila po končanem pravdnem postopku," so v začetku avgusta potrdili na slabi banki. Ročnik takrat ni bil dosegljiv za komentar.

Toda že sedaj je jasno, da bo imela DUTB velike težave pri izterjavi morebitne štirimilijonske odškodnine, ki jo zahteva od Ročnika. Ta je že pred časom večino svojega vrednejšega premoženja prenesel na sorodnike in jih dodatno zavaroval pred upniki in zasegom. Njegova podjetja tako še naprej nemoteno poslujejo, tudi z državo.Več kot dvajset podjetij, ki jih po dostopnih podatkih obvladuje Ročnik z družino, je v lanskem letu ustvarilo nekaj manj kot 50 milijonov evrov prihodkov, od tega kar 8,5 milijona evrov z ministrstvi, občinami in drugimi proračunskimi porabniki. Podjetja imajo za okoli 58 milijonov evrov premoženja. Med njimi so najpomembnejša Kograd Igem, SGP Kograd Igem ZOD, PUP Velenje, PPS Pekarne, Stroj in Toming Inženiring. Uradni lastnik večine teh podjetij ni Tomaž Ročnik, temveč njegova sin in hči.