Nima pogojev, a bi vodil največjo bolnišnico v državi

Člani sveta UKC Ljubljana bodo danes odločali o imenovanju generalnega direktorja.

Avtor: Tomaž Modic
ponedeljek, 27. 9. 2021, 13:56


20200722-01016613
Minister za zdravje Janez Poklukar (desno) si želi na položaju generalnega direktorja UKC Ljubljana s polnim mandatom videti Jožeta Golobiča (levo), ki je bil pred njegov nadrejeni.
STA

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana bi lahko že danes dobil novega generalnega direktorja. Glavni favorit za zasedbo tega položaja je Jože Golobič, ki zadnjih šest mesecev kot vršilec dolžnosti vodi največjo zdravstveno ustanovo v državi.

Golobič namreč uživa veliko podporo tako vlade kot ministra za zdravje Janeza Poklukarja, ki je do februarja letos vodil UKC Ljubljana. "Za zdaj lahko rečem, da je upravičil zaupanje, ko je prevzel vodenje osrednje slovenske bolnišnice," je o Golobiču dejal Poklukar, ki je po odhodu v Janševo vlado svoj položaj prepustil prav Golobiču, pred tem predsedniku sveta UKC Ljubljana. Golobičeva protikandidata, ki naj bi imela malo možnosti za izvolitev, sta nekdanja predsednica zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan, ki pa ima malo možnosti za izvolitev, in Marko Nikolić, ki je delal v farmacevtski industriji.

Seja sveta UKC Ljubljana, na kateri bi imenovali generalnega direktorja s polnim mandatom, bo danes. Na njej bodo po naših informacijah potrjevali Poklukarjevega izbranca. Toda zapleta se pri vprašanju, ali je Golobič sploh primerna oseba za vodenje UKC Ljubljana, saj po naših informacijah ne izpolnjuje niti osnovnih pogojev za imenovanje.

Preberite še:
Kdo služi milijone s hitrimi testi?

Ima Golobič dovolj vodstvenih izkušenj?

Za vodenje javnega zavoda, ki ima več kot 8000 zaposlenih, je potrebnih "najmanj pet let delovnih izkušenj na primerljivih delovnih mestih s področja organizacije, vodenja in upravljanja". To določa veljavni statut UKC Ljubljana. Z drugimi besedami: Golobič bi moral biti imeti najmanj toliko izkušenj na vodstvenih funkcijah, ki so vsebinsko primerljive z delovnimi nalogami generalnega direktorja UKC Ljubljana. Teh v njegovem življenjepisu ni mogoče najti.

Večino kariere je bil namreč Golobič odvetnik, nazadnje v odvetniški pisarni Golobič Osterman, kjer se je ukvarjal z gospodarskim in okoljskim pravom. Pred tem se je kot pravnik preizkusil tudi v javnih podjetjih. Kot je navedel v življenjepisu, je bil v letih od 2002 do 2003 pomočnik generalnega direktorja v Holdingu Ljubljana. Nato se je preselil v družbo Parkirišča, kjer je bil do leta 2005 namestnik direktorja. Drugih izkušenj v gospodarstvu nima. Četudi bi mu pomoč pri vodenju javnih podjetij upoštevali pri pogojih, bi mu še vedno zmanjkalo slabo leto dni.

To bi lahko pojasnjevalo zavlačevanje pri objavi javnega razpisa za generalnega direktorja. Svet UKC Ljubljana, ki ga vodi Matjaž Trontelj, izvršni direktor Vzajemne in predsednik občinskega odbora NSi v Grosupljem, je namreč razpis objavil šele konec avgusta letos, več kot šest mesecev po Poklukarjevem odhodu. V tem času bi torej Golobič pridobil manjkajoče izkušnje. Po nekaterih informacijah pa naj bi z objavo razpisa čakali tudi zato, da bi se ob morebitnem razpadu koalicije Poklukar vrnil na svoj stari položaj. Že ob Golobičevem imenovanju za vršilca dolžnosti je Trontelj poudaril, da je za UKC Ljubljana v teh zahtevnih časih pomembna kontinuiteta. Odločitev sveta UKC Ljubljana o imenovanju direktorja bo morala potrditi še vlada.

Svet UKC Ljubljana vodi Matjaž Trontelj, izvršni direktor Vzajemne in predsednik občinskega odbora NSi v Grosupljem.
Svet UKC Ljubljana vodi Matjaž Trontelj, izvršni direktor Vzajemne in predsednik občinskega odbora NSi v Grosupljem.
STA

Manj programov, več stroškov in visoka izguba

Člane sveta UKC Ljubljana bi moralo zanimati stanje največje bolnišnice v državi. Več virov nam je zaupalo, da se Golobič pri vodenju bolnišnice še vedno preveč naslanja na Poklukarja, medtem ko so finančne in organizacijske težave vedno večje. Te so v UKC Ljubljana že dolga leta stalnica, zaradi izbruha epidemije covid-19 pa so razmere postale še težje.

Poklukar je sicer lani po nalogu vlade upravljanje UKC Ljubljana podredil izključno epidemiji, tudi s tem, ko je UKC postal največja covid bolnišnica v državi. Zaradi dela na covid oddelkih jim je primanjkovalo kadra za delo na ostalih klinikah, kjer so programi stali, ali pa so se realizirali v manjšem obsegu, kot bi se lahko. Zgodba se letos očitno ponavlja. Strokovni direktorji naj bi opozarjali na težave, vendar naj jih vodstvo ne bi slišalo. Dodatne preglavice naj bi UKC Ljubljana  povzročali odhodi zaposlenih, ne samo v zdravniških vrstah, ampak tudi med medicinskimi sestrami in zdravstvenimi tehniki.

Preberite še:
Iz UKC Maribor izginila dokumentacija, obremenilna za kirurga

Zatikalo naj bi se tudi pri investicijah. Tako naj bi pri enem od ključnih projektov, več deset milijonov evrov vredni gradnji združenih laboratorijev, prišlo do novih težav. Po tem, ko se je projekt močno podražil, naj bi zaradi slabega nadzora gradnje spregledali, da objekt nima vgrajenih odtokov.

Vse to se pozna na rezultatih UKC Ljubljana. Tako naj bi bili prihodki in realizacija programa zdravstvene blagajne pod načrti, pri čemer naj bi se število čakajočih v zadnjem letu dni povečali za skoraj deset tisoč na 93 tisoč. Kljub temu naj bi bili v prvih sedmih mesecih stroški dela za kar 39 milijonov evrov višji kot lani in za 23 milijonov evrov višji od načrtov. Do julija naj bi sicer UKC Ljubljana ustvarila več kot 31 milijonov evrov izgube in naj bi potrebovala dodatna sredstva za pokritje zapadlih obveznosti do dobaviteljev.

Kaj so kupovali brez javnega razpisa?

Zadnji dve leti so v UKC Ljubljana izkoristili epidemijo in velik del nabav vršijo preko naročilnic in brez javnega razpisa. Od koga so kupovali na ta način in zakaj, nismo mogli preveriti. Podatke o tem smo po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja že pred tedni zahtevali od UKC Ljubljana, vendar so nas zavrnili, češ da "podatkov ne zbiramo na želeni način". "Poročilo se pripravlja ob koncu leta," so dodali.